– Ronaldo, Tevez og jeg fikk overskriftene, men spillere som Park og Fletcher var minst like viktige for oss

Wayne Rooney har skrevet om spillerne som innimellom ikke blir verdsatt nok – men som lagkameratene setter stor pris på.

Publisert Sist oppdatert

I sin nyeste The Times-spalte skriver Wayne Rooney om hvordan The Last Dance viste hvordan Michael Jordan ble den ultimate lagspiller på grunn av sitt sterke ønske om å vinne, og at han innså at bare laget kunne få ham dit.

– Det får meg til å tenke på min egen karriere. Det er sprøtt, men hvis en nevnte Cristiano Ronaldo til en 12-åring, så ville de umiddelbart si at han var en briljant spiller for Manchester United, men hvis du sa «Ji-sung Park», så ville de kanskje ikke visst hvem han var. Og likevel vet alle vi som spilte med Park at han var nesten like viktig for vår suksess.

– Det er på grunn av hva Park ga til kollektivet, og jeg ønsker å snakke om lag. De, ikke stjernene, er det viktigste i sport.

– Se på de største kampene United spilte. Park eller Fletcher – eller begge – var alltid involvert. De var veldig viktige for oss. Spillere som meg, Ronaldo og Tevez fikk overskriftene, men de var like viktige for oss – om ikke mer, på grunn av hva de gjorde for laget. Vi visste det i garderoben – og fordi de var så gode til å ofre seg selv, så ble deres individuelle kvaliteter ofte oversett.

VERDSATT AV LAGKAMERATENE: Ji-sung Park.

– Din jobb er Pirlo

Rooney fortalte videre om rollen Ferguson ga Park før 4-0-seieren mot AC Milan i 2010. 

– Fletch og Park spilte en stor rolle i vår utvikling som lag. Jeg husker Fergies prat før vi møtte AC Milan. Han sa bokstavelig talt til Park: «Din jobb i dag handler ikke om å berøre ballen, eller om å sentre til noen, din jobb er Pirlo. Det er alt: Pirlo.»

PARK OG FERGUSON: Her i forbindelse med at Park i 2014 ble utvnevnt som United-ambassadør.

– På den tiden hadde Andrea Pirlo et gjennomsnitt på 110 pasninger per kamp, eller noe tullete som det, og rundt 60-70 av disse var pasninger som gikk fremover i banen, pasninger som kunne skade oss. Han hadde et triks hvor ballen kom til ham fra backen, hvor han spilte den på førstetouchen over motstanderstopperen sitt hode, slik at Shevchenko eller Kaká kunne løpe gjennom. Pirlo er den beste jeg har sett på den pasningen.

– Så Fergie sa til Park: «Han kan ikke få lov til å gjennomføre den pasningen. Du kan ikke være en yard [0,9144 meter] eller et eneste sekund for sent». Og jeg tror Pirlo knapt hadde 40 pasninger i den kampen, og 95% av dem gikk bakover, fordi Park var helt utrolig til å gjennomføre oppdraget han hadde fått. Resten av oss anerkjente at det Park gjorde den kvelden, fysisk og mentalt, var utrolig vanskelig.

PARKERT: Særlig mer avstand enn dette var det ikke mellom Andrea Pirlo og Ji-sung Park den marskvelden.

Kontringsøvelser

Park var ikke bare god til å stoppe motstandere – han var også involvert i mange United-kontringsmål.

Uniteds evne til å kontre en motstander i senk var svært viktig, og det var ikke bare naturtalent, men også noe de øvde en del på.

– Vi trente på kontringer fra det ene målet til det andre. I øvelsen hadde vi åtte sekunder på å score. Vi satte en spiss på midtbanen, og to spillere på hver side av stengene. Den ene spilte ballen opp til spissen, og begge sprintet fremover for å bli en del av angrepet. Med to forsvarsspillere mot oss hadde vi åtte sekunder på oss til å score.

– Vi visste at hvis Ronaldo, Park, Nani og jeg sprintet fremover, og løpene var riktige, så ville ingen kunne stoppe oss, og målet Ronaldo scoret mot Arsenal i Champions League-semifinalen i 2009, eller målet jeg scoret mot Bolton i 2007, kom fra de øvelsene.

WALK IN THE PARK: Sørkoreaneren var en viktig brikke i mange av Uniteds viktige kamper. Dette er ikke kontringsmålet mot Arsenal som Rooney snakket om, men det første målet fra samme kamp.

Det store bildet

Rooney skrev også om Fergusons evne til å bygge fungerende fotballag.

– En manager må ha en visjon av hva slags puslespillbrikker han trenger, og hvordan de vil passe sammen. Da jeg kom til United, så sa Fergie: «Jeg bygger et lag, og jeg har hentet inn Ronaldo, og jeg tror han kommer til å bli en toppspiller. Jeg kjøper deg, jeg har Darren Fletcher på vei gjennom, og yngre spillere som Wes Brown og John O’Shea kombinert med erfaringen til Giggs, Scholesy og Rio». Så kjøpte han Michael Carrick, Park, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Carlos Tevez og Owen Hargreaves.

– Du kunne se stegene han tok, og hvordan han lot spillere gå. Roy Keane reiste. Ruud van Nistelrooy reiste – og noen ganger tenkte du «hva er det han driver med?». Men Fergie hadde alltid det store bildet i tankene, og visste for eksempel at han måtte la Ruud dra for å få det beste ut av Ronaldo.

Powered by Labrador CMS