brunorm

«Ikke bra, men det er en myte at det alltid går dårlig»

Publisert Sist oppdatert

Det er fortsatt ekstremt tidlig denne sommeren. Nei da, ligastarten er bare to og en halv uke unna, men samtidig har de fleste av de beste kun vært tilbake i trening i halvannen uke. Derfor er det egentlig altfor tidlig med å konkludere altfor hardt, men her er mine kjappe tanker etter 0-2-tapet mot Real Madrid.

DAG LANGERØD: Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, som kommenterer mye av det som skjer rundt United.

Spiss-Rashford

Jeg skriver her etter kun to kamper, én på 45 minutter og én på 63 minutter, motstanderne har også vært to av Europas aller beste lag, i Arsenal og Real Madrid. Mot Arsenal fikk han også sine 45 minutter i et litt mer B-preget United etter pause, men sannheten er samtidig at Rashford ikke har hatt to optimale kamper.

raas

Han snakket så vidt selv om dette med Gary Neville i hans Overlap-sending, at han kan bli for lite involvert som spiss og at han sånn sett er for utålmodig for rollen.

Fotball handler imidlertid til en viss grad om å sette opp et kollektiv som får det beste ut av enkeltspillerne, og selv om han kom til en stor sjanse, etter et flott United-angrep som involverte Wan-Bissaka, Mount, Bruno og Eriksen, så må United finne løsninger som får mer ut av den potensielt farligste angrepsspilleren vi har.

Jeg utelukker fortsatt ikke at så lenge vi ikke har kjøpt en ny spiss, så vil det handle om å jobbe med Rashford som spiss, men disse to kampene har ikke vært som ønsket for ham.

Alejandro Garnacho

Men: Utfordringen hvis Rashford skal bort fra spissplass er jo samtidig at det går utover Alejandro Garnacho, som var tilbake på sitt mer «normale», da han i natt hele tiden var et uromoment for motstander.

Det betyr ikke at alt var blendende, men det betyr at i motsetning til Arsenal-kampen så ble dette en ny kamp hvor man fulgte ekstra med når Garnacho fikk ballen.

Han kom også til en stor sjanse tidlig. Han var én av få som konstant truet bakrom, som er så viktig for Uniteds spill, selv om pasningene mot ham ikke alltid var de beste i natt. Han gjorde også forarbeidet da Bruno ble spilt opp alene med keeper litt skrått i starten av 2. omgang, bare for å sentre mot Rashford i stedet for å skyte selv, han tvang Real-keeperen til en god redning på et knallskudd og det var også ham som truet bakrom og tok imot Martinez’ glimrende pasning og utfordret før Casemiro var centimetre fra å finne Mount like foran Real-målet.

gaaar

Jeg trenger egentlig ikke å ramse opp alt, for konklusjonen er uansett at man ønsker at de offensive spillerne skal være konstante uromoment, som Vini Jr. var det for Real – og som Garnacho var det for United.

Men hvordan skal vi få plass til både Garnacho og Rashford på laget, hvis ikke Rashford skal være spiss? Jg har ikke den optimale løsningen her, så over til deg, Erik ten Hag!

Høyre kant-Bruno

Forsvant der han igjen ble plassert ute på høyrekanten, og når vi alle vet hvor viktig og sentral han er for Uniteds spill så skaper det alltid en frustrasjon. Hvorfor spiller han der? Hvorfor ofres han i sin beste rolle, som jo er mer sentralt?

Samtidig er det en myte at United alltid spiller dårlig med ham som høyrekant.

brfer

Jeg kikket veldig kjapt på det forrige sesong, og med Fernandes som høyrekant så slo vi for eksempel City hjemme, han var veldig god da vi kjørte over og vant meget fortjent mot Aston Villa på tampen av sesongen, vi knuste Leicester med ham fra kant, Barcelona – i begge kamper, Real Sociedad borte, Bournemouth etc, så ja, det er en myte at han og eller vi alltid underpresterer når han flyttes ut på kant.

Likevel sliter i alle fall jeg med å akseptere at han skal «gjemmes bort» ute på kant, og hvis vi skal generalisere litt så er kvalitetene til Fernandes, i mine øyne, så viktig å få med i en kamp at hvis han forsvinner der ute så må det ganske raskt – underveis – sees på andre løsninger.

Så er treningskamper til for å øve, men mot Real Madrid tok jeg meg selv underveis også i 1. omgang å tenke at her kunne han og Mason Mount byttet litt underveis, bare for å se hvordan det fungerte, altså med Mount med et utgangspunkt ute til høyre og da Fernandes inne mer sentralt.

Keeper-Onana

Jeg likte dette veldig godt, selv om man kan gi ham litt av skylda for 0-1.

Du kan selvsagt ikke gi ham skylda for at ingen fulgte Jude Bellinghams løp, at Raphaäel Varane løp ut for å sette ham i offside, men uten å klare det. Med Mainoo ute skadet og siden United ikke hadde rukket å bytte så var Casemiro plutselig alene sentralt, United hadde ikke justert og vi fikk svi for det.

Kanskje var Bellinghams løp også offside, kanskje opphevet til slutt Aaron Wan-Bissaka offsiden, men Onana kom uansett på halvdistanse med sin inngripen.

Jeg kan imidlertid forstå delvis forstå det.

Bellingham ser en liten stund ut til å komme mutters alene med ham, avstanden til Martinez var nærmere 10 meter og da må han ta et valg. Med fasit i hånd så ville imidlertid Martinez og de andre ha løpt opp det mest av farligheten, og dermed ville det nok ikke blitt scoring om han hadde blitt stående nærmere strek.

mal01
0-1-MÅLET: United veldig på etterskudd. Onana må ta en vurdering.
mal012
0-1-MÅLET: Og den ble feil, da Bellingham til slutt ble løpt opp etter et litt halvveis touch og Uniteds nye keeper da var på halvdistanse.

Samtidig viste resten av kampen akkurat hva styrkene hans er. Som jeg skrev i min egen speiderrapport for noen uker siden: Han er bortimot like god med høyre og venstre slik at han er komfortabel i å løse opp press og slå pasninger i en haug med ulike situasjoner. Han behersker alle måter å sparke en ball på, han er komfortabel også under hardt press og han er komfortabel på 30-40 meters avstand fra eget mål, som en ekstra utespiller.

Beklager, Casemiro

Da jeg så kampen live og da jeg satte spillerbørsen så ga jeg et solid pluss til spilleren som slo den herlige bakromspasningen som skapte en stor sjanse tidlig for Alejandro Garnacho, da argentineren til slutt skaffet seg rom, kunne scoret, men blåste ballen over.

Da jeg så kampen, selv på reprisen, så så jeg at det var Marcus Rashford som slo den pasningen og ga ham pluss for det. Da jeg kikket nærmere, i ro og mak, så viste det seg imidlertid at det var Casemiro som leverte den strålende gjennombruddspasningen. 

Rett skal være rett, og prestasjonen var av en type som fort kunne ført til at Casemiro ble vippet opp en halv karakter og Rashford ned en halv karakter totalt sett, hvis jeg hadde sett det live. Specsavers neste for meg.

MER: Her er spillerbørsen etter Real Madrid-kampen.

Greit å tape?

Er det lov å skrive og si det som United-supporter?

Jeg tror personlig at fundamentet nå er på et helt annet sted enn det var forrige sesong, da vi tapte de to første ligakampene, men jeg tror samtidig at det å få noen påminnelser om at det er noen andre gode lag der ute, som slår oss, er noe som bare skjerper en spillergruppe som jeg nå mener inneholder flere vinnerskaller enn tidligere.

Så vil man selvsagt egentlig ikke tape, man vil jo vinne alle kamper hele sesongen, men der vi nå er så velger jeg å tenke at dette kan være noe som skjerper gruppa inn mot ligastarten.

Bortedrakten mot hvitt?

Jo da, jeg forstår noen enkle prinsipper om markedsføring, men Real Madrid i hvitt og United i den stripede grønnhvite drakta? For meg ble det rotete. For likt.

Det hadde vært uendelig mer rett å møte Real i vår røde hjemmedrakt, og selv om jeg vet det er naivt slik fotballen er blitt, så skulle jeg ønske at sportslige hensyn hadde vunnet mot det kommersielle ønsket om å vise frem bortedrakten. Den hadde jo allerede vært i aksjon mot Wrexham dagen før.

MER OM KAMPEN:

SPILLERBØRS: – Dette var mer den Garnacho vi er blitt glad i

TEN HAGS DOM: – Det er derfor vi ønsker en spiss

MAINOO SKADET:  – Ville se om ha kunne gjenta Arsenal-kampen

UNITED – REAL MADRID 0-2: Kampreferat

Powered by Labrador CMS