SKIFTE: David de Gea vil etter alle solemerker overta landslagsplassen til Iker Casillas. Når det skjer er imidlertid usikkert.
SKIFTE: David de Gea vil etter alle solemerker overta landslagsplassen til Iker Casillas. Når det skjer er imidlertid usikkert.

Dilemmaet De Gea

KOMMENTAR: De Geas storspill gjør at United må håndtere en situasjon vi aldri før har sett, skriver Bjarte Valen.

Publisert Sist oppdatert

På keeperplassen kjøpte Sir Alex Ferguson noen ganger lurt. Andre ganger bommet han fullstendig. Noen av målvaktene han hentet til klubben kom på billigsalg og ble legender. Andre var kostbare feil.

En rekke målvakter har også forsvunnet ut dørene på Old Trafford, men felles for dem alle er at United ønsket å selge.

Aldri tidligere har Manchester United blitt presset til å selge en toppkeeper med en lysende fremtid. Og David de Geas kontraktssituasjon er i ferd med å bli en solid nøtt for Ed Woodward.

Kan fremskynde prosessen

Real Madrid-trener Carlo Ancelotti så det garantert. Den mektige klubbpresidenten Florentino Perez likeså. Louis van Gaal så det, Ed Woodsward så det og Jorge Mendes så det.

Men verst av alt?

David de Gea så det.

Iker Casillas sin innsats mot Schalke. En keeperlegende som er redusert til en skygge av sitt tidligere fenomenale jeg.

ARVTAKEREN? Victor Valdes var David de Geas idol som tenåring. Nå kan sistnevnte ende opp som De Geas arvtaker i United.
ARVTAKEREN? Victor Valdes var David de Geas idol som tenåring. Nå kan sistnevnte ende opp som De Geas arvtaker i United.

Spørsmålet nå er hvilke tanker De Gea gjør seg om det han så i Champions League tirsdag kveld. Hvor ser han for seg fremtiden?

Jeg kan ikke skjønne annet enn at det bare er et tidsspørsmål før Florentino Perez tar opp telefonen og ringer Ed Woodward. Og når den telefonen kommer er det én ting som står på agendaen.

«Everywhere you go, always take the weather with you», sang den australske popgruppen Crowded House. Men det er ikke været Perez vil snakke om når han ringer Woodward, men spilleren som har fått dedikert denne sangen til seg av United-fansen. 

«Everywhere you go, always take De Gea with you», runger på Old Trafford på hver eneste hjemmekamp. United-fansen elsker sin spanske keeper. Med god grunn.

Etter en famlende start i United har han nå etablert seg som en av verdens desidert beste målvakter. I en alder av 24 år har han ikke bare fremtiden foran seg. 

Han er trolig Uniteds mest lukrative salgsobjekt.

Og sannsynligvis vår viktigste spiller.

Skal Louis van Gaal bygge opp et lag som er slagkraftig nok til igjen å vinne ligaen, må han begynne bakfra. Helt bakfra.

Ed Woodward skal allerede ha signalisert at Van Gaal kan få ytterligere 150 millioner pund til å forsterke laget i sommer, men den signaturen United trenger mer enn noen annen tilhører en som allerede er i klubben.

Og det er De Geas signatur på en kontraktforlengelse med United.

“Et ran om ikke De Gea blir kåret til årets spiller i England denne sesongen”

Bjarte Valen

Historien viser med all tydelighet hvor viktig keeperplassen er i United.

Den viktige sisteskansen

Matt Busby var en mester å bringe frem unge talenter i United. Han skapte legendariske mesterlag med verdensstjerner som spilte feiende flott angrepsfotball.

Men Busby visste også at et godt lag trenger en god keeper. To ganger satte han ny overgangssrekord for en keeper. Ikke bare i England, men i verden. Den første gangen var da Harry Gregg kom fra Doncaster for 23.000 pund og den andre gangen da Alex Stepney signerte overgangspapirene fra Chelsea som fikk 55.000 pund i retur.

Og det var først da Peter Schmeichel ankom United at klubben virkelig begynte å ligne en mesterskapskandidat. Seks år og ti potensielle arvtakere senere kom Edwin van der Sar til United og Fergusons menn ble igjen best i Europa.

GAMLE HELTER: - Jeg hadde elsket det om supporterne en dag snakket om meg på samme måte som de snakker om Edwin og Peter Schmeichel, sier De Gea.
GAMLE HELTER: – Jeg hadde elsket det om supporterne en dag snakket om meg på samme måte som de snakker om Edwin og Peter Schmeichel, sier De Gea.

David de Gea kan ikke egenhendig verken sende United til Champions League eller gjøre laget til tittelutfordrer igjen, men det er jammen ikke langt unna. Hans strålende form denne sesongen har reddet Van Gaals menn gang på gang.

Denne sesongen vil det være et ran om ikke De Gea blir kåret til årets spiller i England, og det er 30 år siden en keeper sist fikk den utmerkelsen. Det sier det meste om De Geas posisjon i United akkurat nå.

Det blir selvsagt lagt merke til langt utenfor Englands landegrenser, og særlig i De Geas hjemby Madrid.

Helt ulik utvikling

Iker Casillas hadde en svart dag på jobben mot Schalke. Det er ikke første gangen den spanske landslagskeeperen kløner det til for klubben han har tjent trofast hele sin karriere.

Spørsmålet nå er hvem som reagerer først?

For Ancelotti vet at grensen forhvor mange feil Casillas kan gjøre egentlig har blitt passert for lenge siden. Om ikke noe endrer seg drastisk  han se seg om etter en annen keeper.

Eller som Jamie Carragher så treffende sa det onsdag kveld:

– Real Madrid trenger en ny keeper og De Gea er en No Brainer.

For superagenten Jorge Mendes er dette en klassisk vinn-vinn-situasjon. Signerer De Gea en ny United-kontrakt vil Mendes blir rikelig belønnet. Drar De Gea til Real Madrid har Mendes en enda større lønningsdag i vente. Uansett utvikling er det superagenten som sitter med trumfkortet, og viktigst av alt:

Han har tiden på sin side, uansett hvordan en snur og vender på det. Den luksusen har ikke Woodward.

La oss ta et kjapt tilbakeblikk

21. april 2012 vinner Real Madrid 2-1 mot Barcelona på Camp Nou. Kaptein Iker Casillas og hans menn sikrer i realiteten ligagullet på Barcelonas egen storstue.

Knapt et døgn etter roter United, med David de Gea i mål, bort en tilsynelatende sikker tomålsledelse mot Everton og kaster i realiteten bort ligagullet i England.

Kaptein Casillas har vært en bauta bakerst hos Real Madrid i 2011/12 og er en av hovedårsakene til at Jose Mourinhos menn tar et ganske suverent ligagull ved å nå 100 poeng.

Den samme sesongen får David de Gea hard medfart i England. Gang på gang blir hans svake innsats i United-trøyen trukket frem som en av hovedårsakene til at United kommer til kort i kampen om ligagullet.

Det er oppsiktevekkende hvor ulik utvikling de to målvaktene har hatt etter disse aprildagene i 2012.

Casillas slet siden med skader og manglende tillit under Mourinho og innledningsvis under Ancelotti. De Gea på sin side etablerte seg som et soleklart førstevalg under Ferguson, Moyes og Van Gaal.

Alt tar slutt en gang

Personlig har jeg alltid ment at Casillas var en tanke oppskrytt, men det er et uomtvistelig faktum at han er en legende i Real Madrid.
At jeg mener han er noe oppskrytt betyr ikke at jeg mener han har vært en svak keeper. Snarere tvert imot, og merittlisten hans taler min oppfatning midt imot.

Tre Champions League-triumfer, fem ligatitler, to spanske cupmesterskap, VM-gull og to EM-gull med Spania. Ingen spansk landslagskeper har holdt nullen flere ganger enn Casillas og han var på årets Uefa-lag seks år på rad. Han er bare en av tre kapteiner som har hevet både VM-EM- og Champions League-troféet og han er den eneste keeperen som har gjort det.

Men alt det hører historien til.

Det er nåtiden som gjelder, og i øyeblikket er David de Gea en bedre keeper enn Iker Casillas.

UTFORDRING: David de Gea kan bli den første stjernespilleren som Ed Woodsward blir tvunget til å selge. Har han et ess i ermet for å få spanjolen til å bli?
UTFORDRING: David de Gea kan bli den første stjernespilleren som Ed Woodward blir tvunget til å selge. Har han et ess i ermet for å få spanjolen til å bli?

Mye bedre faktisk, og han har vært det en stund allerede.

Det vil være naivt å tro at ikke Real Madrid forbereder et bud på De Gea. Spørsmålet er ikke om, men når det kommer.

Hadde det ikke vært for Casillas status i den spanske hovedstadsklubben hadde Ancelotti allerede handlet.

Casillas er bare 33 år og for en keeper er det ingen alder. Edwin van der Sar var 38 år gammel da han satte verdensrekord med 1311 minutter uten baklengs.

Men kurven har pekt nedover for Casillas en god stund allerede. Han er fremdeles i stand til å levere gode kamper, men han er ikke den matchvinneren som David de Gea er.

Skulle David de Gea signere en ny kontrakt med United kan det også utmerket godt hende at det bare vil være en utsettelse av den uunngåelige, at de henter ham neste sesong i stedet og betaler dyrt, slik Andy Mitten skrev for en tid tilbake.

Champions League avgjør

David de Gea kom til United i 2011. Det tok keepertrenerne Eric Steele, Chris Woods og Frans Hoek tid å bygge ham opp til å bli en av verdens aller beste. Men det var tid United kunne investere fordi resten av laget bar i store perioder De Gea. Denne sesongen er det De Gea som har båret laget på sine skuldre og dersom vi mister De Gea i sommer har ikke United råd til å vente i to til tre sesonger før en ny keeper viser seg fra sin beste side.

Det er ikke bare en stor utfordring som venter Ed Woodward.

Den er ganske enkelt gigantisk.

Jeg tror De Gea venter med å se om United kommer til Champions League neste sesong. Om Louis van Gaal ikke innfrir det kravet frykter jeg han er tapt. United kan tvinge ham til å bli kontraktstiden ut, men å tviholde på en spiller som ønsker seg bort er sjelden fruktbart, spesielt ikke økonomisk.

Hva er i så fall alternativene?

Victor Valdes får gode skussmål for sin ambisiøse innstilling på trening, men han er ni år eldre enn De Gea og vi vet ikke om han vil komme tilbake på det nivået han en gang var. Engelsk fotball er dessuten mer fysisk enn den spanske ligaen for en keeper. Flere dueller, flere innlegg og langt flere skudd enn han var vant med i sin tid i Barcelona venter Valdes.

Kanskje innfrir han, kanskje ikke. Det er umulig å si.

Finnes De Geas erstatter allerede i Premier League? Eller vil Van Gaal rette blikket mot Nederland og målvaker han kjenner derfra?

Frans Hoek har rykte på seg for å være en av de, om ikke den beste, keepertrenerne i verden. Det gjør meg en smule lettere til sinns å tenke på det.

Men en ny keeper må uansett bygges opp møysommelig og det er tid United strengt tatt ikke har.

Om De Gea virkelig ønsker seg til Real Madrid er det lite United kan gjøre for å stoppe overgangen. Klubben kan i beste fall utsette den.

Men om det er et spørsmål om lønn har jeg et inderlig ønske om at Ed Woodward betaler akkurat det Jorge Mendes krever på vegne av sin klient.

Kostnaden ved ikke å gjøre det kan blir adskillig større.

Powered by Labrador CMS