tenhagbeg

«Jeg føler at betydningen av å ha fått Ten Hag undervurderes litt»

Publisert Sist oppdatert

Personlig har denne sommeren gjort meg til enda mer optimist, også selv etter en mer skuffende 2. omgang mot Aston Villa lørdag. 

Og også til tross for at det nå nesten føles som om vi har jaget Frenkie de Jong i et par tiår uten å få napp.

Jo da, jeg vet at veldig mange av oss ikke er imponert over De Jong-sagaen, og det sier seg selv at det hadde vært bedre å ha hatt ham på på plass allerede enn å måtte vente i det som virker det uvisse.

Jeg kommer likevel ikke unna av at Ten Hag har pekt seg ut sin mann, og så foregår det som La Liga Locas Jonas Giæver kalte et (helt vanvittig) spill i Barcelona, som veldig mye handler om penger og en satsing nå ved å bruke opp inntekter mange år frem i tid.

Jeg må si at jeg er glad jeg ikke er Barcelona-supporter.

– Tror han kommer – til det motsatte er bevist

Slik jeg leser situasjonen utenfra så er det de nå gjør ganske så hasardiøst. Kanskje følte de at de ikke hadde noe valg, men uten å gjøre dette til Barcelona-nyhetene så er mitt inntrykk at de gambler med fremtiden for å umiddelbart igjen kunne bli en maktfaktor. Hvis jeg hadde vært ansvarlig redaktør for barca.no eller noe så ville jeg vært skremt av det som nå foregår, og da mest med tanke på fremtiden.

Jeg kan imidlertid fortsatt nesten ikke se en annen utgang enn at De Jong til slutt forsvinner, og alt jeg hørte tidlig var at United hadde en slags kontroll på hva De Jong ville.

frenkiee

Det skulle jo nesten bare mangle, siden Ten Hag kjenner spilleren så godt.

Derfor tror jeg fortsatt – til det motsatte er bevist – at han faktisk kommer.

Så skal jeg ta med at da jeg sist hørte noe om dette fra United-leiren så var tilbakemeldingen mer usikker, fordi ting rett og slett tok så lang tid. Fordi det ikke utviklet seg helt slik United i utgangspunktet ønsket.

Selv om jeg gjerne skulle hatt de beste signeringene på plass allerede, så liker jeg grunntanken her. For å nevne et kjipt lag her. Det er et annet lag i rødt som ventet på Virgil van Dijk, faktisk et halvt år. Fordi det var ham de ville ha, og de skjønte at de kunne få ham.

Hvis United og Ten Hag virkelig tror De Jong ender i United og ser ham som en såkalt gamechanger – så stoler jeg på Ten Hag her. Det er bedre å få den beste når det måtte skje enn eventuelt måtte lete på en annen hylle.

Så er det kanskje en sjanse for at vi igjen blir sittende med skjegget i postkassa, men United klarte i alle fall å få kontroll over hva dette ville koste – slik at de så raskt kunne slå til på også Lisandro Martinez som et neste alternativ.

– Den viktigste signeringen er gjort allerede

Jeg nevnte det å stole på Erik ten Hag. Det føler jeg er litt undervurdert i situasjonen vår.

Jo da, jeg vil også at Ten Hag skal ha et best mulig lag og tropp å jobbe med, men det virker for meg nå som om veldig mange United-supportere nesten har et ensidig fokus på ryktespaltene når vi langt på vei har gjort vår viktigste signering allerede. Det er Erik ten Hag selv.

Hvis ikke vi får til ditt eller datt på overgangsmarkedet så er vi visstnok doomed.

Jeg deler ikke det utgangspunktet.

Liverpool v Manchester United - Preseason Friendly

Ten Hag er en fyr som er vant til å maksimalisere prestasjonene til enkeltspillerne sine, og å skape et velfungerende kollektiv. Nærmest uansett hvilke spillere han har. Også selv om han har måttet bygge et helt nytt lag fra en sommer til en annen.

Han må heller ikke bare spille på en måte. Han ser an det han har. Så får han det til å fungere.

Til en viss grad mener jeg altså at det undervurderes, altså verdien av det å ha en ekstremt dyktig manager.

Vi kunne plassert noen av de beste spillerne i verden i United forrige sesong, men det ville ikke sett bra ut.

Med Ten Hag har det vært annerledes i hans tidligere klubber.

Det lille vi vet etter en sommer med ham i United antyder også noe av det samme.

Vi har sett tegn på en klar plan og tydelige mønstre. Det er offensive backer, eller også en back som trekker inn sentralt som en slags ekstra midtbanespiller ved balltap motsatt. Det er generelt masse trusler i bakrom. Det er tegn på bevisste vendinger av spill, selv om det var mindre av det lørdag.

Vi har sett et lag som spiller fotball med større selvtillit, med mer kvalitet, noe jeg tror henger soleklart sammen med hva manageren har fått til på én måned.

Vi har sett noen nydelige scoringer etter glitrende lagspill, et lag som tør å stå høyere,  som flere ganger har vunnet ballen tilbake gunstig offensivt, noe som vitner om et ok presspill, som Bruno Fernandes flere ganger mot Aston Villa og et lag som ønsker å ha initiativet i kamper. Vi har i preseason vært farlige både fra høyre- og venstrekanten.

Alt dette har vi faktisk sett nesten fra første dag Ten Hag kom inn døra.

Det er hovedgrunnen til at jeg er optimist.

Jeg ser det vi nå driver med, etter så kort tid. Så tenker jeg hvor mye bedre det kan bli når disse får jobbet enda mer sammen. I en tanke dytter jeg så en Frenkie de Jong inn på midtbanen, og så tenker jeg ett år frem – hvor vi kanskje henter 2-3 nye spillere som kan gå rett inn på laget og forsterke de delene vi ikke har råd til å forsterke i år.

Jeg vet at jeg nå tenker veldig langt frem om noe vi kun har sett i kort tid, men de tankene gir meg vann i munnen.

Så interessant har starten med Erik ten Hag vært.

– Jeg forventer fremgang for de fleste

Helt konkret vil jeg si at sommeren ser ut til å ha vært bra for Dalot, Maguire, Shaw, Fred, Rashford, Sancho og også Martial – for å ta de som er tettest på førsteelleveren.

Tenk så tilbake på hvor lite vi fikk igjen fra mange av dem forrige sesong.

Manchester United v Crystal Palace

Fremgangen kan selvsagt handle veldig mye om hva hver av disse har lagt ned av arbeid selv, men jeg tillater meg å tro at det er en konsekvens av å jobbe med og ta til seg ting fra Erik ten Hag og hans assistenter.

Det baserer jeg på hva som sies on the record, men også off the record om Ten Hag til nå.

Om vi får De Jong eller Antony eller hvem som helst vil selvsagt bety noe. Det sa jo også Erik ten Hag her om dagen.

Det handler om kvaliteten i førsteelleveren og bredden til troppen, men langt på vei ser jeg det som mindre viktig enn det at vi fikk Ten Hag – fordi jeg personlig tror veldig sterkt på at han vil få i gang en del av gutta som mange nå tror mindre på.

Jeg tror på topp fire, som er det naturlige målet, på grunn av Erik ten Hag. Jeg tenker overhodet ikke at «søren, så lenge vi må bruke den eller den spilleren så kan vi bare si farvel til topp fire».

Dalot, Maguire, Lindelöf, Fred, McTominay, Rashford, Martial og mange andre – alle har blitt kraftig kritisert eller avskiltet også av United-supportere de siste årene.

Jeg blir overrasket om ikke flesteparten eller bortimot alle tar gode steg denne sesongen.

Så er det selvsagt langt fra treningskamper i juli til stabile og gode prestasjoner i tellende kamper, men på touren har det virket som om flere spillere er i ferd med å ta steg. 

4-0 mot Liverpool. Jo da, de var på et litt annerledes sted enn oss i preseason, men allerede der fikk vi noen klare indikasjoner på fremgang. Vi kunne og burde fått baklengsmål, men slapp det. Så noterte jeg vel sju gode målsjanser bare før pause i den kampen. Ikke bare etter Liverpool-feil, som Jürgen Klopp snakket om etterpå.

4-1 mot Melbourne bare forsterket det positive førsteinntrykket, og det samme gjorde 3-1-seieren mot Crystal Palace

Så fikk vi 45 gode minutter mot Aston Villa under vanskelige forhold, og det interessante her er hvordan både enkeltspillere og kollektivet ser bedre ut.

Fremgangen virker ikke tilfeldig.

Fint med litt motgang

Jeg likte forresten at vi kom under 1-0 tidlig mot Melbourne.

Jeg har faktisk ingenting imot at vi slet i 2. omgang mot Villa, heller. Jeg velger inntil videre å tro at denne gruppa har godt av litt motgang, å kjenne litt på at det er mye å jobbe med.

Nå overdriver jeg litt, men det verste som kunne skje var nesten at vi bare feide alt av banen i preseason og så heller gikk på en smell mot Brighton om 14 dager. Alle vet jo at det er mye å jobbe med. Uansett hvor gode vi eventuelt ser eller så ut, ville det vært enormt mye å jobbe med.

Det virker heldigvis som om Ten Hag er veldig klar på det. Det har ikke vært ett eneste sekund i preseason hvor det virker som om han har vært direkte lykkelig eller altfor godt fornøyd.

Liverpool v Manchester United - Preseason Friendly

Laget til første seriekamp

Jeg tror personlig at David de Gea, Diogo Dalot, Harry Maguire (ja, faktisk), Luke Shaw, Fred, Jadon Sancho, Bruno Fernandes og Marcus Rashford har spilt seg inn i førsteelleveren i løpet av kampene i Thailand og Australia.

Det er i så fall åtte sikre navn.

Så er det flere United-supportere som nok aldri vil mene at for eksempel Dalot eller Fred eller til og med Rashford nå er gode nok, men for meg er dette litt som en ny start. Blanke ark og nye tegnestifter og alt det der.

Det betyr at jeg akkurat nå setter meg litt tilbake og ser hva Ten Hag får ut av det som er eller har vært portugisike landslagsspillere, faste spillere på det engelske landslaget, startere i det brasilianske landslaget og så videre.

Det er kvaliteter der, selv om forrige sesong gjorde så vondt at noen kanskje sliter med å se det.

Anthony Martial er nummer ni som føles ganske så sikker til ligastart, så lenge Cristiano Ronaldos situasjon er uavklart.

Det ble vanskeligere for Martial mot Aston Villa, men franskmannen har vært veldig positiv i sommer. Mot Villa så satt jeg heller ikke med samme følelse som av og til tidligere med Martial. Jeg følte at han ville, men at det av ulike grunner ikke helt fungerte.

Liverpool v Manchester United - Preseason Friendly

Men angående Ronaldo.

Jeg misunner ikke Ten Hag den situasjonen. Jeg synes selv den er vanskelig.

Litt av meg tenker at når vi nå har startet noe nytt så er det siste vi trenger en egotripp som er mer opptatt av seg selv enn klubben. Sånn sett så sier en del av meg: «La ham dra, vi trenger ham ikke. Uansett».

Samtidig er Cristiano Ronaldo på sitt beste en veldig god fotballspiller. Jeg er, som Ten Hag, overhodet ikke bekymret for den fysiske formen hans, selv om han står over noen uker med trening.

Sannheten er også at vi er ekstremt tynne på spissplass. Vi må egentlig ha inn enda en spiss i tillegg til Martial og Ronaldo. Da kan vi rett og slett ikke være så idealistiske at vi følger den tanken jeg akkurat beskrev om at: «La ham dra, vi trenger ham ikke. Uansett».

Jeg misliker imidlertid timingen her sterkt, og jeg har ikke hørt noe annet enn at dette kom overraskende på United.

Det legger jeg fullt og helt på Ronaldos skuldre. Det er for dårlig.

ronaldo020522

Så vet jeg at visse rapporter har antydet at Ronaldo ventet, men er skuffet over signeringene og slike ting, men den kjøper jeg overhodet ikke.

Europa League er uansett Europa League, og hvem av oss – og da inkluderer jeg Ronaldo – er det virkelig som trodde at United eventuelt skulle gjøre så mye annet i overgangsvinduet enn eventuelt sikre seg det vi nå har fått – og de Jong.

I alle fall ikke jeg.

Det har jo hele tiden vært ganske så klart at lommeboka ikke er utømmelig. Det var umulig med for eksempel både De Jong og Darwin Nunez. Det måtte velges.

Så har jeg nevnt ni sannsynlige startnavn mot Brighton.

Da gjenstår det to posisjoner. Det gjenstår å se om Lisandro Martinez og Christian Eriksen kan ta en stopper- og midtbaneplass, selv om jeg personlig tror at Martinez raskt blir vår venstre stopper.

Så blir det interessant å se om en skadefri Raphaël Varane tar Harry Maguires plass. Jeg skulle tro det, men samtidig er det ikke altfor ofte Varane er skadefri. Han har ikke vært det i sommer, og da kan det hende dette vipper i Maguires favør.

Slikt vi har fremstått i et par av de siste kampene blir jeg heller ikke overrasket om vi får se en midtbane med både Eriksen og Fernandes sammen i en del kamper.

Det er imidlertid kort tid til ligastart, så det mest naturlige er kanskje at det ikke skjer på aller første forsøk.

Det mest naturlige er egentlig Victor Lindelöf og Scott McTominay fra start mot Brighton. De har vært til stede i hele oppkjøringen, i snart én måned og det som vil være 5-6 uker når vi kommer til Brighton-kampen.

Ja, Eriksen og Martinez kjenner Ten Hag og fotballen hans, men enda viktigere enn enkeltspillere er kollektivet. Da blir én-to uker med resten av laget for de to lite mot Lindelöf/Varane og McTominays lange sommer med laget.

Donny van de Beek gjorde et godt innhopp mot Palace sist, men benyttet ikke sjansen han fikk mot Aston Villa. Det er i alle fall min mening.

Alt vil være veldig mye klarere neste lørdag, når dommeren blåser av Uniteds kamp i Oslo mot Atletico Madrid, men jeg tror Donny trenger å vise mer. I alle fall når Ten Hag også får Eriksen å sjonglere med.

Fortsatt huller i stallen

Det er fortsatt klare huller i stallen.

Vi er tynne på topp, spesielt grunnet Ronaldo-situasjonen.

Det er åpenbart at den sentrale midtbanen også bringer usikkerhet. Jeg blir overrasket om Ten Hags kollektiv, i en så intensiv sesong vi skal inn i, klarer å dekke over for de kvalitetene og bredden som mangler med Fred, Scott, Donny og Eriksen. Da tenker jeg mest på at det tross alt skal leveres resultater flere ganger i uka stabilt.  Jeg skjønner at Ten Hag vil se alle i aksjon, men Frenkie de Jong er et absolutt minimum inn. Jeg sliter likevel med å se hvem som skal bli den soleklare defensive midtbanespilleren, og da går dette tilbake til Erik ten Hag – hva får du ut av McTominay og Fred denne sesongen? Er den nye United-manageren så god som jeg er villig til å tro at han er.

mcffedd

Dessuten virker det å være et stort ansvar som hviler på Diogo Dalot, vår eneste virkelig gode offensive høyreback med en viss erfaring, men helt uten en prestasjonshistorie som tilsier at dette blir stabilt godt hver uke.

Personlig skal jeg innrømme at jeg er en av dem som ikke er noen stor Antony-fan, og i alle fall ikke til de summene det snakkes om. Samtidig har verken jeg eller andre så mye annet valg enn å stole på Ten Hag.

Bredden i stallen akkurat nå:

Keepere: De Gea, Heaton

Forsvar: Dalot, Varane, Maguire, Lindelöf, Martinez, Bailly, Shaw, Malacia

Midtbane: McTominay, Fred, Donny, Fernandes, Eriksen

Kantspillere og spisser: Rashford, Sancho, Elanga, Martial, Ronaldo

Kanskje i bakhånd: Garner

Og hva med alle andre: Mange har fått vist seg frem på trening i Asia og Australia, men fått lite, ingen spilletid eller vært soleklare reserver. Det er et klart tegn på hvor de står. Noen spillere (Jones, Williams) ble igjen i Manchester, men det er vanskelig å tro at noen av dem kan slå seg inn når de ikke en gang ble med til Manchester.

Det betyr at vi ikke snakker om et United-lag som kjemper om gull kommende sesong. Det viser også tydelig hullene, spesielt på den sentrale midtbanen og også spissplass. Til en viss grad virker det som om det maksimalt er ti spillere (hvis Ronaldo blir) til å sjonglere til de seks posisjonene på midtbanen og fremover i banen. Det er tynt.

Jeg forstår sånn sett at en del tenker at City, Liverpool, Tottenham, Arsenal og Chelsea blir vanskelig å ta, men Ten Hag-faktoren gjør at jeg ser mulighetene likevel. City og Liverpool nei, men kan et Ten Hag-ledet United ta både Tottenham, Arsenal og Chelsea? Jeg tror det. 

Forventningen fra min side videre er at De Jong styrker midtbanen, at det kommer enda et spissalternativ inn.

Ingenting med spillere inn eller ut endrer imidlertid forventingen til sesongen: At vi denne sesongen ser et United-lag med en klar plan på banen, med flere enkeltspillere som blomstrer og et kollektiv som også klarer å levere ok med resultater og klarer å reise seg etter de nedturene som også garantert kommer – og tar en topp fire-plassering.

De aller første ukene har vi levert på det sportslige.

Så gjenstår det å se om Ten Hag klarer å bygge videre på dette slik at vi også ser det i tellende kamper.

Dessverre husker jeg nemlig litt for godt fortsatt sommeren 2014. Den gangen feide vi banen med LA Galaxy, Roma, Inter, Real Madrid, Liverpool og Valencia på sommeren. Vi handlet masse, og skulle erobre verden med Louis van Gaals trebackssystem.

Så tapte vi 2-1 i ligaåpningen hjemme mot Swansea.

Akkurat det er en ganske sterk påminnelse om at ingenting av det vi egentlig har sett i sommer helt kan stoles på før vi ser at det fortsetter også når det virkelig betyr noe.

Powered by Labrador CMS