– Fokuserer bare på min jobb

I et sjeldent intervju prater Sir Alex Ferguson om Glazer-familien, Wayne Rooneys form og hvor takknemlig han er overfor Cristiano Ronaldo.

Publisert Sist oppdatert

Det er The Observer som har fått et eksklusivt intervju med Manchester Uniteds mektige øverst kommanderende. Enkelte supportere har stilt spørsmål ved Sir Alex' positive uttalelser om Glazer-familien. Sakens kjerne for 68-åringen fra Govan er at han ikke har noen dårlige erfaringer med amerikanerne.

– Mitt problem er, som manager for Manchester United, at jeg har eiere som aldri har gjort noe jeg ikke liker. De har gitt meg penger hver gang jeg har spurt. Jeg kan bare snakke som manager, og for meg har ikke det økonomiske endret seg i det hele tatt. Det klokeste er alltid å fokusere på din egen jobb, sier Ferguson, som igjen påpeker at han gir fansen full rett til å demonstrere mot Glazers. –

– Jeg har vært i styrerommet mange ganger for å støtte supporternes ulike meninger om klubben. Jeg har kranglet for dem – uten at det har vært for omstridt. Jeg har alltid sagt meningen min. Gang etter gang har jeg gjort dette med David Gill og Martin Edwards gjennom årene.

– Men når jeg går ut av døren til styrerommet er jeg tilbake som manager for Manchester United. Og min jobb er å gjøre Manchester United best, noe som aldri kommer til å forandre seg. Overfor for fansen er dette mitt syn: jeg forstår det veldig godt. Når de veiver med gule og grønne skjerf, fanger det utvilsomt oppmerksomheten din. Men det endrer ikke det faktum at jeg er manager for klubben og laget, og det gjør at jeg må ta mange ulike valg og hensyn, forteller han.

Sir Alex legger ikke skjul på at også han leser avisoppslagene om Uniteds milliardgjeld.

– Det er vanskelige omstendigheter, og det er veldig mange som er bekymret over gjelden. David Gill har hatt en rekke samtaler med de ansatte for å forsikre om at alt er i orden. Jeg fikk kjøpt Chris Smalling for en stor sum med penger (£10 millioner), så får meg går livet videre og er det samme. Og igjen må jeg si at Glazers aldri har skapt problemer eller andre vanskeligheter for meg.

Rooney mer moden

Det er imidlertid det som skjer på fotballbanen som opptar United-bossen mest. Denne sesongen har han sett Wayne Rooney utvikle seg til å bli en av verdens beste i sin posisjon. Det som Ferguson liker spesielt godt med 24-åringen er fotballforståelsen og kjærligheten for spillet.

– Han er den som kommer mest opp til meg for å spørre om laget. "Hvordan blir laget?". "Du spiller ikke", svarer jeg. "Kom igjen, gi meg laget ditt". "Nei, jeg tenker fortsatt på det", sier jeg.

– Da kommer han med sitt eget lag, og han er aldri veldig langt unna. Han er glimrende på det området. Han tenker virkelig over det, han kjenner spillet.

Tidlig i United-karrieren brukte Rooney mye unødvendig energi på dommerne og andre ting han selv ikke kunne styre.

– Temperamentet hans har endret seg, og nå gjør han ikke forhastede og tullete ting. Det er fint å se måten han har modnet på, han er en fantastisk gutt. Hvis jeg sier til ham at noen ønsker å møte ham, får jeg med en gang svaret om at det ikke er noe problem. Han har alltid tid til andre. Wayne har noen utrolige kvaliteter som man ikke finner i mange andre mennesker i dag, og jeg tror aldri han kommer til å forandre seg på det området. Hans kone, Coleen, framstår som samme type menneske. Hun er varm, smart og lytter til andre.

Selv om Rooney har utviklet seg denne sesongen, mener Sir Alex at det fremdeles er rom for forbedringer.

– Jeg håper han bedrer scoringsinstinktet i boksen, og han har gjort det veldig bra i år. Men på det feltet har han en stykke igjen til Solskjær, Andy Cole og Ruud van Nistelrooy. Klarer han det, blir han det beste i verden.

Seks år med Ronnie

I løpet av seks år ble Cristiano Ronaldo verdens beste fotballspiller under Fergusons ledelse.

– Ronaldo dro ene og alene fordi gutten ønsket å dra. Jeg var fa nok som klarte å holde ham i ytterligere ett år. Da vi satte oss ned for en prat, kunne man fort se det i øynene hans. "Boss, jeg har lyst til å spille for Real Madrid. Det har ingenting imot Manchester United å gjøre". Etter Champions League-finalen kom han til meg igjen med ønsket om å reise. Jeg svarte at det var greit, og en dag senere tikket det inn et bud på £80 millioner.

– Jeg fikk en tekstmelding fra ham i forrige uke. "Jeg savner deg". Jeg tekstet ham i forbindelse med at han ble 24 år. Han savnet meg og sa at han takket for alt jeg har sagt om ham etter at han dro. Slikt setter jeg pris på.

– Han hadde seks år her. Vi må takke ham fordi han var en fantastisk gutt. Han var populær i garderoben og blant de ansatte, og han gjorde det utrolig bra for Manchester United. Da vi forstod at han kom til å reise, sørget vi for å få en så god avtale som mulig. Vi mente at strukturen i klubben var bra, med mange unge spillere i stallen. I tillegg forventet vi at flere skulle ta et steg videre. Det var et stort tap å miste ham, veldig stort. Men vi har kompensert det på andre måter. Jeg synes vi har gjort det bra, og vi har faktisk scoret flere mål denne sesongen enn på samme tid i fjor, avslutter Sir Alex.

Powered by Labrador CMS