– Viste hvorfor United er ute av tre cuper

TAKTISK ANALYSE: Dag Riisnæs mener flere spillere – men også Sir Alex – har skyld i poengtapet mot Everton.

Publisert Sist oppdatert

Huff, for et forsvarsspill!

Evans har ikke all skyld alene. Rafael var under pari ved flere anledninger. I tillegg ble United alt for passive i midtbaneleddet den siste halvtimen. Laget lå unødvendig lavt, og midtbaneleddet klarte ikke å opprettholde press på ballfører. Vi har i det siste sett en glimrende Scholes, når United fører kampene. Søndag så vi hvordan han sliter med å flytte beina fort nok når Everton trilla ball. United får da færre brudd og færre kontringer. Nevner også at Scholes naturlig nok hadde vesentlig mindre ballkontakt enn vanlig, med kun 56 pasninger. Ekstra synlig blir det når Carrick er ved siden av. Kloke og gode Carrick er ingen rakett han heller.

Det er lett å være etterpåklok, men jeg ville tatt av både Nani og Scholes på 4-2, for å få inn spillere med flere defensive fibre. Er klar over at Nani gjorde mye bra, men på 4-2 trengte de ikke flere mål, de trengte bare å låse kampen.

Begge lag spilte 4-2-3-1/4-4-1-1. Everton lå disiplinert lenge, med to eks-United-spillere som de to dype på midten. De hadde korte avstander mellom lagdelene, og klarte å unngå å bli for lave. Heitinga og Jagielka var dyktige som stoppere til å støte i en feilvendt Rooney. Moyes var også bevisst på at Distin skulle være veldig tett på Valencia. Rommet mellom Distin og Heitinga burde blitt truet mer. Everton forsvarte seg ganske godt i en time, og det var relativt jevnt. Så rullet United opp noen angrep med fantastiske kombinasjoner. Strålende fotball, spesielt av Welbeck (en scoring, to assists), Rooney (to scoringer) og Nani en goal, to assists). Mot angrepsspill i verdensklasse hang Everton da ikke med lenger. Og så skal det sies at Evras heading i treverket var centimetre fra å drepe kampen…..

Sakte, men sikkert fikk Everton flyttet opp spillet. Fellaini var svært god som oppspillspunkt. United ble engstelige og lave.

Jeg mener Ferguson fikk flere forvarsler på hva som kunne skje, men han valgte ikke å gjøre noe. Så ender det med at United blir brutalt straffet av dårlig forsvarsspill og gode Everton-kombinasjoner.

Fellaini var kanskje banens gigant, i likhet med Welbeck og Nani hadde han en scoring og to assists. Belgieren var et konstant uromoment for Rio og Evans, og Evertons klart viktigste spiller i kampen. Og en sentral brikke i at Everton vant 72% av hodeduellene i kampen, mot Uniteds 28%. Kroatiske Jelavic imponerte også. Ny fra Rangers dette året.

Ligagullet

Laguttaket til kampen på Etihad blir spennende. Ikke minst hva SAF gjør for å hindre tempoproblemer sentralt på midten, og for å nekte Agüero, Nasri, Silva, Tevez de kjappe kombinasjonene, spesielt rundt Evans.

Samtidig vil United garantert skape sjanser, med Rooney/Welbeck i glimrende form, med trolig Nani og Valencia som kanter i verdensklasse (offensivt), og med pasningssterke Scholes og Carrick. Med mindre Ferguson velger andre alternativer…..

Det er fortsatt fordel United. De leder med tre pinner, og City skal også en tur til Newcastle. Uansett: Everton-kampen var et godt eksempel på hvorfor United ble slått tidlig ut av tre turneringer. De er i perioder sårbare i bakre firer, og de mangler løpshurtighet sentralt i banen. United har behov for en sentral midtbanespiller i toppklasse, som er god begge veier. Og de må styrke midtforsvaret, som lider under savnet av Vidic. Så får tida vise om Evans etter hvert strekker til også mot de gode lagene.

Enig eller uenig? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Powered by Labrador CMS