Et navnetrekk som vil bety alt

I sommer byttet Gianluigi Buffon klubb i et siste forsøk på å vinne Champions League. Skrekkscenarioet blant United-fansen er at David de Gea skal gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

Det meste av fokuset før kveldens Champions League-møte mellom Manchester United og Paris Saint Germain har enten handlet om PSG-stjernene som mister oppgjøret på grunn av skade, eller om to to lagene sin offensive slagkraft.

Det er ikke rart for PSG var det mestscorende laget i gruppespillet av Champions League, mens United har scoret på bestilling under Ole Gunnar Solskjær

Det er imidlertid påfallende hvor lite oppmerksomhet de to lagenes målvakter har fått, for i kveld møtes keeperen som har vært verdens beste de siste 20 årene og keeperen som nå har overtatt posisjonen hans.

DOMINANT: David de Gea og keepertrener Emilio Alvarez etter seieren mot Leicester der De Gea igjen holdt nullen etter strålende spill.
DOMINANT: David de Gea og keepertrener Emilio Alvarez etter seieren mot Leicester der De Gea igjen holdt nullen etter strålende spill.

Anthony Martial, Ashley Young og Phil Jones har alle skrevet under på nye kontrakter etter at Ole Gunnar Solskjær overtok som manager i desember. De er alle solide spillere, men få vil hevde at de tre er uerstattelige.

Men én betydelig signatur gjenstår fremdeles for Manchester United å få i havn på en ny kontrakt.

Den mest verdifulle av alle.

Han som faktisk er uerstattelig.

David de Gea.

Bærebjelkene

I 2015 streiket angivelig fax-maskinen til Real Madrid til alt overmål på overgangsvinduets siste dag. De Gea ble derfor værende på Old Trafford i stedet for å dra hjem til den spanske hovedstaden der han er født og oppvokst.

De virker lenge siden, de tre og et halvt årene som har gått siden United og Real Madrid virket mye ivrigere med å legge skylden på hverandre for overgangsfiaskoen enn å faktisk få i havn selve avtalen.

MØTES IGJEN: Victor Lindelöf tok seg tid til å trøste Italias legendariske keeper Gianluigi Buffon som var knust etter at Italia ikke tok seg til sommerens VM i Russland.
MØTES IGJEN: Victor Lindelöf tok seg tid til å trøste Italias legendariske keeper Gianluigi Buffon som var knust etter at Italia ikke tok seg til sommerens VM i Russland.

Men for å sette det hele i perspektiv hva Buffons posisjon angår i diskusjonen om verdens beste keeper:

Det er snart 18 år siden Buffon ble verdens dyreste keeper da han forlot Parma til fordel for Juventus for i overkant av 50 millioner euro i 2001.

Overgangssummen ble beskrevet som spinnvill, i grenseland til galskap.

Men ni ligamesterskap, fire cupmesterskap og et VM-gull med Italia senere, og det er bare noe av det legenden Buffon oppnådde i Torino, kan en slå fast at han var verdt hver eneste euro Juventus betalte.

Han ble sågar med ned på nivå 2 etter kampfiksingsskandalen Calciopoli.

Stjerner har kommet og stjerner har gått hos den gamle damen i Torino, men Buffon representerte kontinuiteten i nesten to tiår.

Gode keepere er verdifulle, men verdensklassekeepere er praktisk talt uerstattelige.

Og Buffon, som foruten sine glimrende redninger, kanskje er mest kjent for sin energiske synging av den italienske nasjonalsangen, er en keeper som Juventus kanskje aldri får igjen.

Mens Buffon har hatt for vane å fange det meste som kommer hans vei, er det én medalje  én medalje som så lant har sluppet mellom hendene på den italienske burvokteren.

Champions League.

I kveld er Buffon tilbake på Old Trafford, der han i 2003 tapte Champions League-finalen mot AC Milan på straffespark. Det er det nærmeste han har vært en vinnermedalje i turneringen. I de to finalene han senere spilte mot henholdsvis Barcelona og Real Madrid var det åpenbart at Juventus møtte overmakten.

KAPTEIN I SIN SISTE KAMP: Peter Schmeichel var Uniteds kaptein i Champions League-finalen i 1999. Det var danskens siste kamp i United-trøyen.
KAPTEIN I SIN SISTE KAMP: Peter Schmeichel var Uniteds kaptein i Champions League-finalen i 1999. Det var danskens siste kamp i United-trøyen.

Peter Schmeichel var inne i sitt 36 år da han spilte Champions League-finalen mot Bayern München i 1999. Edwin van der Sar nærmet seg 38 da han reddet Anelkas straffespark i Champions League-finalen i 2008 og spilte ytterligere to finaler for United mot Barcelona i 2009 og 2011. Dino Zoff hadde passert 40 da han var kaptein på Italias vinnerlag i VM i 1982.

Keepere holder ofte karrieren gående lenger enn en utespiller, men nylig fylte Buffon 41 år.

Det er mye selv for en keeper, og kanskje er dette hans siste sjanse til å vinne Champions League.

Alphonse Areola er en solid keeper som har byttet på keeperplassen med Buffon denne sesongen. Som 25-åring er det han som representerer fremtiden.

– Umulig å erstatte

En som kan torpedere drømmen til Buffon om å gjøre medaljesamlingen komplett er David de Gea.

United-keeperen som har vært lagets klart viktigste spiller siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake våren 2013.

De Gea har, forståelig nok, ikke hastverk med å signere en ny kontrakt. Han vet utmerket godt hva han er verdt, og det finnes ingen logiske grunner til at han ikke skal plasseres i den desiderte lønnsadelen i United om han signerer en ny avtale.

De Gea er 28 år og har mange gode år foran seg. Han vet han sitter på en glimrende hånd i spillet om en ny kontrakt med United, men spanjolen vil også være veldig interessert i å vite hvilke langtidsplaner United har.

Og om De Gea, som Uniteds viktigste spiller, snart skulle signere en ny kontrakt med klubben, kan det også fort bli sett på som et av de sterkeste kortene Ole Gunnar Solskjær har for å bli værende i United-jobben.

De to vil begge spille nøkkelroller i kveld, men for Buffon handler kampen om å komme et steg nærmere drømmen om å vinne Champions League.

For David de Gea vil det handle om å ta klubben et steg nærmere toppen av Europa igjen.

Der United strengt tatt hører hjemme og der De Gea definitivt hører hjemme.

Forhåpentligvis tar både spilleren og klubben den reisen sammen, for David de Gea er nå noe som er sjelden vare i fotballen.

Han er regelrett uerstattelig.

Powered by Labrador CMS