PREVIEW: FA-cupfinalen 2016

Det er klart for vår første finale siden 2011. Blir det endelig triumf i FA-cupen?

Publisert Sist oppdatert

Nå gjelder det!

Crystal Palace-Manchester United på Wembley. Palace som hjemmelag, United i hvite bortedrakter. Et United-lag med muligheter for å stige øverst på tronen igjen (sammen med Arsenal) for antall FA-cuptitler, og et Crystal Palace som gjerne vil ha revansje for det som skjedde i 1990.

I 1990 overrasket Crystal Palace – under ledelse av United-helten Steve Coppell – ved å slå ut Liverpool i semifinalen, og i finalen ventet et United-lag som ikke hadde vunnet noe under Ferguson. Finalen endte 3-3, noe som den gang ga omkamp, og Ferguson skiftet keeper til den andre kampen. United-akademiproduktet Lee Martin scoret så kampens eneste mål da United vant 1-0.

Spesielt Rooney og Carrick, som etter lange karrierer i United ennå ikke har vunnet FA-cupen, vil nok være ivrige for at sesongen ender med et troféløft.

CUPFINALEHELT: Lee Martin avgjorde omkampen i FA-cupfinalen 1990 mot Crystal Palace,
CUPFINALEHELT: Lee Martin.

Crystal Palace

Crystal Palace v Charlton Athletic - Capital One Cup Third Round
PALACE-HELT: Alan Pardew.

Crystal Palace er ikke lenger ledet av Steve Coppell, men den nåværende manager var mannen som sendte klubben dit i 1990. Alan Pardew scoret det siste målet i semifinaledramaet mot Liverpool, og spilte også i begge finalekampene mot United.

Pardew har i motsetning til Van Gaal vært i en FA-cupfinale før også som manager. Han var nemlig manager da West Ham kom svært nære å beseire Liverpool i 2006, og Pardew er nok revansjelysten etter sine tunge finaleopplevelser tidligere.

Spillere som Wilfried Zaha, Bakary Sako, Yohan Cabaye og Connor Wickham skal være friskmeldte, og Joe Ledley er den eneste som mangler av spillerne som sannsynligvis ville fått spilletid.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 31: Ashley Young of Manchester United and Wilfried Zaha of Crystal Palace compete for the ball during the Barclays Premier League match between Crystal Palace and Manchester United at Selhurst Park on October 31, 2015 in London, England. (Photo by Alex Broadway/Getty Images)
TILBAKE: Wilfried Zaha. Og han har gjort gode ting på Wembley tidligere.

Manchester United

Et overraskende keeperskifte kan ha blitt avgjørende i 1990, men det ville vært nokså absurd om David de Gea plutselig skulle bli vraket til finalelaget.

Da er det mer usikkerhet i forsvar. Smalling og Blind fortsetter nok som stoppere, men det er langt mer usikkerhet på backplass. Ifølge Manchester Evening News er Borthwick-Jackson vraket til finalen, og i så fall er det etter alt å dømme to av Valencia, Darmian og Rojo som starter på backene, og det er kanskje de to sistnevnte som kjemper om den ledige venstrebackposisjonen, mens Valencia er ventet å få fornyet tillit til høyre.

mf
FINALEKLAR: Marouane Fellaini var viktig da United kvalifiserte seg til finalen, og er nå tilbake etter suspensjon.

Heller ikke offensivt er det plass til alle, og spesielt Schneiderlin, Herrera og Fellaini håper nok alle på endringer siden ingen av de startet mot Bournemouth. Det gjorde heller ikke Young, som kanskje spilte seg inn i finaletroppen gjennom målet sitt? Memphis skal i alle fall visstnok mangle (les egen sak her).

Kampen kommer for tidlig for spillere som Fosu-Mensah, Januzaj, Schweinsteiger og Shaw.

Finaletroppen: De Gea, Romero, Valencia, Darmian, Jones, Smalling, Blind, Rojo, Fellaini, Herrera, Carrick, Schneiderlin, Lingard, Young, Mata, Rooney, Martial, Rashford.

Tidligere finaleerfaring

Vi har allerede nevnt Crystal Palaces eneste finaleopptreden, mot nettopp United. United har derimot vært i 18 FA-cupfinaler, og tangerer Arsenals 19 nå i årets finale. Elleve av disse finalene har endt med United-jubel, sju har endt med at motstanderen har vunnet.

De to siste United-finalene, i 2005 og 2007, har endt med tap mot London-lag. Vår forrige triumf var i 2004 mot Millwall, mens vår forrige triumf mot et lag i samme divisjon var i 1999 mot Newcastle. I mellomtiden har vi selvsagt også vunnet både ligacupfinaler og Champions League-finaler, i tillegg til at vi har hatt flere Wembley-besøk som følge av Community Shield-deltakelse og cupsemifinaler, mens Palace har gode minner fra nye Wembley fra opprykksfinalen i 2013 i tillegg til selvsagt semifinalen mot Watford.

facup2004 (650 x 358)
2004: Forrige FA-cuptriumf.

Siste fem kamper

Crystal Palace:

 • Manchester United 2-0 Crystal Palace
 • Wembley: Crystal Palace 2-1 Watford
 • Newcastle United 1-0 Crystal Palace
 • Crystal Palace 2-1 Stoke City
 • Southampton 4-1 Crystal Palace

Manchester United:

 • Wembley: Manchester United 2-1 Everton
 • Manchester United 1-1 Leicester City
 • Norwich City 0-1 Manchester United
 • West Ham United 3-2 Manchester United
 • Manchester United 3-1 Bournemouth
rash
SEIER I GENERALPRØVEN: Slik ble det ikke for Crystal Palace.

Lagenes vei til finalen

Crystal Palace:

 • Southampton 1-3 Crystal Palace
 • Crystal Palace 1-0 Stoke City
 • Tottenham Hotspur 0-1 Crystal Palace
 • Crystal Palace 2-0 Reading
 • Wembley: Crystal Palace 2-1 Watford

Manchester United: 

 • Manchester United 1-0 Sheffield United
 • Derby County 1-3 Manchester United
 • Shrewsbury Town 0-3 Manchester United
 • Manchester United 1-1 West Ham United
 • Omkamp: West Ham United 1-2 Manchester United
 • Wembley: Manchester United 2-1 Everton

Tilsynelatende en klart tøffere vei til finalen for Crystal Palace, altså.

am
MANNEN SOM SENDTE UNITED TIL FINALEN: Anthony Martial.

Dommeren

Denne kampen vil være klubbsesongens desiderte høydepunkt for de involverte spillerne, men for dommer Mark Clattenburg er det ikke nødvendigvis slik, siden han også har fått ansvaret for å dømme Champions League-finalen mellom de to Madrid-lagene.

Samtidig kan det nok fort ha vært FA-cupfinalen han som ung dommer drømte om å en gang lede, og FA har en regel om at dommere bare får dømme én FA-cupfinale, så en skal heller ikke se bort fra at dette blir hans store høydepunkt.

Clattenburg har dømt fire Palace-kamper denne sesongen før finalen. Palace 1-3 West Ham (ga rødt kort til Palace-spiller Dwight Gayle), Aston Villa 1-0 Palace, Palace 1-0 Stoke og West Ham 2-2 Palace (ga kontroversielt rødt kort til West Ham).

Han har dømt United ved fire anledninger også: Southampton 2-3 United, United 0-0 City, United 0-0 West Ham og Liverpool 0-1 United.

shawt
FINALEDOMMER: Mark Clattenburg, her fra da han viste ut Luke Shaw i fjorårets bortekamp mot West Ham.

Diskusjon

Kampen diskuteres selvsagt allerede på unitedforumet.no, forumet vårt. Ta en titt og bli med i diskusjonen der du også.

Scoringsvarsel

Vi har det beste og billigste, og sender rett til din telefon hvis du ikke får sett kampen selv eller er villig til å støtte Supporterklubben med noen få kroner i hver kamp. Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS