duoma

– Dette handler om å forsvare historien vår

Publisert Sist oppdatert

Ligacuptrofeet er i boks.

Topp 4 også, til slutt med ganske så pene åtte poengs margin ned til Liverpool på 5. plass.

Likevel, hvis en del United-fans kunne valgt, så hadde de på dagen gitt fra seg topp 4 for å i stedet få FA-cuptrofeet.

Det er i alle fall en sannhet når United.no i ukene etter FA-cupsemifinalen har snakket med United-supportere fra og i Manchester. For mange av dem er det som skjer lørdag enormt mye viktigere enn det som har skjedd i Premier League de siste ukene.

– Dette handler for Uniteds del om å forsvare historien vår, begynner Anthony Shaw – livslang United-supporter til united.no – som selvsagt skal på Wembley.

– Før ligastart denne sesongen så handlet det selvsagt om topp fire, og hvis vi også vant et trofé så ville det være bevis på at ting gikk i riktig retning, men det overskygges nå totalt av det som er mulig for Manchester City.

– Jeg ser denne kampen som min generasjons 1977-finale, fastslår han.

Stanset Liverpools Treble-drøm

Da tenker Shaw tilbake på FA-cupfinalen 21. mai 1977. Liverpool hadde allerede vunnet ligaen, og de var allerede klare for finalen i serievinnercupen. De kunne bli det første engelske laget som vant The Treble.

Stuart Pearson og Jimmy Greenhoff tok imidlertid ansvar for United i FA-cupfinalen, United vant 2-1 og selv om Liverpool noen dager senere slo Borussia Mönchengladbach i europacupfinalen så hadde United gjort jobben.

22 år senere, takket være Sir Alex, Schmeichel, Beckham, Stam, Johnsen, Irwin, York, Cole og de andre, ikke minst Ole Gunnar Solskjærs tå i Champions League-finalen mot Bayern München, ble United i stedet det første engelske laget til å vinne The Treble.

Fortsatt har ingen andre klart det, og derfor snakker Shaw om å «forsvare historien».

– United må derfor spille med de samme holdningene og den samme sjelen de viste i 1977 og da Everton ble slått i FA-cupfinalen i 1985, da Barcelona ble slått i cupvinnercupfinalen i 1991 og da vi stoppet Arsenals lange seiersrekke (red.anm: på 49 kamper) i 2004.

– Dette er en enorm kamp, en kamp som vil bli snakket om i mange tiår av det laget som vinner, sier Shaw.

– Et trofé er noe evig

For Marc Henry handler det også om prosjekt Ten Hag.

– Jeg var for noen uker siden faktisk blant dem som trodde at Real Madrid kom til å gjøre jobben for oss med City, men så fikk vi jo se hvordan det endte.

– Så å stoppe City fra å ta trippelen er viktig, men for meg handler det ikke bare om at det er City. Det handler også om vår egen utvikling. Dette var en sesong som noen supportere avskrev allerede etter to ligakamper, men Erik ten Hag har bygget noe i United, og hvis det ender med topp 4 og også to trofeer så er det et fundament som bare viser hvilken vanvittig spennende reise vi United-supportere er med på, sier han.

Oli Winton er med på det rådgivende fanstyret i United, hjelper MUST og skriver med ujevne mellomrom for United.no. For ham handler det mye om det magiske øyeblikket en finaleseier kan gi.

– Hva som er viktigst av topp 4 eller å stanse City? Mitt svar: Ingen av delene, sier Winton.

– For meg handler dette om å vinne et trofé. Nei, det er kanskje ikke så viktig økonomisk, men hvis man måler betydningen for en tropp, feiringen etterpå, supporternes mulighet til en magisk dag og muligheten til å få navnet på det trofeet til evig tid – så er lørdagen viktigst.

– Så betyr det at det denne gangen er mot dem og at vi denne gangen kan stanse deres Treble-drøm at det er ekstra viktig, men jeg vil mene at denne tittelen er viktigere enn topp 4 – selv om omstendighetene og motstanderen var annerledes, sier Winton.

Powered by Labrador CMS