– Sier ingenting om styrkeforholdet

TAKTISK ANALYSE: Dag Riisnæs har sett på hvorfor det gikk som det gikk mot City.

Utvisningen avgjorde

Få eller ingen hadde trodd at United skulle bli utklasset av nabo City. Det ble da også en merkelig fotballkamp.

United ut i 4-4-1-1/4-4-2, som vanlig. For meg var det rart at Ferguson valgte Jonny Evans foran kometen Phil Jones. City ut i en tilsvarende formasjon, med Balotelli og Agüero foran midtbaneleddet. Begge lag slapp ofte ned en spiss i midtbaneleddet, for å nekte motstander rom.

Som jeg har skrevet flere ganger:

• United er fantastiske når de får rom å kontre i

• Nani/Young har vært meget gode tidligere i år

• Rooney må ikke få mellomrom å boltre seg i

• United har fått det tyngre når motstander har ligget lavt og kompakt

Hva gjorde så Mancini for å stoppe kontringer, kantspillerne og Rooney?

• De spilte med lav risiko og unngikk stygge balltap, og dermed kontringer

• De angrep med få spillere i 1.omgang, for ikke å være sårbare for kontringer

• De slapp kantspillerne sine langt ned når de lå i etablert forsvar. Ofte var det Silva og Milner som presset Young/Nani. Backene til City slapp å hanskes med Young/Nani alene

• Han valgte trolig Milner foran Nasri på grunn av Milners defensive kvaliteter

• Ved å ha Barry og Yaya Toure som ”screening players” foran Kompany/Lescott, nektet de Rooney rom. Og gjorde stoppernes jobb enklere

Resultatet ble at Uniteds kantspillere ikke produserte spesielt mye. Rooney ble godt pakket inn, og det ble med noen halvsjanser og dødballer. Den sentrale midtbanen til United evnet ikke å bryte ned Citys forsvar gjennom å skape overtall eller slå den forløsende pasningen. Det ble omstendelig og sjansefattig, akkurat som Mancini ønsket. Når City så scorer på sin første sjanse, blir det enda mer vrient.

Sjanser før pause: 1-1

2.omgang startet med det som avgjorde kampen: Evans nok en gang i trøbbel mot god motstand, og vips; rødt kort. Å spille med 10 mann mot et godt lag kan ofte gå bra, hvis man kan spille på et resultat, ligge lavt og nekte rom. Men når utgangspunktet er at en må fram å score, er det nesten håpløst. United måtte forsøke, og det ga rom til City. Som de utnytta nådeløst. 0-2 kom på deres andre sjanse i kampen. Resten av oppgjøret er det ikke så mye å si om. United blottla seg, og det endte stygt. Silva var fantastisk når han fikk plass. Han var involvert i fem mål: 1 scoring, 1 assist og 3 tredje sist.

En trøst for United-fans: Kampen sier lite eller ingenting om styrkeforholdet mellom de to lagene. Dersom United hadde ledet 1-0 og spilt 11 mot 10 i 45 minutter, er sjansen like stor for at det hadde endt med brakseier andre veien. Resultatet innebærer ikke at City nødvendigvis er bedre enn United. Hver kamp lever sitt eget liv. Her hadde City marginene med seg, samt at United kollapset siste fem minutter.

Sjanser etter pause: 2-10.

Sjanser totalt: 3-11.

Til slutt: De som nå ønsker å kjøpe, kjøpe, kjøpe bør være tålmodige. I en enkeltkamp kan alt skje, så vær nå litt tålmodige! United har en svært god spillertropp, og fortsatt gode sjanser til å vinne PL. Hvis de skal handle i neste vindu, bør det være en sentral midtbanespiller av topp internasjonal klasse.

Enig eller uenig med Riisnæs? Si din mening i kommentarfeltet under.