Manchester United World Club Cup Training Session

Viste Ronaldo video av Solskjær og Van Nistelrooy: – Han mente det var umulig

I 2018 fortalte Rene Meulensteen til United-Supporteren at han måtte lære Cristiano Ronaldo å score «stygge» mål.

Publisert Sist oppdatert

– Noen spillere tror de er for store til å ta imot hjelp og råd. Sånn var aldri Cristiano, sa Meulensteen i et intervju i 2018.

Cristiano Ronaldo gikk fra å score 23 mål i 2006/2007 til 42 fulltreffere sesongen etter.

Meulensteen spilte en sentral rolle i den forvandlingen.

– Først og fremst vil jeg si at jeg var heldig som fikk tilbringe så mye tid med ham. Han var den ultimate proff, forklarte Manchester Uniteds tidligere førstelagstrener.

– Han sugde til seg lærdom. Så snart Cristiano forstod at det var en person som kunne hjelpe ham med å nå sitt store mål så tok han imot all den hjelp han kunne få.

Det store målet var å bli verdens beste fotballspiller.

– Det som hjalp ham til å bli verdens beste var først og fremst at han var så utrolig besluttsom og målbevisst.

Manchester United v Reading
MÅLMASKIN: Cristiano Ronaldo scoret mye i 2007, men ikke nok, mente Rene Meulensteen.

På tampen av bortekampen mot Portsmouth i august 2007 viste dommer Steve Bennett det røde kortet til Ronaldo for et sammenstøt med motstander Richard Hughes. Han fikk tre kampers karantene. United tapte riktignok den første av disse for Manchester City, men suspensjonen viste seg i ettertid å være en velsignelse i forkledning.

– Han spilte ikke på en hel måned, og disse ukene trente jeg veldig mye med Cristiano på egen hånd. Jeg spurte ham hva han hadde satt seg som mål for sesongen. Min mening var nemlig at han burde scoret langt flere enn 23 i 2006/2007.

– Ronaldo fikk høre at det var vitenskapelig bevist at mennesker som setter seg mål har mer suksess fordi de lager en strategi og målet får en hensikt.

– Jeg fikk ham til å forstå, og han sa han ville ha 30 scoringer som et mål, hvorpå jeg svarte at jeg mente han kunne gjøre 40.

Portsmouth v Manchester United
UTVISNING BLE VELSIGNELSE: Her får Cristiano Ronaldo rødt kort mot Portsmouth. Avbrekket brukte portugiseren effektivt.

Uniteds tidligere nummer sju mente ifølge Meulensteen at 40 var urealistisk.

– Jeg sa til ham at vi har ikke begynt å jobbe med det, og nå skal jeg vise deg hvorfor jeg tror du kan score 40 mål.

Det neste Ronaldo fikk se var en spesiallaget målkavalkade-video med blant andre Andy Cole, Dwight Yorke, Ole Gunnar Solskjær, Teddy Sheringham og Ruud van Nistelrooy. Nesten alle målene kom på ett eller to touch. Videoen var på et kvarters tid.

– Etterpå spurte jeg ham hva han hadde sett, og han svarte «mål». Han forstod ikke, og derfor satte jeg på videoen igjen.

Ronaldo begynte ifølge Meulensteen i større grad å studere scoringene.

– Jeg ville at han skulle se det selv i stedet for at jeg forklarte, og etter hvert så han at det var et mønster.

Ole Gunnar Solksjaer, David Beckham, Teddy Sheringham, Andy Cole and Ronny Jonhsen
STUDERTE GAMLEGUTTA: Rene Meulensteen viste Ronaldo en video med Ole Gunnar Solskjær, Teddy Sheringham og Andy Cole.

Deretter var det ut på treningsfeltet for å øve på situasjoner foran motstanderens mål.

– Jeg tror det var tolv treninger hvor vi jobbet kun med avslutninger. Jeg tok ham gjennom hele scenarioet med ulike posisjoner foran mål. Hvor ballen havner, hvor motstanderen er, hvor keeperen flytter seg og sånne ting. Det samme med selve utførelsen. Tap-in, to-touch, lobb, heading, samt hvor ballen kommer fra. Høyre, venstre, lav, hard, lobb. Noen ganger bare han og meg, andre ganger hadde vi keeper eller ekstra spillere.

Mellom disse treningene måtte Ronaldo tilbake «på skolebenken» for å studere mer video. Denne gang en sammensatt film av hans egne scoringer fra 2006/2007-sesongen.

Men videoen viste også sjansene han hadde misbrukt.

– Etter min mening hadde han brent mange sjanser fordi han ville lage det perfekte målet. Jeg fikk ham til å tenke tilbake på de andre målscorerne og innse at det spiller ingen rolle om ballen går i krysset eller om det er en tap-in midt i mål. Alle mål teller like mye. Jeg måtte rett og slette endre attityden hans.

UNITED-TRENER: Rene Meulensteen var en av Sir Alex Fergusons trofaste trenere.
UNITED-TRENER: Rene Meulensteen var en av Sir Alex Fergusons trofaste trenere.

Treningen og målstudiene viste seg å bære frukter umiddelbart. På hans elleve neste kamper gjorde Ronaldo ti mål, og etter to fulltreffere mot Tottenham i FA-cupen i januar var målsettingen om 30 scoringer innfridd.

– Jeg spurte ham hva han nå skulle gjøre, nå som målet hans var nådd. Jeg fikk ham til å sikte mot mitt mål, 40 scoringer, og han stoppet som kjent på 42.

På veien mot ligagull, Champions League-pokal og toppscorer-tittel røpet Ronaldo for sin trener at hans ultimate personlige mål var å bli verdens beste fotballspiller.

– Jeg sa at for å bli det måtte han bli bedre på mange ting, men det primære var å bli viktigere for laget. Han måtte innse at i fotball vinner man kun trofeer gjennom et lagspill. Kanskje det viktigste jeg sa var likevel at han aldri måtte slutte å vokse som menneske. I fotball når man sin topp en eller an gang i karrieren, men som menneske kan man vokse hele livet.

Manchester United v Bolton Wanderers
LYKTES: Cristiano Ronaldo ble som vi alle vet en av verdens beste fotballspillere.

Meulensteen oppfordret US-leserne til ikke å bedømme Ronaldo som person ut ifra mediebildet.

– Han er en meget hyggelig person, og veldig sjenerøs. Andre har kanskje et annet inntrykk av ham, men det er fordi de ikke kjenner ham.

Powered by Labrador CMS