– Han blir en trussel for Martial allerede nå

Publisert Sist oppdatert

Odion Ighalo har de siste ukene ikke sett ut som den Ighalo vi ble glad i like etter United-overgangen. Han har virket litt tregere, litt mindre flink til å holde motstandere unna i ryggen og for dårlig til å ta opp riktig posisjon i feltet – som skulle være hans største styrke.

Det er derfor United henter 33 år gamle Edinson Cavani.

Det er i alle fall min informasjon.

Og for å ta konklusjonen med en gang: Edinson Cavani er en solid oppgradering av Odion Ighalo. Jeg blir heller ikke veldig overrasket om han blir førstevalget på spissplass i perioder denne høsten.

De største innvendingene

Det er likevel et par store «men» og «hvis» ved denne overgangen, og uansett hvordan det ser ut eller blir nå i høst så kommer de til å ligge der hele veien videre.

Den største innvendingen er alderen hans og medfølgende skadehistorikk.

Cavani er blitt 33 år gammel, og det er svært lett å tenke at dette er en overgang som skjer fire år for sent. Uansett hvordan dette går så vil nok den tanken også være der videre, at dette er en overgang som ville vært enda bedre om den kom tidligere.

Skadene må også nevnes.

FYLLER 34 I FEBRUAR: Edinson Cavani var fortsatt god i mars, men hvor lenge holder han nivået?

Forrige sesong mistet han ifølge Transfermarkts oversikt totalt 22 kamper for Paris St. Germain på grunn av seks ulike skader.

Det skal imidlertid sies at han også var på banen i 24 kamper.

Sesongen før det mistet han 15 kamper, og hvis man først kommer godt inn i 30-åra med visse muskelskader så vil det være en iboende bekymring hos meg også for de neste to årene – altså, frykten for at det blir flere kamper eller for mange kamper på sidelinjen.

Det kan også innvendes at han har scoret mindre og mindre mål de siste årene, selv om det kan diskuteres hvor mye dårligere det har blitt.

Edinson Cavani har nemlig scoret 140 mål for klubb- og landslag de siste fire sesongene. Som 29-åring var det 56 mål, som 30-åring falt det til 48 mål, som 31-åring så ble det 26 mål og som 32-åring ble det ti mål.

La oss likevel se litt nærmere på disse tallene, blant annet koblet til spilletid.

Cavani de siste årene, Wyscout-info:
(alle kamper inkludert)

2016/17:
5115 minutter, 56 mål, 6 assist, 225 avslutninger, xG 51,05
2017/18:
5354 minutter, 48 mål, 8 målgivende, 194 avslutninger, xG 42,13
2018/19:
3306 minutter, 26 mål, 6 målgivende, 91 avslutninger, xG 23,45
2019/20:
1371 minutter, 10 mål, 2 assist, 51 avslutninger, xG 12,85

Det betyr at han scoret ett mål per 137. minutt forrige sesong. Sesongen før var det scoring hvert 127. minutt, i 2017/18 scoret han hvert 111. minutt og for fire sesonger siden så var det scoring hvert 91. minutt.

Så jo, det stemmer, han scorer mindre hyppig enn før, men han scorer fortsatt ganske så mye, selv om noen vil innvende at han har gjort det for et suverent PSG-lag som har møtt en del dårlig fransk motstand.

Fortsatt en meget god spiss

Men fortsatt hadde jeg ikke fått svar på hovedspørsmålet mitt: Hvor god er Edinson Cavani nå? Hvor god kan Cavani bli for oss? Hvor mye av den gamle Cavani som jeg selv ville ha til United for noen år siden er det fortsatt igjen?

Har de som latterliggjør kjøpet rett? Har de som rister på hodet rett?

Eller?

KULTHELT: Til tross for Neymar og Mbappe så har Cavani-trøyen lenge vært ekstremt populær blant PSG-fansen.

Det brukte jeg helga for å finne ut ved å se alt Cavani gjorde for Paris St. Germain i 2020, hvert eneste spark på ballen, hvert mål, hver målgivende, hver gjenvinning, hver feilpasning.

Og igjen, for å gjenta konklusjonen jeg begynte med: Dette er en solid oppgradering av Odion Ighalo. Min karakteristikk av ham så sent som i mars er at vi her snakker om en klassespiller.

Selv om han nå er blitt 33 år så er jeg veldig, veldig spent på dette – i positiv forstand.

Det er ikke fordi jeg er glad det ble Cavani i stedet for Jadon Sancho eller fordi alt skjedde på vinduets siste dag – det var ikke bra, og det kommer jeg tilbake til i en senere sak, men jeg er spent fordi jeg rett og slett likte alt jeg så av Cavani før coronapausen.

Flere store styrker

Jeg trengte ikke mer enn noen få minutter fra den siste kampen Cavani spilte for PSG til å bli det. Det var Champions League-8. delsfinale i mars, mot Borussia Dortmund.

Jeg vil påstå at han i den kampen så ganske så lik ut som han gjorde på sitt beste.

Ja, jeg kan absolutt ha et utrent øye, men han var fortsatt hurtig, han var fortsatt ekstremt hardtarbeidende, var fortsatt en meget god hodespiller, var fortsatt duellsterk og meget bevegelig. Cavani spiller med stor vilje og herlig driv.

Det inntrykket satt igjen etter også å ha satt alle de andre kampene hans.

Han gir oss, skadefri, noe vi ikke egentlig har hatt på lenge – ordentlige spisskvaliteter.

Hurtigheten: Det er selvsagt vanskelig å sammenlikne med en Cavani på sitt aller beste, men han var fortsatt hurtig nok til å drible seg fri, skaffe seg rom og avslutte. Han er hurtig nok til å rykke fra motspillere inne i boks, og han er hurtig nok til å være et konstant irritasjonsmoment for motstanderne hvis United igjen blir bedre på sitt offensive presspill. Konklusjon: BRA.

Arbeidsmoralen: Det har, i mine øyne, alltid vært en av styrkene hans, og det er vanvittig hvordan han aldri slutter å løpe. Det handler både om å true i bakrom, gjøre en viktig defensiv jobb, være en svært god førsteforsvarer og at han det ene øyeblikket gjør en jobb på venstrekanten, så på høyrekanten og til slutt i midten. Konklusjon: SVÆRT GOD.

Duellstyrke: Cavani er veldig god til å bruke kroppen sin for å vinne dueller og sørge for gjenvinninger, både som førsteforsvarer, det å plukke opp halvdårlige pasninger og gjøre en defensiv jobb når det måtte trengtes. Han var for eksempel en fast spiller inne i eget felt på corner imot for PSG nettopp fordi han var duellsterk. Konklusjon: MEGET GOD.

Hodespiller: Mason Greenwood kan jo nesten ikke heade, hvis man skal tro Ole Gunnar Solskjær, og det er ikke slik at United truer motstanderne veldig med innlegg i hodehøyde. Det kan endre seg hvis vi klarer å finne Cavani, og nye Alex Telles skal ha en sterk innleggsfot. Cavani er en stor trussel på hodet foran motstandernes mål, som oppspillspunkt og også som forsvarsspiller på dødballer imot i egen boks. Konklusjon: MEGET GOD.

STERK HODESPILLER: Spensten er en av Cavanis styrker.

Førsteforsvareren / bevegeligheten: Vi får en meget arbeidsom kar, en som langt i fra er en luksusspiller og som gjerne løper nesten hele tiden. Det kan handle om presspill, og å gå på nye offensive løp etter å ha lagt igjen ballen til en medspiller, gå i bakrom eller trekke ut på kant for å gjøre rom til andre. Konklusjon: GLIMRENDE

Avslutningene: Skuddfoten ser fortsatt intakt ut, bevegelsene i feltet også og hodespillet, selv om det skal sies at han også misbrukte flere store sjanser i kampene jeg så. Konklusjon: GOD

Dette er kvaliteter som jeg er meget spent på om United klarer å utnytte. Spesielt det med hodespill og innlegg i bakrom, der han ofte har et meget godt bevegelsesmønster, og ikke minst i presspillet. Vi har i glimt under Solskjær sett et godt presspill fra United, og Cavani kan bli en viktig brikke i det hvis United klarer å finne tilbake til den delen av spillet sitt.

Han er også veldig glad i å spille på førstetouch, å legge igjen inn til en mer kreativ offensiv spiller og ta ny plass inne i feltet eller andre steder det er rom, men det skal også sies at en del av disse førstetouchene  endte feil sted.

Lite tull

Skal man tro det man leser så har Ole Gunnar Solskjær igjen også skaffet seg en bra type, en personlighet.

Cavani ble kulthelt i PSG, ikke bare fordi han er tidenes toppscorer i klubben, men fordi han hele veien har fremstått ydmyk og med beina godt plantet på jorda.

En fridag? Den brukes med familien.

En ferie? Den brukes gjerne med litt jobbing på familiegården hjemme i Uruguay.

Zlatan, Neymar og Mbappe blir hentet for å erstatte deg som klubbens største stjerne? Ingen klaging fra Cavani.

Neymar eller de andre dro på nattklubb? Da dro Cavani hjem.

Som sagt, en litt annerledes fotballstjerne med litt annerledes (og positive) verdier.

Det er selvsagt på banen han skal levere, men på papiret høres det ut som om det finnes verre spillere å ha i en garderobe eller på et treningsfullt som også er fullt av unge spillere, på vei frem.

Cavani har altså mye som vil kunne være bra for United, eller om jeg skal være litt mer forsiktig: Mye var på plass i mars.

Men den fallende målkurven er også noe som må understrekes.

I de ti kampene jeg studerte i 2020 så scoret PSG 43 mål, men Cavani stod bare for to av dem. Det var perioder hvor så godt som alt gikk gjennom Neymar eller Kylian Mbappe. Det var også noen store misbrukte sjanser, noen av det hoderystende svake slaget.

Målene hans forrige sesong kom på denne måten:

Februar 2020 v Bordeaux: 
Heading: Kontant heading i hjørnet etter innlegg fra høyre.
Februar 2020 v Lyon:
Høyrefoten: Direkteskudd i hjørnet etter kort pasning inn i rom til ham i feltet.
Januar 2020 v Linas Montlhery:
Venstrefoten: Kontring, innlegg venstre, plassert skudd i hjørnet.
Januar 2020 v Linas Montlhery:
Høyrefoten: PSG-gjenvinning i motstanders felt. Ruller ballen i mål fra kort hold.
Desember 2019 v Galatasaray:
Høyrefoten: Straffe. I høyre hjørne. Keeper feil vei.
November 2019 v Argentina:
Venstrefoten: Kjapt innlegg fra høyre, Cavani lurer offsidefella og pirker ballen inn med en tupp.
November 2019 v Ungarn:
Høyrefoten: Innlegg fra venstre bak backrekka, Cavani sklir ballen i mål på bakre stolpe.
August 2019 v Rennes: 
Høyrefoten: Høyt press, snapper feilpasning hos motstander, scorer på direkten.
August 2019 v Nimes: 
Høyrefoten: Straffe. Skyter til venstre hardt i hjørnet.
Juli 2019 v Sydney: 
Venstrefoten: Retur etter avslutning, kontant i nettet

Mest ute, men også inn på laget

Ti mål for PSG og Uruguay i ulike kamper i 2019/20, altså, men det må jo være en grunn til at han fikk stadig mindre tillit i PSG. Årsaken skal være skadene og at rival Mauro Icardi rett og slett var hetere foran mål enn Cavani var det.

Samtidig så var Cavani altså foran Icardi i køen i februar og mars, også da PSG måtte snu 1-2-tap borte til seier sammenlagt mot Dortmund.

I juni fikk han imidlertid beskjed om at den franske storklubben ikke ville fornye kontrakten hans. Cavani svarte med ikke å ville forlenge kontrakten sin for å spille cupfinalen og Champions League-sluttspillet.

Han mente det var mer riktig å fokusere på seg selv, trene godt og være klar for sitt nye fotballiv et annet sted enn å risikere en skade i august for en klubb som uansett ikke ville beholde ham.

Jeg var imidlertid mest spent på det fysiske, og det var i alle fall i orden i mars.

Hvis han fortsatt ser sånn ut når han kommer til oss så er jeg helt sikker på at dette kommer til å bli bra, at han vil bidra for United, at han vil score mål også i Premier League, at han vil gjøre oss bedre og han kan bli et fullverdig alternativ lengst frem på banen på en helt annen måte enn Odion Ighalo noen gang har vært det.

FORELØPIG SISTE KAMP: Edinson Cavani i aksjon mot Dortmund i mars. Uruguayaneren bidro til å slå Dortmund ut av Champions League.

Hvis han kommer til United i samme form som han hadde for PSG i mars så blir jeg heller ikke overrasket om Anthony Martial må heve sitt spill som spydspiss for å forsvare en regelmessig plass fra start.

Cavanis største styrker er nemlig mye av det franskmannen ikke er så god på, og kanskje er uruguayanerens styrker som spiss noe Solskjær også foretrekker.

Den største innvendingen er fortsatt alderen.

Jo, Cavani så, i mine øyne, fortsatt bra ut i mars da han akkurat hadde fylt 33 år, men hvordan ser han ut nå – 33,5 år gammel, og hvordan ser han ut som 34-åring i februar 2021 og 35-åring i februar 2022 hvis United benytter seg av opsjonen de har om å gjøre dette til en toårskontrakt?

Det vet vi ikke, men basert på prestasjonene i 2020 for PSG så liker jeg denne signeringen, selv om jeg helst skulle sett at dette var den siste sigeringen denne sommeren, etter at Donny van de Beek, Jadon Sancho og Dayot Upamecano eller Ruben Dias allerede var på plass.

Samtidig kan Cavani egentlig være så god han bare vil hvis United ikke får orden på sitt eget spill.

Ingen kan skinne hvis laget samlet presterer som vi har sett til nå.

Cavani er også en spiss som krever et bra angrepsspill, at man søker bakrom og har mye større kvalitet i det offensive spillet enn United har hatt til nå denne sesongen, men at han er mer enn god nok basert på det han viste i mars er jeg overhodet ikke i tvil om.

Powered by Labrador CMS