Vi følger fotball-VM! – 5

Ingen av de hollandske ex-Reds’ene stiller i sommerens mesterskap i Sør-Afrika, men vi har likevel nok å mimre om.

Publisert Sist oppdatert

Gruppe E, ”Våre venners gruppe”

For mer vennlige folk skal du leite lenge etter. Ta for eksempel Jaap Stam (bildet), spilleren som ble kjøpt inn for 10,75 millioner pund sommeren 1998 og som tre ligagull senere ble solgt for over 16. Med en slik avanse regnes noen uheldige uttalelser i en selvbiografi som svinn, og når fyren først skulle dope seg, var det jo raust å gjøre det i en helt annen klubb i et helt annet land.

Ruud van Nistelrooy gjorde også sitt for å bidra i Manchester. Ryktene forteller at han tok hele hilserunden fra vaskedame til direktør før han scoret de 150 målene på 200 + 19 kamper. Deretter tvang han Sir Alex til å selge ham på grunn av oppførselen, bare for at Louis Saha skulle stå fram som en skadefri goalgetter den sesongen vi tok tilbake ligatrofeet.

Keeperen vår, Edwin van der Sar, ble kjøpt fra Fulham for to millioner pund og skulle vel egentlig bare hjelpe oss i en liten periode. 39-åringen (fyller 40 i oktober) har holdt det gående på toppnivå lengre enn han selv turte å håpe på, og har levert den ene sterke sesongen etter den andre. I fjor ble han utfordret på å gjøre comeback for landslaget fram mot sommerens VM, men takket nei for å spare seg til Uniteds kamper. Unntakene gjorde han i de to kvalifiseringskampene mot Island og Norge grunnet de andre keepernes skadefravær. Kampen i Oslo ble Van der Sars 130. landskamp for Nederland.

En annen keeper, Raimond van der Gouw, brukte seks år av livet sitt på innbytterbenken i United. Hver gang han kom innpå (60 kamper) gjorde han en flott jobb, enten det var for Peter Schmeichel, Mark Bosnich eller Fabien Barthez. Så nå bør vi kanskje benke oss tilbake, foran tv-en, og heie fram de oransjekledde i gruppe E? I tillegg til de nevnte fire, har Arnold Mühren og Jordi Cruyff spilt i klubben.

Et lite skår i gleden i den hollandske snillismen var det ved bortekampen mot Feyenoord i Champions League i -97. Men du har vel møtt noen av de der nederlenderne på Bishop, Trafford eller Sam Platts? Det er da sjelden noe problem med dem, er det vel?

Danmark

Slapp helt av! Dere skal få deres porsjon med skryt dere også, for alle de gangene United har kommet til dansk jord og pyntet på målforskjellen i Champions League-gruppespillet. Spøk til side. Peter den store Schmeichel skal ha sin del av æren for suksessen gjennom hele 90-tallet, og Jesper Olsen var til tider svært underholdende å se på, der han driblet seg nedover kanten. John Sivebæk er vel kanskje mest kjent for å score først under Alex Fergusons regjeringstid på Old Trafford, for øvrig danskens eneste scoring for førstelaget. Det skjedde i Fergies tredje kamp som manager, hjemme mot Queens Park Rangers i november 1986.

Japan

Da United ble verdensmester for klubblag i 2008, var det nettopp i solens land at Gamba Osaka (5-3) og LDU Quito (1-0) ble slått av et heltent lag fra Manchester. Det var der spillerne fant formen for alvor i en sesong vi til slutt tangerte Liverpools 18. ligatitler. Hva dette har med sommerens mesterskap å gjøre? Ingen verdens ting. Men visse assosiasjoner får vi jo når vi hører Japan og VM i samme setning.

Nederlands gruppespillkamper:

14. juni, kl. 13.30, Viasat 4, TV2 (DK), TV4 (SE): Nederland – Danmark 19. juni, kl. 13.30, TV2, Canal 9 (DK), SVT (SE): Nederland – Japan 24. juni, kl. 20.30, TV2, TV2 (DK), SVT (SE): Kamerun – Nederland

Senere i dag: Gruppe F, ”Spillere for framtida”

Powered by Labrador CMS