Payback Time

SKRÅBLIKK FRA ENGLAND: – Ville du tatt denne mannen med deg på sengekanten?

Publisert Sist oppdatert

United.nos mann i England, Bjarte Valen, oppsummerer uken og tar temperaturen på balløya før helgens serierunde. Stikkord i dag: Roy Keane, Welbecks fyrverkeri, Scholes og en falmet VM-helt. 

Roy Keane fikk så hatten ikke på noen som helst måte passet av Sir Alex Ferguson da skotten lanserte sin andre biografi sist høst.
Neste uke er det iren sin tur når også han slipper sin biografi nummer to, “Second Half”.
Mens den første boken ble viet mye oppmerksomhet fordi Keane innrømmet at han bevisst prøvde å skade Alf-Inge Håland, noe han da også klarte, er det ventet at Keane i denne gangen vil ta et kraftig oppgjør med Ferguson.

Og du kan forvente dynamitt.

I alle fall om vi skal tro Keanes sjef i Aston Villa, manager Paul Lambert.

HURRAGUTT: Paul Lambert syntes åpenbart det var stas å være blant de første som fikk lese den nye biografien til Roy Keane so slippes neste uke.
HURRAGUTT: Paul Lambert syntes åpenbart det var stas å være blant de første som fikk lese den nye biografien til Roy Keane som slippes neste uke.

“Take cover”, var hans klare råd etter at han hadde fått lest boken en uke før den slippes ut på markedet. Før han la til at boken var et fyrverkeri som ville være ypperlig sengelektyre.

WELBECK-DILEMMAET: Og mens vi likevel er inne på pyroteknisk terminologi; det er ikke lett å si hvem som besørget det heftigste fyrverkeriet på Emirates i denne uken, Galatasaray-fansen eller Danny Welbeck. Men samtidig som den tyrkiske klubben og dens supportere vil bli straffet av UEFA, blir Danny Welbeck belønnet på det mest flatterende vis av fotballekspertene.

For de måtte selvsagt komme, sammenligningene med “han du vet”. Stjernespissen, angrepssjefen, tidenes beste Arsenal-spiller, rovdyret med silkefoten. Thierry Henry.

Franskmannen brukte fire sesonger på å notere seg for sitt første hattrick for Arsenal. Welbeck brukte fem kamper. På 16 Champions League-kamper scoret Welbeck fire mål for United. Onsdag var han nær ved å score like mange på 90 minutter for Arsenal.

Nå har Longsight-gutten seks mål på sine seks siste kamper for klubb og landslag. Kliniske og iskalde avslutninger. Akkurat det Louis van Gaal og Uniteds-staben ikke trodde Welbeck var kapabel til.

– Statistikken hans var ikke like god som Rooneys og Van Persies. Det er standarden vi setter her, sa Louis van Gaal da han lot Welbeck gå.

– Det er ikke lett å score mål når jeg blir plassert på vingen, kontrer Welbeck i dagens utgave av The Sun.

Man kan lese statistikk på mange måter. En av dem forteller oss at Danny Welbeck var den fjerde mest effektive spissen i Premier League sist sesong målt i antall mål per 90. minutt. En annen forteller oss at Welbecks totale målsnitt i United med 0,2 mål per kamp, sidestiller ham med David Bellion og plasserer ham marginalt foran Gary Birtles, Diego Forlan og Dion Dublin. Felles for de tre sistnevnte er at de plutselig begynte å score på bestilling da de dro fra United, og kanskje var det også eneste løsning for Danny Welbeck.

For den ferske Arsenal-spissen ble ofte benyttet på kant, men heller ikke i den posisjonen briljerte han, skal vi tro statistikken.

11 målgivende på de tre siste sesongene gir ham en delt 6. plass med Ryan Giggs på listen over United spillere med flest assists siden 2011. Både Nani, Valencia og Ashley Young ligger foran.

MÅLGARANTIST: Thierry Henry ble omskolert fra kant til spiss i Arsenal og fikk en eventyrlig karriere. Kan Danny Welbeck håpe på noe lignende?
MÅLGARANTIST: Thierry Henry ble omskolert fra kant til spiss i Arsenal og fikk en eventyrlig karriere. Kan Danny Welbeck håpe på noe lignende?

Både Mario Balotelli og Danny Welbeck kostet sine respektive klubber rundt 16 milioner pund i sommer. Men det er mer nærliggende å sammenligne Welbeck med en annen Liverpool-spiss, Daniel Sturridge. Som også slet med å få tillit i Chelsea, som hadde beskjedne 0,27 mål i snitt i den blå trøyen, som også måtte spille andrefiolin under mer meritterte spisser, som også var 23 år da han byttet klubb og som også blomstret da han spilte på tillit og ikke på nåde.

Og for dem som absolutt vil sammenligne Welbeck med Henry;  franskmannen hadde et snitt på 0,69 mål på sine 254 ligakamper fra det første oppholdet i Arsenal.

Var det rett å selge ham?

Trekk deres egne konklusjoner.

Men ingen United-spiller har splittet fansen mer enn Danny Welbeck de siste tre sesongene, med unntak av Wayne Rooney da, de gangene han har irritert United-fansen ved å be om kontraktsforhandlinger.

BENSIN PÅ SUPPORTER-BÅLET: Og når vi er inne på å irritere fansen, Manchester Citys supportere reagerte kraftig på Paul Scholes som var kritisk til at det var flere tusen ledige seter i Champions League-oppgjøret mot Roma. “Motstanderen var ikke attraktiv nok og fansen valgte bort denne kampen for å spare penger” var gjennomgangsmelodien fra City-hold etter kampen.

City-fansen skal selvsagt få velge selv hva de vil se, men vi drister oss likevel til å påpeke at det er pussig med så mange fraværende City-fans i Champions League, sælig siden det er ved sportslig suksess, og følgelig økonomisk suksess, i Champions League at City først og fremst kan innfri UEFAs krav til Financial Fair Play. Forskjellen på om City havner på 1. eller 3. plass i ligaen utgjør en liten forskjell på utbetalingene fra Premier League. Om klubben ikke tar seg videre fra gruppespillet i Champions League derimot, kan det fort koste flere hundre millioner kroner. Hva bedre motivasjon kan City-spillerne få enn å spille for et fullsatt stadion? Slik Manchester United gjorde mot europeiske “storheter” som Otelul Galati, Cluj, Bursaspor, Braga og Wolfsburg. “The City is yours”?… Mon det.

EX-HELT MED SUKSESS: Eric Cantona har hatt en innholdsrik karriere som skuespiller etter at han la opp.
EX-HELT MED SUKSESS: Eric Cantona har hatt en innholdsrik karriere som skuespiller etter at han la opp.

«KOR E ALLE HELTER HEN»: Kanskje den største United-helten i moderne tid, Eric Cantona, er forresten kinoaktuell igjen med filmen “You And The Night”. Cantona har hatt en svært innholdsrik karriere etter at han la fotballskoene på hyllen. Det samme kan neppe sies om Tysklands VM-helt fra 1990, Andreas Brehme. Matchvinneren fra den forrige VM-finalen mot Argentina har betydelige gjeldsproblemer og må virkelig ha fått inntrykk av at det meste, bokstavelig talt, har gått i dass de siste årene. Nå har han attpåtil fått jobbtilbud fra sin tidligere spiller Oliver Straube om å vaske dem. Straube eier et firma som driver med vedlikehold av offentlige toaletter, og tror en “skikkelig jobb” vil gjøre Brehme godt. Franz Beckenbauer er ikke enig. Han ber tysk fotball forbarme seg over helten fra 90-finalen.

– Andreas Brehme ga mye til tysk fotball. Nå må tysk fotball gi noe tilbake”, sier mannen som ledet Tyskland til VM-gullet i 1990.

EX-HELT UTEN SUKSESS: Andreas Brehme har blitt tilbudt jobben som vaskehjelp ved offentlige toaletter i Tyskland. Dette bildet med Rudi Völler er tatt i forbindelse med 20 års-markeringen fra VM-gullet i 1990.
EX-HELT UTEN SUKSESS: Andreas Brehme har blitt tilbudt jobben som vaskehjelp ved offentlige toaletter i Tyskland. Dette bildet med Rudi Völler er tatt i forbindelse med 20 års-markeringen fra VM-gullet i 1990.

Et lignende problem får neppe Radamel Falcao den dagen han legger opp. Superspissen skal være enig med United om betingelsene for en permanent overgang når låneavtalen utløper. Den vil sikre Falcao drøye 2,5 millioner kroner i uken.

Vi krysser fingrene for at første avdrag kommer til helgen mot Everton.

Powered by Labrador CMS