Mine tanker etter 2-2-kampen

Les hva ansvarlig redaktør skriver om kampen her.

Publisert Sist oppdatert

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker etter de fleste United-kamper. Her er noen av hans tanker etter søndagens kamp.

Håpløst…

Moyes-hatere.

Dere som virkelig hater ham.

Dere vet hvem dere er.

Hvorfor er dere så ekstremt intolerante?

Jeg har ingen problemer med å skjønne irritasjon og frustrasjon eller at mange ønsker en ny manager, men hvorfor går noen av dere til regelrette personangrep på de som er uenige?

Klokka er i ferd med å runde midnatt natt til mandag. Jeg skulle egentlig vært ferdig med å legge inn min kommentar etter kampen. I stedet har jeg måttet slette personangrep på andre, beskrivelser av manager og spillere og andre forumbrukere som er langt over streken og også fullstendig unødvendig banning. F***ings Moyes? Hva oppnår dere med å skrive det?

Jeg fatter rett og slett ikke at dere klarer å ta så av, og jeg har valgt å begynne med dere siden det er Moyes-haterne som er i ekstrem overvekt når det gjelder å bryte all normal oppførsel. Jeg har egentlig vært en forkjemper for stor takhøyde og kommentarfelt, men må innrømme at jeg nå er usikker. Noen brukere er slettet. Andre er midlertidig deaktivert. Det kan ikke fortsette som dette.

Jeg er også usikker på David Moyes, men det er da måte på.

[poll id=»59″]Nesten ikke til å tro…

Jeg så kampen på en dårlig Internett-linje og dermed en dårlig stream på et lite hotellrom i Rotterdam.

Den ble ikke noe bedre av det.

Det hakket. Det stoppet opp. Jeg måtte reloade siden flere ganger, og jeg kan ikke si at jeg så alle touchene på ballen.

Dessverre var ikke United veldig mye bedre enn Internett-linja.

Vi møtte et Fulham-lag som på papiret var et av de dårligste jeg har sett i Premier League. Det burde vært en grei seier. Det var en gyllen mulighet til å spille på seg litt sårt tiltrengt selvtillit og like sårt tiltrengte tre poeng.

Så ender det med nok en nedtur, og uansett hvordan du vrir og vender på det, uansett hvor positiv og lojal du er – og tro meg, jeg er lojal til det siste – så er det nesten umulig å tro på en endring denne sesongen.

Vi blir ikke nummer fire. Kanskje blir vi heller ikke nummer fem eller seks.

Jeg var vantro da dommeren blåste av søndagens kamp.

Men jeg burde ikke være det.

Slik kampen sluttet, slik har denne sesongen blitt.

Hvorfor?

Vi er for dårlige over hele banen. Hver gang motstanderne kommer i nærheten av oss blir det farlig. Var det seks touch Fulham hadde i vår 16-meter i denne kampen? Det ga to mål.  Den sentrale midtbanen – og nå inkluderer jeg Michael Carrick – er langt under pari.

Offensivt er det så endimensjonelt i jakten på innlegg at det nesten ikke er til å tro. I alle fall når innleggene kommer som dem gjør.

Moyes skal ha sin del av skylda, og vi kommer til ham.

Men jeg er også skuffet over spillerne.

Manchester United Training Session and Press Conference
SPILLERNE – Svake prestasjoner på treningene

Så vidt jeg har hørt er de ikke gode nok på trening. De er heller ikke gode nok på banen, og jeg er helt klar på at selv om noen nok legger all skyld på David Moyes for 80+ innlegg fra kanten mot Fulham, så må spillerne ta en stor del av ansvaret også. Vi har noen av verdens beste spillere i laget, og når enkeltsituasjoner oppstår på banen har de all mulighet til å improvisere. Også i dette United-laget. Tro ikke noe annet.

Lite selvtillit må ta sin del av skylda, men upressede innlegg bak mål kan ikke bare Moyes ta skylda for. Akkurat som det ikke er manageren sin skyld at vi fremstår så udugelige både som enkeltspillere og kollektivt i forsvar. Det første baklengsmålet var ille nok, men hva er det Vidic og vi driver med på 2-1 fire minutter på overtid? Det er nesten ikke til å fatte.

Ingen utvikling…

For 41 dager siden stod vi med seks strake seirer i desember.

Vi stod med 13 seirer, fem uavgjorte og to tap i oktober, november og desember.

Selv om prestasjonene varierte, så vil jeg til min dødsdag påstå at det var klare tegn på fremgang underveis i den perioden.

Så har vi levert 41 grusomme dager.

Rett og slett.

Det er spilt ni kamper. Vi har vunnet tre av dem, spilt én uavgjort og tapt fem, og én av seirene kan egentlig kategoriseres som nederlag fordi den endte med straffespark-tap mot Sunderland. To seirer, én uavgjort og i realiteten seks tap, altså. Vi er blitt slått ut av FA-cupen og ligacupen. Gullkampen er vi ute av, og mest sannsynlig er vi også ute av kampen om 4. plassen.

Jeg trodde egentlig på en 4. plass.

Jeg trodde nemlig på opptur da de skadde stjernene våre var tilbake.

Men oppturen har uteblitt.

Og da må man se på manageren.

Jeg er ekstremt lojal. Men jeg er også realist.

Manchester United v Fulham - Premier League
STJERNENE ER TILBAKE, utan at det har hjulpet.

 

De siste to månedene er det vanskelig å finne klare tegn på utvikling. Noe som kan gi håp. Vi har spilt tre kamper mot Cardiff, Stoke og Fulham, og vi har tatt fire poeng. Det var nå vi skulle ha nærmet oss 4. plassen. Det var nå vi skulle begynne å presse dem slik at de også ble nervøse. I stedet har avstanden økt.

Vi er for dårlig defensivt. Vi har for få ideer offensivt, og vi har et sentralt midtbaneproblem som fortsatt ikke er løst. Når plan A ikke fungerer har vi ingen plan B, og altfor ofte spiller vi helt uten den spruten og entusiasmen som burde vært der. Det er slik United anno 2014 har vært så langt. Dessverre.

Vi dominerte stort mot Fulham søndag, men jeg mener vi burde vært enda villere i angrepsspillet.

Uansett hvor mye kjeft enkelte spillere får så vet vi alle også at de fleste spillerne er bedre enn det de nå viser. Men mange av spillerne underpresterer nå eller har underprestert i år. Forsvarsspillet har vært rufsete over lang tid, det sentrale midtbaneproblemet er ikke blitt løst, og de som spiller der er dårligere enn de var i fjor. Offensivt har vi gått oss fast i innleggsland.

Vi har en sjef for det sportslige, og det er David Moyes.

Han må derfor ta den største delen av skylda for dette.

Jeg kan mene så mye jeg vil om at spillerne må skjerpe seg, at det er uakseptabelt hvis de ikke leverer som de skal på trening og i kamp og at det fortsatt virker som om en del ikke helt har skjønt at Sir Alex har gitt seg og at da må man følge den nye lederen, men til slutt så er det et problem at lederen vi nå har ikke ser ut til å klare å løse problemene.

Jeg klarer ikke å se at ALT plutselig endrer seg.

Jo da, om vi plutselig slår Arsenal så kan litt ekstra selvtillit løse noen av utfordringene, men realistisk sett så fortsetter sesongen som den har gjort. Det vil si – vi vinner en kamp, vi taper en kamp, vi er variable, vi får noen oppturer, men også en del nedturer. Vi vinner ikke Champions League, og vi klarer ikke topp-4. Vi spiller i Europa League til høsten.

Jeg forventet en tøff sesong.

Men jeg forventet ikke en så dårlig sesong.

Og derfor er skepsisen også i ferd med å innta meg, akkurat som jeg vil tro at de fleste har vansker med å tro slik situasjonen er nå. Det blir mest håp – uansett hvor realistisk eller urealistisk det er.

Litt annerledes…

Manchester United v Fulham - Premier League
DAVID MOYES – bør få fortsette

Så til det store spørsmålet nå for tiden – fortjener Moyes å få fortsette?

For meg er spørsmålet like mye – hvem skulle da overtatt? Hadde du gitt meg et alternativ med garantert suksess nå, så ville jeg vært interessert. Men hvem er det som er ledig og som kommer med suksessgaranti – samtidig som han kan ivareta tradisjonene våre? Jeg finner ingen gode kandidater. Du får ikke en som nå er i en annen toppjobb midt i sesongen. Sir Alex er det bare å glemme. Han kommer ikke tilbake. Så kan du nevne Mike Phelan, Ryan Giggs eller til og med Gary Neville; men helt ærlig – jeg har ingen tro på at det vil utgjøre en spesiell forskjell.

Så David Moyes skal få fortsette.

Det er helt greit at du mener noe annet, men det er min mening.

Det som har skjedd de siste åtte månedene har vært for dårlig også av ham, men United gjorde et valg. Etter hvert får han også sitt lag. Et lag med spillere som gir alt på trening og i kamp for ham. Nå har han nok fått de fleste svarene han har ønsket. Så kommer han til å reagere ut fra det.  Så får vi dømme ham da – en gang utpå høsten. Ikke når han nå må hanskes med en spillergruppe som fortsatt ikke har kommet seg over det faktum at Sir Alex sluttet.

Jeg er altså selv usikker på hvordan dette kommer til å gå.

Men vi er da Manchester United.

Åtte måneder? Vi er da ikke som City, Chelsea og den røkla av nyrike storlag som skifter manager ved hvert eneste tegn til motgang.

Hvor mange andre lag ville ikke buet på manageren og spillerne etter en sesong som den vi opplever? De aller, aller fleste, men ikke vi.

Vi vet også hvor viktig kontinuitet er. Selv om det er forskjell på United ala 1986 og 2013/14, så ble vi altså merkbart dårligere med Sir Alex i fire av de fem første sesongene med ham ved roret. Vi var topp-4 i fem strake år før han kom, men så ble det egentlig bare dårligere. Men Sir Alex fikk tid. Planene som ble lagt ble fullført, og det ble suksess. Til slutt. Ja, det er annerledes nå. Moyes har ikke så god tid, men han fortjener mer enn åtte måneder av oss før vi dømmer.

– United er litt annerledes, de.

Ordene kom fra en kjent norsk fotballmann jeg pratet med her om dagen. Han fortalte at sin unge sønn holder med Barcelona, og at de snakker en del fotball. Sønnen lurte på hvorfor David Moyes ikke fikk sparken siden Manchester United gjorde det så dårlig, og det var da han sa det.

– United er litt annerledes, de. Den forrige manageren var der i 26 år, og selv om fotballen har endret seg og Moyes eller hvem som helst andre ikke kommer til å være der i 26 år, så sparker de ikke en manager slik andre klubber gjør. Manchester United er Manchester United, forklarte han sønnen.

Jeg synes det var fint sagt.

Det er også en annen måte å se alt som skjer på.

Det går faktisk an å hevde at vi var mer overlegne mot Fulham enn vi har vært på ganske så lenge. Det går an å mene at vi har hatt ekstremt med uflaks denne sesongen. Det går an å mene at vi faktisk har vært bedre enn veldig mange, men fått utrolig lite igjen for det denne sesongen. Det går an å tro at Mata, Van Persie og Rooney bare vil bli bedre og bedre sammen for hver kamp, siden de tross alt kun har to kamper sammen så langt, og at Fulham-kampen egentlig ikke er representativ fordi det er ytterst sjelden man møter et lag som ligger med 10-11 mann i og rundt egen 16-meter gjennom hele kampen.

Akkurat som det er lov å mene at Moyes er feil mann, at mer tid med ham bare vil ødelegge enda mer og at det verste som kan skje er å gi ham 100 millioner å kjøpe for til sommeren. Han er nemlig forhistorisk, evner ikke å motivere spillerne og er rett og slett for liten for store United.

Det er imidlertid ikke lov på united.no å kalle andre fans hjernedøde eller karakterisere andre – uansett hvem – som idioter,  «apeklovner», «f***ings», blinde, angripe dem for nasjonalitet eller glede seg over at man skal stikke «fingern i nesa» på noen.

Dere klarer nemlig fint å få frem meningene uten sånt – og da slipper dere også å bli slettet så fort vi ser dem.

Powered by Labrador CMS