Mine tanker etter USA-touren

Ansvarlig redaktør med sin mening om situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Husker du Swanseas Ki i fjor? Og Sigurdsson?

Sørkoreaneren og islendingen sørget for at vi gikk på rattata allerede i første ligakamp i fjor. Etter at vi blant annet hadde slått Real Madrid og Roma og Liverpool i løpet av sommeren.

Da betød ikke de seirene noe.

Tapet mot Swansea betyr imidlertid fortsatt noe.

I fjor var United-spillerne nemlig høyt oppe etter seirene i USA. De var klare for å ta ligagull. David Moyes var ute. Louis van Gaal var inne. Vi vant mot de beste, og alt skulle bli som under Sir Alex. Spillerne var høye på seg selv. De trodde de var bedre enn de var.

Så kom Swansea.

Nå reiser United hjem fra USA med tre seirer på fire forsøk, men denne gangen er mine rapporter tydelige på at det ikke har vært noen som har vært høye på seg selv.

Det tar jeg som et tegn på at det som skjedde mot Swansea i fjor faktisk har ført til noe godt. Selvsagt kan vi tape mot Tottenham, men det vil nok ikke være fordi vi tror det blir lett.

Jeg gråter heller ikke veldig over tapet mot PSG. Jeg kan aldri tenke meg at det ene tapet er nok til å så tvil i troppen. Jeg tror heller det gir en ekstra skjerping for alle før ligaåpningen.

Samtidig prøver jeg, så langt som mulig er, å være ærlig i disse kommentarene, og skal jeg være ærlig så er jeg i skrivende stund, 30. juli, usikker på vi er gode nok til gull.

Jeg ønsker ikke å disrespektere Darren Fletcher eller Tom Cleverley, men for et drøyt år siden var det vår sentrale midtbane da vi reiste til andre ligakamp, borte mot Sunderland. Nå kan Van Gaal velge mellom Carrick, Schneiderlin, Schweinsteiger og Ander Herrera (og også Daley Blind om det trengs, og Marouane Fellaini når suspensjonen hans er over). Så jo, den sentrale midtbanen ser bedre ut.

Matteo Darmian ser også bra ut, og blir nok enda bedre når han finner seg til rette i Manchester, selv om jeg skal innrømme at jeg har til gode å se at Darmian eller Valencia gjør ting Rafael ikke hadde klart.

Samtidig er Rafael ferdig i klubben, og av til må man bare komme seg videre. Skjerpings, Dag.

Andreas Pereira har også hatt en bra sommer, og det ser ut som om U20-VM har gjort ham godt. Han spiller med stor selvtillit, og jeg håper han gis sjansen ofte nok til at entusiasmen hans får leve videre. Har du sett innleggene hans? Sammenlikn det så med et par andre spillere i troppen. Det er nesten så jeg sier at vi burde dyrke Pereira og innleggsfoten hans fordi den er bedre enn det de andre kantspillerne leverer, og fordi det er noe i gutten som vi må ta vare på.

Jeg vil også nevne Wayne Rooney.

Nei da, touchen er ikke helt den samme som den var da han var på sitt beste, men han virker godt trent, og kombinasjonene hans med Memphis er allerede på et høyere nivå enn samarbeidet med Robin van Persie var. Jeg er mer positiv til ham nå enn jeg var for fire uker siden.

Adnan Januzajs halvtime som spiss mot Barcelona var også nok til at hjertet gjorde et lite hopp. Skal vi likevel få valuta for talentet hans?

Men – og dette er viktig: Vi var hele 17 poeng bak Chelsea i fjor.

Det er sannheten, uansett hvor mye Louis van Gaal snakker om at det var tettere enn som så og at ting kunne vært annerledes om vi slo Chelsea borte. Sannheten er at vi tapte mot Chelsea, og selv om United spilte noen gode kamper i siste halvdel av forrige sesong, og plukket jevnt med poeng hele tiden, så var det veldig mange kamper som heller ikke var bra.

Og 17 poeng – det betyr at United må snu seks av de åtte tapene fra i fjor til seirer denne sesongen. Chelsea vant nemlig på 87 poeng i fjor, og jeg tviler på at man tar ligagull på noe særlig mindre denne sesongen. Alternativet er å snu 9 av de 10 uavgjorte fra i fjor til seier, eller aller helst en kombinasjon – Hvis vi vinner fire av de kampene vi tapte i fjor og vinner fire av de vi spilte uavgjort i så har vi 20 poeng mer.

Men det er åtte kamper som skal snues til seier – I skrivende stund er jeg altså usikker på om vier blitt såpass mye bedre.

Jo da, en Memphis på topp, en bedre midtbane, en ny høyreback og at spillerne nå har ett år med Van Gaal, trenerapparatet og treningsmetodene er vel og bra, men vi har ikke løst de største problemene fra i fjor.

Vi mangler fortsatt forsvarssjefen, og jeg er svært usikker på om duoen Blind/(Jones/Smalling) er bedre enn det vi brukte i fjor. Jeg er også spent på om Marcos Rojo får Blinds rolle etter hvert eller om planen er at Blinds kloke hode og pasningsfot er ønsket på venstresiden i midtforsvaret uansett. Jeg er usikker på hva jeg egentlig selv vil her, men for fire uker siden så hadde jeg forberedt meg på duoen Smalling/Jones.

Med all respekt for Rooney så er han ikke lenger på det Galactico-nivået noen av de verste konkurrentene våre har spillere på, som Sergio Agüero, Diego Costa, Zlatan, Messi, Ronaldo, Suarez, Lewandowski og hva de alle heter.

Jeg er også spent på hvordan Van Gaal skrur sammen midtbanen. Carrick, Schneiderlin og Schweinsteiger er «schtrålende» det, men i fare for å klage på noe jeg også klaget på i fjor: Jeg vil synes at det er snodig om det ikke gjøres regelmessig plass til en midtbanespiller som Ander Herrera. Mot PSG stod United ekstremt høyt i banen. Jeg rangerer Herreras press-spill som bedre enn de de fleste andre i troppen leverer på akkurat det.

Midtbanen vår er imidlertid såpass mye forsterket at jeg tror, på sikt, at forsvarsspillet vil bli bedre, og jeg tror også at vi blir et bedre lag i oppspillsfasen. Vi har tryggere og klokere ballspillere. Det kan kun ende positivt. Jeg tror også at vi blir enda bedre når vi tar ledelsen denne sesongen, fordi vi har helt andre kvaliteter på midtbanen nå når motstanderen må åpne litt opp.

Akkurat nå er likevel mange fans litt skuffet.

Svært få ønsket nemlig et tap mot PSG. Ingen  ønsket en slik prestasjon. Da er det ikke måte på hvor ille alt er. «Den spilleren» er ikke bra nok, og med «han» så kommer vi ALDRI til å vinne. Det er naturlige fan-mekanismer, men glem ikke at vi faktisk møtte et av verdens beste lag. Glem ikke at vi hadde en 4-5 timers flytur i beina kvelden før, så reising og innsjekk på hotell og så noen timer i Chicago for å spille kamp. Nei, jeg sier ikke at det er en stor unnskyldning, men dette handler om en treningskamp i preseason under ikke optimale forberedelser mot et svært godt lag.

Da tåler også vi et tap.

I alle fall så lenge vi lærer av det, og slår tilbake mot Tottenham.

Får ikke vi Ramos (eller noen andre) trenger ikke vi gi dem De Gea. 20-30 millioner pund er verdt mindre enn hva en god De Gea-sesong fort er verdt. Selv om han var direkte svak i de 45 minuttene han fikk mot PSG så kan jeg aldri se for meg at han drar med seg skuffelsen over å måtte bli inn i sesongen slik at han blir merkbart dårligere. Neste år er det fotball-EM, og De Gea har nok ikke noe ønske om å så tvil om egen posisjon før det.

Om Angel Di Maria:

Selvsagt er det trist at vi ikke fikk mer ut av ham som fotballspiller. Litt av skylden må han ta selv. Litt av skylden må Louis van Gaal ta, men Ed Woodward gjorde ingenting galt. Alle, som hadde pengene, ville hentet Di Maria for den summen i fjor.

Samtidig med at det er trist at han nå trolig er ferdig i klubben så er sannheten at vi spilte våre beste kamper uten ham forrige sesong. Han var ikke på banen da vi feide Tottenham av banen de første 45 minuttene på White Hart Lane. Han var ikke på banen da vi slo Tottenham, Liverpool og City på rekke og rad, og han var byttet ut da vi scoret våre tre mål i 3-0-seieren mot Hull i november – en av våre mest overbevisende seirer i hele sesongen. Det var store øyeblikk, spesielt i starten, og det var små glimt av stor kreativitet hver gang han fikk prøve seg. Etter hvert ble det imidlertid flere balltap enn ønskelig, og jeg er svært usikker på om Di Maria noen gang ville passet inn i United-stilen slik Louis van Gaal ønsker at United skal fremstå.

ddgOm David de Gea:

Men:

Datoen er 30. juli. Det er fortsatt én måned igjen av overgangsvinduet. Mye kan skje. Det er derfor for tidlig å oppsummere vinduet for Uniteds del.

Powered by Labrador CMS