Slik gikk det med de andre spisskometene

Mason Greenwood er ikke alene om å bli spådd en karriere som Uniteds neste store målscorer. Her er historiene til seks andre unggutter som fikk det samme stempelet.

Publisert Sist oppdatert

Mason Greenwoods 30 scoringer i sesongen som gikk sier sitt. 17-åringen har det meste som skal til for å ta steget opp i a-laget de kommende årene.

Han er rask, smart og er til og med ekstremt tobeint. Av de 30 scoringene han hadde denne sesongen var 15 med høyrebenet og 14 med venstre, i tillegg til ett på hodet. Mer om Greenwoods kanskje mest spennende egenskap kan leses her.

Men: Mason Greenwood er ikke den eneste United-unggutten som har bøttet inn mål på ungdoms- og reservelaget og fått en god start på United-karrieren. Det ferskeste eksempelet er Marcus Rashford, men foruten om han er fellesnevneren hos de fleste at karrieren har gått i feil retning etter debuten på Uniteds førstelag.

LOVENDE: Mason Greenwood er kanskje den mest lovende spilleren United har sett på årevis.

Giuseppe Rossi

Rossi kom til United fra Parma sommeren 2004, da han var 17 år gammel. Han markerte seg raskt på ungdomslaget til United, og fikk sin første a-kamp allerede fire måneder etter han ble hentet til klubben, i ligagupen mot Crystal Palace i 2004. Han fikk også prisen som årets unge spiller i United allerede i sin første sesong.

Sesongen etter fortsatte Rossi å score mål, denne gangen for reservelaget, og det tok ikke lange tiden før han også fikk sitt første mål for a-laget. Det kom faktisk i Premier League-debuten borte mot Sunderland i oktober 2005, da han kom inn i det 78. minutt og scoret ni minutter senere.

Det skulle vise seg å bli Rossi sitt eneste mål for United i Premier League, og i 2006/2007-sesongen var han på lån i både Newcastle og moderklubben Parma. Etter et fint låneopphold i Italia, ble han solgt til Villareal, der karrieren skulle vise seg å skyte fart.

ITALIENSK MÅLTYV: Giuseppe Rossi ble hentet til United i 2004, og viste seg tidlig fram som en liten målsnik.

På sine seks år i Villareal endte han opp med å score 54 mål på 136 kamper, og det var også i denne perioden at han fikk 30 kamper og sju mål for a-landslaget til Italia.

Etter overgangen til Fiorentina i 2013 har derimot Rossi sin karriere vært preget av mange skader, selv om den nå 32 år gamle spissen fortsatt har vist at han har scoringer i seg når han har vært skadefri.

Rossi begynte faktisk å trene igjen med United tidligere i år. Han er for tiden klubbløs og fikk lov til å trene under Solskjær for å bygge opp formen igjen og forhåpentligvis finne seg en ny klubb.

Danny Welbeck

Den Manchester-fødte spissen skiller seg fra nesten alle de andre på denne listen i form av at han faktisk hadde en ganske så bra United-karriere før han ble solgt videre for en bra sum med penger.

Welbeck fikk sin United-debut i ligacupen mot Middlesbrough i september 2008 – 17 år gammel. Et par måneder senere scoret han et fantastisk mål i Premier League-debuten sin, og dermed var unggutten på alle United-supportere sine lepper.

OK KARRIERE: Danny Welbeck var en viktig del av United-troppen, men ble aldri den storscoreren klubben trengte.

Etter den fine debuten tok det et par år før Welbeck sin karriere virkelig skjøt fart. I 2010/2011-sesongen imponerte han på lån i Sunderland, der han på slutten av sesongen også fikk sin landslagsdebut. Sesongen etter ble han stort sett brukt som Wayne Rooney sin faste spissmakker og scoret ni mål på 30 Premier League-kamper.

Welbeck har kanskje aldri vært den fødte målscorer, men fart kombinert med teknikk og arbeidskapasitet gjorde at fikk 142 kamper for United sitt a-lag.

I 2014 ble han solgt videre til Arsenal, der han leverte bra i starten. De to-tre siste sesongene har derimot vært svært preget av skader, og det er ventet at den nåværende 28-åringen finner seg en ny klubb i sommer.

Federico Macheda

Nok en ung italiensk målscorer. Macheda ble hentet til United som 16-åring fra Lazio i 2007. Han ble toppscorer for U18-laget i sin første sesong med elleve mål og for reservelaget sesongen etter med ni mål.

5. april 2009 er nok en dag Macheda selv og de fleste United-fans aldri glemmer. United var midt i et tett race om ligagullet, og på stillingen 2-1 til Aston Villa ble 17 år gamle Macheda byttet inn. Cristiano Ronaldo utlignet først, og etter en lekker vending og et giftig skudd i lengste sendte Macheda Old Trafford til himmels og på vei mot sitt tredje ligagull på rad.

Han ble også matchvinner mot Sunderland like etterpå, og på slutten av sesongen fikk han utmerkelsen som årets unge spiller i United. Der stoppet også på mange måter italieneren sitt United-eventyr.

Etter en hel haug med mislykkede utlån endte han opp med å bli solgt til Ole Gunnar Solskjær sitt Cardiff i 2014, der han scoret seks mål på 27 kamper.

Macheda er fortsatt bare 27 år, og spiller for tiden i Panathinaikos i Hellas.

Will Keane

Den uheldige spissen er kanskje den spilleren på denne listen som er mest lik Mason Greenwood i form av å score mye mål på U18-laget.

Han ble kåret til årets unge spiller i United i 2009/2010, og i 2010/2011-sesongen nettet han 17 ganger på 17 kamper for U18-laget som vant FA Youth Cup den sesongen. I tillegg scoret han seks mål på ti kamper for reservelaget samme sesong.

BØTTET INN: Will Keane (til venstre) sammen med lillebror Michael vant FA Youth Cup for United i 2011.

Debuten for førstelaget kom på nyttårsaften i 2011 i Premier League mot Blackburn, men fem måneder pådro Keane seg en stygg korsbåndskade som skulle vise seg å gjøre sitt til at han aldri fikk den karrieren mange så for seg.

Etter at han kom tilbake fra skade ble han sendt på en rekke mindre vellykkede låneopphold. Han fikk faktisk sjansen til å vise seg fram under Louis van Gaal, men Keane nådde aldri det nivået som måtte til for å få bli i United.

Han ble solgt videre til Hull i 2016, der han også for øyeblikket har kontrakt.

James Wilson

Lysluggen tok Old Trafford med storm da han under Ryan Giggs scoret to mål i sin debut for førstelaget mot Hull i 2013/2014-sesongen. Da hadde han rukket å bli 18 år gammel.

Før debuten hadde han nettopp blitt kåret til årets unge spiller i United etter å vist seg som en målfarlig spiss på både ungdomslaget og reservelaget hele sesongen.

Sesongen etter fikk han en del innhopp under Louis van Gaal, uten å overbevise nevneverdig. Wilson ble så sendt på utlån til Brighton i Championship, der han kun fant veien til nettmaskene fem ganger 27 kamper.

DRØMMEDEBUT: James Wilson scoret to i debuten sin for førstelaget, men klarte aldri å følge opp forventningene.

De siste årene har stort sett vært preget av skader, og før denne sesongen sendte United han på utlån til skotske Aberdeen, der Wilson fikk et siste forsøk på å bevise for United at han hadde en framtid i klubben.

Slik det gikk dessverre ikke, og Wilson må finne seg i å dra på jakt etter en ny klubb i sommer.

Marcus Rashford

Historien om Manchester-gutten som veldig få hadde hørt om før han plutselig var i startoppstillingen mot FC Midtjylland i Europa League i 2016, er ganske så fascinerende.

Ja, han hadde vist lovende takter på U18-laget, men at han skulle være komme inn og score to mål i debuten sin for førstelaget var det få som så komme. To nye scoringer mot Arsenal få dager etterpå gjorde at United-fansen begynte å tro på at dette bare ikke var et blaff lik mange av de som er nevnt over.

HAR LEVERT: Marcus Rashford hadde ikke bare en god debut, men har også levert varene i tiden etterpå.

Og Rashford har bevist ved flere anledninger de siste årene at han ikke er noe blaff. Faktisk har han utviklet seg til å bli en av de viktigste spillerne hos United, i en alder av 21 år.

Han har allerede 170 kamper for United, og vi kan vel alle være enige om at han er den spilleren på denne lista som har gjort mest ut av potensialet sitt.

Så gjenstår det å se om Greenwood går i samme spor som Rashford eller kanskje også blir enda bedre.

Powered by Labrador CMS