keepere

«Tror ikke United vil bruke noe på å få tak i en bedre keeper enn De Gea»

Publisert Sist oppdatert

United.no-redaksjonen gjør en grundig evaluering av det hver eneste spiller leverte i 2021/22-sesongen i samarbeid med UEFA PRO-trener Øyvind Eide – samtidig som vi vurderer spillernes fremtid under Erik ten Hag.

Først ut: Keeperne!

🇪🇸 David de Gea

Manchester United v West Ham United - Premier League

Er sammen med Cristiano Ronaldo den soleklare kandidaten til tittelen som årets spiller i United, og det er fortjent. Dessverre er en av grunnene til det at han for ofte har vært en skyteskive i et United som har sluppet til altfor mye avslutninger og sjanser imot, og det er bare Wolves-keeper José Sa som har reddet «flere scoringer» enn United-keeperen.

Var for ett år siden i en tøff kamp med Dean Henderson om å bli Uniteds førstekeeper, men viste en profesjonalitet som først Ole Gunnar Solskjær og så Ralf Rangnick lot seg imponere av.

Sannheten er dermed at Henderson har blitt skviset ut av bildet i 2021/22-sesongen.

Det imponerte at De Gea ofret egen ferie og familietid for å få United-karrieren tilbake på skinner forrige sommer, og den spanske keeperen ble Supporterklubbens månedens spiller i seks av de sju første månedene denne sesongen.

Så er han blitt 31 år, men det er mange eksempler på at keepere når sitt beste nivå langt inn i 30-årene. De Geas spill i 2021/22 tyder ikke på at alderen tynger.

Samtidig er spørsmålet om det er bedre for fremtiden å satse på den 31 år gamle spanjolen eller å gi talentfulle Henderson sjansen?

Ser man på hvor offensiv – og mange kaller det kanskje moderne – De Gea er, så er spanjolen for eksempel godt på nedre halvdel i Premier League, der for eksempel Alisson og Ederson hos de største rivalene er helt i toppen. De Gea er også langt bak de to når det gjelder å sette medspillere i trøbbel med utspillene sine.

Så blir det opp til Erik ten Hag å velge den keepertypen han mener er riktig for sitt United-prosjekt.

Eide: – Han har hatt sin beste sesong på flere år. Han er en bra og av og til veldig bra skuddstopper. Jeg synes også at han har utviklet spillet sitt i feltet. Han er jo en litt tynnere keepere enn en del andre, er sånn sett ikke like dominant, men han har tatt igjen det med timing. Han er fortsatt ikke verdensklasse der, men han er blitt litt bedre.

– Så har han litt å gå på i distribusjonen sin, det å sette i gang kontringer. Der er andre keepere råere.

– Jeg tror at hvis Erik ten Hag kunne valgt fritt så ville han valgt en keeper med en del av de samme egenskapene som De Gea, men som var bedre med beina. Så er spørsmålet hvor mye United hadde vært villig til å bruke av penger på å få en keeper med en litt bedre fot. Jeg tror ikke de kommer til å bruke noe.

Fremtiden: Er igjen tilbake på bortimot sitt beste som skuddstopper. Virker også å være ekstremt fokusert på å skulle prestere. De eneste spørsmålene som kan stilles er om han er god nok som en moderne keeper i et Erik ten Hag-lag. Akkurat det kan bare Uniteds nye nederlandske manager selv svare på. Hvis Ten Hag ikke ser for seg De Gea som Uniteds keeperfremtid så kommer det imidlertid også med et problem, siden spanjolen har en betydelig lønn, som det er svært få andre som kan matche. Det vil derfor overraske om De Gea ikke fortsetter også som førstekeeper.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Dean Henderson

Manchester United v Middlesbrough: The Emirates FA Cup Fourth Round

0 minutter i Premier League i 2021/22.

Det er fasiten etter at David de Gea tok en knockout-seier i keeperkampen mot Henderson, blant annet etter at engelskmannen kom svært dårlig ut av sesongstarten etter en covid-sykdom som faktisk satte ham tilbake i en del uker.

Var før det strålende for Sheffield United, også i Premier League, debuterte også for A-landslaget og matchet på mange måter De Gea da han fikk en del sjanser forrige sesong, men det må være et tankekors for alle oss på utsiden at verken Solskjær eller Rangnick har villet bruke ham denne sesongen.

Da kan man nemlig snakke mye om at han er United-gutt, en mer moderne keeper enn De Gea, en mer offensiv keeper, bedre med beina og alt sånt, men likevel har altså de kvalitetene vært sjanseløse mot De Gea denne sesongen.

United.no vet at United for ett år siden til en viss grad planla et keeperskifte, at det skulle gå fra De Gea til Henderson, men vi fikk samtidig tilbakemeldinger fra United-hold om at de var usikre på om Henderson virkelig hadde det i seg å bli en United-toppkeeper.

Med tanke på utviklingen denne sesongen så virker det nesten som om de har bestemt seg for at han ikke har det.

Eide: – Han lider nå en sakte keeperdød, og må bare komme seg bort. Jeg skjønner egentlig at United tviholder på ham, siden han er en fantastisk andrekeeper hvis De Gea blir skadet, men man må se på det menneskelige her. Han må få finne seg en ny klubb.

Fremtiden: Mistet på mange måte ett år av karrieren med å sitte på benken i 2021/22, og selv om han har kontrakt med United i flere år til så virker det som om Ten Hag må ta et valg på keeperplassen. Det virker nemlig snodig å ha en såpass ambisiøs, profilert og god reservekeeper som United har. Ambisiøse Henderson vil nok heller ikke sitte på benken eller vente på United til evig tid.

Her må Ten Hag enten ta et valg allerede nå før sommeren eller så må han ta et valg i løpet av sommeren – når han lærer De Gea og Henderson å kjenne, men det virker helt utenkelig at Henderson vil godta å sitte på benken i ett år til. Vi snakker tross alt om en spiller som hadde eller har som mål å være med i Englands tropp til Qatar-VM.

NB! For lite spilletid til å få terningkast.

De andre:

Tom Heaton er blitt 36 år, men vurderes visstnok internt som en grei reserveløsning.

Lee Grant er ferdig i klubben, og bak dem igjen er vel egentlig Matej Kovar nærmest. Han har spilt for Burton Albion i League One denne våren, men det er egentlig umulig å se for seg ham som noe for førstelaget.

Uavhengig av hva som skjer med Grant/Henderson/De Gea så vil det ikke overraske stort om United henter inn en annen rutinert reservekeeper i sommer.

Powered by Labrador CMS