– Dette bør og må United handle

TAKTISK ANALYSE: Les hva Dag Riisnæs mener United må gjøre i sommer – og hvordan han vurderer konkurrentene.

Publisert Sist oppdatert

Til de grader stang ut! Og hva med neste sesong?

Av: Dag Riisnæs

Tre ganger smalt det i stengene på Stadium of Light, men mest stang ut var det utvilsomt da beskjeden kom om to sene mål på Etihad. United-fansen fikk gradvis mer og mer tro på PL-seier etter hvert som klokka tikka mot 90 minutter, og City trengte to scoringer til. Så kom sjokket……

Selve kampen skriver jeg ikke mye om denne gang. United var klart best, og 1-0 var for lite. Rooney alene hadde scoret fire med god uttelling. I tillegg kjempesjanser for Scholes, Giggs, Evans etc. Totalt sett var dette en god bortekamp av United, mot et ordinært, grått og hardtkjempende Sunderland.

Sesongen

Alt i alt skuffende når en klubb som United ikke vinner et trofe. I ligaen har laget gjort det svært godt, og normalt holder 89 poeng til gull. Likevel, laget gikk på tre smeller når det gjaldt som mest (Wigan, Everton, City). Det er skuffende.

I de engelske cupene kan alt skje. Tap i en enkelt kamp, så er det over. Sånt skjer. Derimot var Champions League en gedigen skuffelse. En har seks kamper å gjøre det på. United maktet bare to seire. Mot et høyst middelmådig lag. Og vant ingen av kampene mot Basel eller Benfica. Når man så hangler seg videre mot Ajax, og er klart svakere enn Athletic Bilbao, må vi konkludere med at spillet i Europa dette året har vært meget svakt. Det er bekymringsfullt. Skader blir for dumt å skylde på. Alle har skader, og en stor klubb som United skal ha bred nok tropp til å takle det.

Keeperne

De Gea og Lindegaard har klart seg bra. Jeg antar at Ferguson ikke forsterker her.

Backene

Jeg synes Evra har vært variabel, og i perioder er han for dårlig når United forsvarer seg. Samme problemet har Rafael. Smalling er ikke god nok, hvis tronen skal gjenreises både i England og Europa. Phil Jones derimot kan være mannen. Det kan også komme et kjøp.

Stopperne

Rio holder fortsatt høyt nivå, men han har hatt bedre sesonger. Han og Vidic sammen er det beste alternativet. Evans sliter mot de beste lagene, mens Smalling heller ikke er god nok om lista legges høyt. Det kan komme et kjøp her også.

Sentralt på midten

Carrick har imponert meg veldig. Scholes det samme, men han har ikke tempo nok mot de beste. United blir ikke bedre neste sesong om det ikke gjøres noe her. Det må handles en sentral midtbanespiller i internasjonal toppklasse. Det er mange andre aktuelle i stallen, nærmest et høyt internasjonalt nivå er kanskje Cleverley. Han har tempoet og frekvensen, men mangler ballbehandlinga og klokskapen til Scholes. Anderson er for mye skadet. Giggs går det for sakte med nå, etter min oppfatning. Spesielt defensivt.

Kantene

Valencia har hatt en strålende sesong. Merkelig at han ikke fikk starte mot City. Nani holder også høyt internasjonalt nivå. Ashley Young får absolutt godkjent i sitt første United-år. Kantspillerne er mer enn gode nok for PL-gull og spill langt inn i de avgjørende matchene i CL.

Spisser

Rooney er i verdensklasse, både som toppspiss og mellomromsspiss. Jeg tror Welbeck også har et nivå til inne. Uansett: Det bør handles inn en toppspiller også i dette leddet. Styrking av bredden. Berbatov går det for sakte med, Hernandez er først og fremst farlig i boksen, mangler litt for mye ellers.

Totalt

Totalt sett har United gode nok keepere til å ta tilbake hegemoniet. De bør imidlertid handle inn en stopper og en back. Så må det også handles en sentral toveis midtbanespiller og en toppspiss eller mellomromsspiss. Med riktige investeringer her, vil neppe neste sesong bli trofeløs. United har fordeler i en vanvittig vinnerkultur og en innarbeida spillestil. Samt en meget dyktig manager.

Rivalene neste sesong

City vil bli minst like sterke. Mancini har vist seg klok. Han coacher hardt på treningene, jobber med å utvikle måten å spille på. Og har funnet de rette typene. Mange har forsøkt før å kjøpe seg til suksess. Ikke mange har klart det.

Arsenal vil bli bedre, hvis Van Persie blir. Flere enn Podolski vil bli henta inn. Men de har en lang vei å gå for å ta inn Manchester-lagenes forsprang. Og Wenger må gjøre noe med alle baklengsmålene.

Chelsea er vanskelige å spå. Det kan bli store utskiftninger i troppen. Og hvem blir manager? Vi må uansett forvente et sterkere Chelsea neste sesong.

Tottenham har jeg ikke trua på. Redknapp er først og fremst en motivator og god på å hente spillere/ta ut lag. Men managere som i 2012 ikke er nok taktisk orienterte vil aldri nå helt opp. Det blir for enkelt. Fotball er så mye mer enn enkeltspillere. Maks 4.plass på Harry neste år også.

Newcastle har fått godt betalt denne sesongen. De har investert klokt, og Pardew må ha gjort mye rett. Ser likevel ikke at de blir noen større trussel.

Liverpool har langt fram. Bomkjøpene har florert, og jeg stiller også spørsmålstegn ved Dalglish. Han har nokså like begrensninger som Redknapp. Men en så stor klubb må aldri avskrives.

For å konkludere: Mye tyder på at United og City er best også neste sesong. Men fotballens styrke og sjarm er at ingen vet…..

Med hilsen Dag Riisnæ

Enig eller uenig. Si gjerne din mening i kommentarfeltet nederst.

Powered by Labrador CMS