– Solskjær vil ikke akseptere at United fremstår som et markant dårligere lag

Knut Espen Svegaarden, Lars Sivertsen og Kasper Wikestad er enige i at City er storfavoritter før helgens byderby, men noen mener det er større håp for United-seier enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ettermiddag spilles sesongens andre Manchester-derby i Premier League.

Det var nok et oppgjør de fleste United-supportere hadde håpet ville ha litt andre forutsetninger da rødtrøyene toppet tabellen etter halvspilt serie. Den gangen så det ut til at Manchester-lagene sammen skulle feie forbi et vaklende Liverpool, og samtidig legge all annen konkurranse bak seg.

JUBELGUTTER: Her har Paul Pogba nettopp ført United til topps på tabellen etter halvspilt serie, i kamp mot Fulham på Craven Cottage.

I stedet kom en rekke med bare to seire på åtte ligakamper, samtidig som City vant absolutt alt – bokstavelig talt.

Dermed spiller United søndag tilsynelatende for å beholde det siste halmstrået de klamrer seg til i gullkampen.

Vi har snakket med noen av ekspertene, for å høre deres tanker før oppgjøret.

Svea: – Ikke usannsynlig med United-seier

Til tross for at Manchester City har vunnet 21 strake kamper i alle turneringer, mener VGs sportskommentator, Knut Espen Svegaarden, at United fortsatt kan komme til Etihad med håp om tre poeng.

– Ja, det kan de absolutt.

Han påpeker den finurlige statistikken lagene har mot hverandre på hverandres hjemmebaner. De siste årene har tendensen nemlig vært at oppgjørene på Etihad ender i favør United, mens oppgjørene på Old Trafford har tendert mot City-seier.

TROR DET FINNES UNITED-MULIGHETER: Knut Espen Svegaarden, her på besøk i Olé Olé.

Med andre ord skal man ikke se bort fra at United den negative trenden fra de siste kampene med en seier på Etihad.

– Det er ikke noe usannsynlig scenario. De har hatt noen kamper der de har vært gode til å finne ut hvordan de skal angripe City.

Samtidig legger ikke «Svea» skjul på at City er en tøff motstander. Grunnmuren ligger i det defensive, der de lyseblå har vært nærmest skummelt solide. Etter 2-0-tapet for Spurs i november har Guardiolas mannskap spilt 28 kamper, og holdt nullen 19 ganger. I de resterende ni har City sluppet inn bare ett mål.

De har gjort noen endringer som kan gjøre det vanskeligere, sier Svegaarden, og påpeker at spesielt Ruben Dias har blitt en viktig mann bak for City.

– Jeg tror Guardiola var lei av å bli kontra på. De hadde ballen i 70 minutter av kampene, før de slapp inn på kontring imot.

BLE LEI: Svea tror Guardiola ble lei av kontringer imot. Da la spanjolen like så godt om til et lag som har vunnet rekordmange kamper på rappen.

Med andre ord er det mye som skal klaffe for United-mannskapet på Etihad. Svea mener at nøkkelen ligger i at United er effektive, mens City har en kamp der det kladder i det offensive.

Også hjelper det at United har matchvinnertyper, spillere som kan stå for de avgjørende øyeblikkene. Spesielt en viss uruguayaner står VG-kommentorens hjerte nært.

De har en Marcus Rashford som har scoret noen mål mot City. De har en Fernandes som plutselig kan finne på noe, han er jo litt Cantona-esque.

Også er det litt morsomt med Cavani. En av mine favorittspisser, særlig i Napoli, en med halvlangt hår og som er litt vill i ansiktet. Jeg syntes alltid han var j****g god, og det er han jo fortsatt.

GAMMEL FAVORITT: Edinson Cavani har fascinert Knut Espen Svegaarden helt siden tiden i Napoli. Her er uruguayaneren sammen med tidligere lagkamerat Marek Hamsik.

Forrige sesong ble kjennetegnet av et United som vant mange av kampene mot de andre såkalte «topp seks-lagene». Denne sesongen har ikke rødtrøyene gått seirende ut av noen av dem, og med unntak av Bruno Fernandes’ straffescoring i 6-1-tapet for Spurs, har Solskjærs mannskap heller ikke scoret mot noen av de andre topplagene.

Nordmannen har forklart dette delvis med at laget spiller på en annen måte og at hans gutter nå utvikler en ny stil.

Svegaarden er spent på hvorvidt Solskjær velger å holde seg til den nye stilen, ettersom den «gamle» ga tre seire mot City på fire mulige forrige sesong.

– Men jeg tror han kommer til å spille som mot alle andre, at de håper på en god dag der de defensive spillerne står imot, med raske spillere på topp.

Sivertsen: – Dystre utsikter

Lars Sivertsen følger Premier Leauge tett, blant annet gjennom podkasten «PL-kvarteret med Lars Sivertsen». Han tror ikke utsiktene er gode for tre United-poeng søndag.

– Jeg har ikke veldig tro på det, sier Sivertsen og utdyper:

– Det er basert på at City er ett av de få lagene i Europa som har vært stabilt gode, etter at de knakk en slags kode i høst. De har begynt å vinne og sluttet å slippe inn mål. De er klare favoritter, med tanke på at United har slitt mot «topp seks».

PREMIER LEAGUE-EKSPERT: Lars Sivertsen har opptredener for blant andre britiske Talksport på CV-en. Foto: Øystein Haara/@haaraphoto.

Det er dog fordeler ved et såpass stort underdog-stempel. Sivertsen påpeker at både United-fans, United-spillere og alle andre som håper på rød triumf søndag, kan gå inn i kampen med senkede skuldre.

– Det er en fin måte å se på det på. Fra Uniteds perspektiv, spiller de mot et lag der det vil være bra bare å få med seg et resultat.

– Jeg tror ikke United vil få så mye kritikk hvis de taper her. Det kan gi litt mindre press, sier Sivertsen, som påpeker at trener Ole Gunnar Solskjær nok ikke vil være fornøyd med hva som helst i byderbyet.

– Solskjær har United og Ferguson-æraen såpass nært i ryggraden. Jeg tror at selv med nåtidens realitet, vil ikke Solskjær tenke at City er noe man ikke kan gjøre noe med. Det er viktig for ham å slå City, og han vil ikke akseptere at United fremstår som et markant mindre godt lag.

TOMMEL OPP: Lars Sivertsen tror ikke Ole Gunnar Solskjær vil godkjenne hvilken som helst United-innsats når hans lag gjester Etihad.

Skal United igjen ta rotta på City, slik de ofte gjorde da Solskjær selv var spiller, tror Sivertsen at nøkkelen er at nøkkelspillerne har dagen.

– De har jo enkeltspillere, spesielt Bruno Fernandes, hvis han er på sitt beste, men de har også Rashford og Cavani. De kan utrette ting mot hvem som helst. De trenger ikke å gå inn i en kamp og tenke at dette aldri kan gå bra. Det ville jeg klamret meg til. 

– Bruno Fernandes kan jo plutselig mose ballen i mål fra 30 meter. Har du sånne individer, er det alltid håp. 

MOSER TIL: Bruno Fernandes har levert C-moment før.

Sivertsen mener også at Solskjær har truffet bedre på sine taktiske tilnærminger enn hva resultatene og kritikken kanskje vil tilsi.

– Selv om de har skuffet mot topplagene denne sesongen, har Solskjær truffet mye på inngangen sin gjennom sin tid i klubben, det må selv hans argeste kritikere innrømme, sier Sivertsen og drar frem et nylig eksempel:

– Mot Chelsea på Stamford Bridge var det presset såpass høyt og smart at det forstyrret pasningsspillet til Chelsea. Solskjær er flink i enkeltkampene.

Sivertsen konkluderer for øvrig med at han tror kampen ender med 1-0 eller 2-0 i favør City.

– Mine utsikter er litt dystre, unnskylder han seg.

– Med det som er kjekt, er at jeg har tatt feil før!

Wikestad: – Kanskje passer det United å ikke ha noe å tape

En som også har 2-0-seier til City som sitt tips, er Kasper Wikestad. TV 2-kommentatoren kan «definitivt» se for seg en kamp der United tar med seg alle de tre poengene.

Han påpeker at det ikke er første gang United spiller et byderby der City er store favoritter i forkant.

– Kanskje det passer Manchester United ganske perfekt å være underdog, da har de ikke noe å tape. De har kommet i en posisjon der de er på andreplass og er i utfordrerposisjon.

TROR UNDERDOG-STEMPEL KAN HJELPE: Kasper Wikestad, her fra en gjesteopptreden i Olé Olé.

I 2018 var United 16 poeng bak de lyseblå naboene med ni kamper igjen å spille. Den gang var det Mourinhos mannskap som stakk av med seieren, og hindret med det at Guardiola og hans undersåtter kunne sikre ligagullet mot nettopp United.

Spanjolens spillergruppe er nok minst like store favoritter nå, og Wikestad tror den enkleste veien for Solskjærs mannskap til tre poeng ligger i å ta City i ubalanse.

– Ligger de kompakt og forsvarer seg, og kontrer med fart, har de en mulighet, sier TV 2-kommentatoren, og understreker at City er «enorme favoritter».

– De har ikke noe å tape. De kan senke skuldrene og gjennomføre en plan der City har mye av ballen, uten å komme til de største mulighetene. Så kan de bruke farten, og hvis Bruno Fernandes klarer å sette opp en kontring eller to, kan de score de målene de trenger. 

– At de skal styre spillet og spille ut Manchester City, det klarer jeg ikke å se for meg.

VOLDSOM MOTSTAND: Manchester City-laget består tilsynelatende utelukkende av formspillere om dagen.

Der Solskjær har uttalt at hans lag spiller mer på egne premisser i toppkampene nå, understreker Wikestad viktigheten av at United ikke har overmot på Etihad-matta.

– Man kan håpe at de ikke går i fella og føler at de har altfor mye å bevise. Går de for hardt ut, kan det fort renne inn baklengs, mener Wikestad, før han beroliger:

– Det tror jeg ikke de gjør.

Powered by Labrador CMS