– Fantastisk for United, flaut av Spurs

TAKTISK ANALYSE: Dag Riisnæs har vurdert Uniteds seier mot Tottenham.

United med stålkontroll mot svake Spurs!

Mange forventet en jevn batalje på Old Trafford mandag kveld, til tross for Tottenhams elendige statistikk der. 1.omgang var riktignok forholdsvis jevn, og ebbet ut med 2-0 i sjanser til United og ingen scoringer. Spurs hadde en del avslutninger, men ingen kvalifiserte målsjanser. United skapte også lite i 1.omgang, men jeg tror ikke Ferguson var stresset av den grunn. Det gjelder å være tålmodig, så blir det større rom utover i kampene. I 1.omgang var United hele tida i god balanse når de angrep, de kjørte forholdsvis få i angrep. Sannsynligvis fordi Ferguson kjenner kontringsstyrken til Bale, Defoe og Lennon.

Etter pause ble det totalt overkjøring. Tottenham hang ikke sammen i midtbaneleddet. Van der Vaart hjalp for lite til, de to sentrale på midten ble rett og slett overløpt og fikk også for liten hjelp av Bale/Lennon. Etter hvert følte United seg såpass komfortable at de turte å sende flere i angrep. En sjansestatistikk på 10-1 i 2.omgang er fantastisk for United, direkte flaut for Spurs. Det var rom overalt, og når United får pasningsspillet til å sitte og får brukt den store farten de har framover i banen, da blir det lett match. Redknapp presterte så å sette en joggende Van der Vaart ned som en av to balanserende midtbanespillere. Da fikk United enda lettere spill.

Følgende var imponerende av United:

* De er direkte og framoverretta i spillet sitt når de vinner ballen. Det går lynraskt. Her er de nå best i PL, etter min oppfatning

* God balanse i laget, angriper ikke hodeløst. Er tålmodige og vet de får betalt etter hvert

* Phil Jones var glimrende. Synes også Cleverley kom meget bra fra det. Og så imponerer Rooney igjen. Mange andre presterte også godt

* Rytmen i angrepsspillet satt bedre og bedre, med gode relasjoner og motsatte bevegelser foran ballfører

* Trygt og godt i bakre firer. Gode avstander både internt i leddet og avstanden til leddet foran (MB)

* Gode vurderinger på når en skal gå for gjenvinning etter balltap, og når en skal senke seg ned i lavt press. Behersker situasjonsbestemt presshøyde

* Knallhard jobbing

Så blir det så enkelt etter hvert fordi Tottenham var svake på følgende områder:

* Dårlig balanse i laget når de angriper. Lette å kontre på

* Gir bort for mye rom i midtbaneleddet. Og har også for stor avstand mellom bakre firer og midtbaneledd. Det ga United mye mellomrom å boltre seg i

* Omstendelige i angrepsspillet. En fram og to tilbake. For mange trekk og for lite framoverretta

* Klarte for sjelden å sette opp Bale og Lennon 1 v 1

Noen vil kanskje si at kampen ville blitt en annen om Lennon hadde klart å spille fri en rein Van der Vaart på sju meters hold, på stillinga 0-0. Ja, kanskje det, men han greide det ikke. Andre omgang ville blitt jevnere. United hadde fått mindre rom å angripe i, og hadde måttet gamble med å kjøre fram mye folk. Men ville trolig vunnet uansett, mot et Tottenham-lag som i beste fall så ut som en middelhavsfarer.

Har du dårlig struktur i laget ditt, hjelper det lite hvor gode spillerne dine er en og en.

Når et lag spiller bra, er en medvirkende årsak at motstanderen ikke presterer godt nok. Når et lag sliter, er det gjerne fordi motstanderen ikke tillater dem å være gode. Hver kamp har et spill – motspill. Motstanderen gir deg noen muligheter ut fra hvordan de opptrer, og de setter noen begrensninger for motstander, ut fra hvordan de opptrer. Denne dynamikken i fotballkampen må ikke undervurderes. Strukturen i forsvars- og angrepsspillet (lagets retningslinjer) på høyt nivå, er ekstremt viktig. Har du ikke en god struktur i bunn, er du tilnærmet sjanseløs i dagens toppfotball. Spesielt i forsvarsspillet. Når lagenes enkeltspillere er forholdsvis jevne i nivå, er det gjerne god struktur og det å beherske spill – motspill som avgjør fotballkamper. Og Ferguson går nok konservative Redknapp en høy gang i slike spørsmål.

Det ser lyst ut for United, men det blir spennende å se hvor bra det er mot bedre motstand.

Enig eller uenig? Si din mening i kommentarfeltet under!