– Flere spillere underpresterte

TAKTISK ANALYSE: Men Dag Riisnæs mener det blir en interessant kamp mot Bilbao i neste runde.

Publisert Sist oppdatert

Svakt, men videre likevel

Av: Dag Riisnæs

Sir Alex valgte å toppe laget i Amsterdam, da laget hadde spillefri helga etter. Det ga 2-0, og et svært godt utgangspunkt. På Old Trafford valgte Ferguson naturlig nok å hvile mange av de beste. Viktig kamp mot Norwich på søndag i PL. United stilte et ungt lag, men kvalitetsmessig var det skuffende.

De startet i 4-4-2, med Berbatov og Hernandez på topp. Når midtbanefireren ikke får den vanlige hjelpen når laget er i forsvar, blir det trøbbel. Så også denne gang. Det var merkelig at ikke Berbatov hadde større defensive oppgaver, slik Rooney alltid har. Ajax spilte seg lett forbi Uniteds to spisser, og Uniteds midtbane sleit med å dekke nok rom. Da blir bakre firer også usikre. Om de skal støte opp i mellomrommet på møtende spiss, eller om de skal verne om bakrom. Hadde de ikke ligget såpass lavt med de to firerne, ville de fått ordentlig trøbbel. Kanskje var Sir Alex litt for trygg på et greit avansement?

Ajax og Frank De Boer valgte en 4-1-4-1-formasjon. De presset høyt og ønsket å styre kampen. Mange trekk innad i laget, og som venta både ballsikre og omstendelige.

En interessant digresjon:

Ferguson har vært manager i en mannsalder. Frank De Boer har litt over ett år bak seg som hovedtrener. Bestefar mot ferskingen. De Boer har en fantastisk spillerkarriere bak seg, men det å lede et lag, en spillergruppe, er noe helt annet. Juniorlaget til Ajax blir liksom ikke det samme. Erfaring er gull verdt, noe en del norske eks-spillere med liten trenererfaring har fått merke de senere årene.

United hadde ikke ambisjoner om å dominere kampen, men de ville kontrollere den. De lot Ajax trille ball, og satset på raske omstillinger når de vant kula. I 6.minutt scoret Hernandez på akkurat dette. Park snappet en dårlig pasning fra Vertonghen, Berbatov spilte glimrende igjennom Hernandez. Offside på Berbatov kan diskuteres.

Ajax skapte lite i 1.omgang, men fikk noe heldig 1-1 på et godt skudd av Özbiliz etter 37 minutter. Etter pause forsterket bildet seg fra 1.omgang. Ajax styrte spillet, og United falt nok et hakk i kvalitet. Slurvete pasningsspill, samt at de ga gode Christian Eriksen for mye plass i mellomrommet. Ingen skjønte vel hvorfor han gikk av banen etter en time…. Den danske unggutten er trolig Nordens nest beste fotballspiller pr i dag. Zlatan må sies å gå foran.

Da Eriksen ble byttet ut, ble Ajax mindre kreative og ballsikre. Det gikk mot et trygt United-avansement helt til den belgiske stopperen Alderweireld headet inn 2-1 på en dødball (mistenkt offside….). United var riktignok aldri særlig truet i sluttminuttene.

Totalt sett gikk United greit videre. Det er likevel betenkelig å tape hjemme mot et lag som ligger på 6.plass i nederlandsk serie. Ajax har ikke prestert godt i Europa på 2000-tallet, og skal være et lett bytte for en gigant som United.

Flere spillere underpresterte. Rafael sleit veldig på sin backplass, og kunne fort vært utvist. Hernandez scoret et flott mål, men var ellers direkte svak. Andre kunne også vært nevnt.

Kampen sier ingenting om Uniteds form. Mange av de beste sto over, og det eneste kampen viser for Ferguson er at et B-preget United ikke er i nærheten av samme nivå som førstelaget. Verken individuelt, relasjonelt eller strukturelt.

Målsjanser: 4-5. United hadde èn målsjanse i 2.omgang, en omgang hvor det florerte med rom i kontringsfasen…..

Athletic Bilbao blir en interessant motstander i neste runde. Laget har aldri hatt noe annet enn baskere på laget. Nå trenes de av Marcelo Bielsa. Han har blant annet vært sjef for Argentina, og han ledet Chile i forrige VM-sluttspill. En av verdens mest innovative og anerkjente trenere. United er klare favoritter, men de må prestere langt bedre enn i denne kampen.

Enig eller uenig? Si gjerne din mening i kommentarfeltet nederst.

Powered by Labrador CMS