Vi følger fotball-VM! – 7

Nani (bildet) skulle toppe en flott vårsesong med et godt VM, men den gang ei.

Publisert Sist oppdatert

Gruppe G: ”Tre spillere får hvile”

En skulderskade satte portugiseren på sidelinjen kort tid før mesterskapet startet. Skulle det først skje, var det vel like greit at det kom nå, selv om Nani sikkert ikke er enig i det.

Sesongen 23-åringen har lagt bak seg i United-trøya kan ikke betegnes som annet enn rar. Hele sommeren og høsten igjennom avløste det ene intervjuet etter det andre med en Nani som ville erstatte Ronaldo. Mens spillet ble dårligere og dårligere, uttrykte spilleren selv at han visste hva han var god for. Da det nærmet seg jul og snøen lavet ned, ble det nesten til det pinlige. Ingen var vel uenig i kommentarartikkelen som ble publisert her på united.no i romjulen, om at Nani ikke hadde noen fremtid i klubben. Få uker senere så vi det imidlertid annerledes. For den siste helgen i januar viste Nani hva som bor i ham. Diskusjonen om en ny Ronaldo eller ei er egentlig uinteressant, for hvis kampen mot Arsenal på Emirates viste hva Nani er god for, er det mer enn nok. Da spilte han slik en United-ving skal spille; med høy fart, offensiv innstilling og med vilje og evne til å dra seg forbi langs kanten for å slå innlegg. Noe liknende fikk vi også i noen senere kamper. Deriblant hjemmekampen mot Bayern München som dessverre endte i en tragedie rent resultatmessig. Om Nani fortsetter i samme spor over sommeren, blir han virkelig spennende å følge når ligafotballen sparkes i gang igjen. Noen og en hver kan ha godt av noen rolige sommeruker etter ti måneder med Premier League-fotball.

Late sommerdager kan nok Portugals trener Carlos Queiroz se langt etter, mannen som var Fergies assistent i 2002/2003 og returnerte etter en sesong som manager i Real Madrid. 4. plassen i Primera Division, sju poeng bak serievinner Valencia, ble tatt dårlig i mot. Men i Manchester gjorde han sine saker bra fram til han tok over det portugisiske landslaget i 2008. 57-åringen skal vel blant annet ha en stor del av æren for at vi sikret oss Cristiano Ronaldo, gutten som her en dag uttalte at han håper å vise seg fram i VM. Det har vært mindre fokus rundt den tidligere United-vingen denne våren enn det var i fjor og året før. Mediene skrev feite titler da han herjet på banen i 07/08, og titlene ble ikke noe mindre feite da han uttalte at den moderne fotballen med spillerkontrakter var som slaveri å regne. Spesielt imponert ble vi ikke over oppførselen hans mot England under forrige VM heller, da mange av oss skandinaviske supportere feiret Supporterklubbens 25 års jubileum med Sir Alex i Oslo.

Det er jo Lionel Messi og til dels Wayne Rooney som har vært i fokus i år, takket være prestasjonene på banen. Ronaldo føler vel at det er hans tur igjen nå, av sportslige grunner. Han spilte i hvert fall en svært viktig rolle i United de seks årene han var i Manchester. Spesielt de tre siste sesongene var som en parademarsj å regne. Han scoret da 91 mål på 133+12 kamper, vant tre ligagull, klubb-VM, ligacupgull og ett Champions League-trofé etter to finaler. I tillegg til å dra med seg alt av personlige hedersbevisninger i form av Gullstøvel, Gullball, verdens beste spiller og beste spiller i Premier League.

Brasil

Det er vanskelig å komme utenom sambaens land, når en skal anslå hvem som utgjør finalen i et VM. Brasil er mestvinnende og har stilt med den ene fantastiske spilleren etter den andre i mesterskap etter mesterskap. VM i Sør-Afrika er intet unntak. Trener Walter Dunga går for å vinne. Og skal man vinne, trenger man spillere som kan bidra her og nå, ifølge VM-vinneren fra 1994. Det var i hvert fall svaret han ga på spørsmålet om Brasils unggutter, om hvorfor ikke spillere som Rafael da Silva var å finne i troppen. Rafael fyller 20 under mesterskapet og står nå med 37+7 førstelagskamper for United. En mer spennende høyreback har vel klubben aldri sett i dens historie, med tanke på hvilke offensive kvaliteter unggutten besitter? Og er vi riktig heldige kan vi få den samme sorten på venstresiden, gjennom tvillingbroren Fabio.

Anderson ble kåret til turneringens beste spiller i U17-VM i Peru for fem år siden og deltok for Brasil i OL i 2008, men er ikke i troppen i Sør-Afrika. 22-åringen har vært skadet siden i våres, og det spørs vel om Dunga uansett ville tatt med spilleren som deltok i bare to av Brasils 18 kvalifiseringskamper. Mange United-supportere har et godt øye til Anderson, og flere lar seg frustrere over at en spiller med så høy fart og energi i spillet sitt, ikke gjør mer ut av seg. Vi sitter med en følelse av et uforløst potensial her. I hvert fall et større potensial enn det Kleberson viste på de 30 kampene han spilte gjennom to sesonger i United. Spilleren som gikk til Besiktas og i dag spiller i Flamengo, er imidlertid med i Brasils VM-tropp, slik han var det da nasjonen vant i 2002. Den gang spilte han alle sluttspillkampene, i tillegg til en gruppespillkamp. Hva vondt gjorde vi egentlig den gutten i Manchester?

Portugals gruppespillkamper:

15. juni, kl. 16.00, Viasat Fotball, TV2 (DK), TV4 (SE): Elfenbenskysten – Portugal21. juni, kl. 13.30, Viasat Fotball, TV (DK), SVT (SE): Portugal – Nord-Korea25. juni, kl. 16.00, Viasat 4, TV2 (DK), SVT (SE): Portugal – Brasil
Powered by Labrador CMS