Seks stoppere – 13 baklengs

Van Gaal har prøvd seks stoppere i seks ulike konstellasjoner, men United lekker fortsatt mer enn de gjorde under Moyes.

Publisert Sist oppdatert

Må Louis van Gaal handle en midtstopper i januar? Mye tyder på det. På ni ligakamper har United sluppet inn 1,44 mål per kamp. Det er dårligere enn den skuffende fjorårssesongen under David Moyes (1,13) – et gjennomsnitt som faktisk er identisk med det forsvaret til Sir Alex Ferguson leverte i sin siste sesong.

  • Trioen som skulle ta over stopperansvaret har kun spilt 11 av til sammen 27 kamper.
  • Seks stoppere har blitt prøvd i seks ulike konstellasjoner.
  • Ingen har brukt flere spillere enn United hittil i Premier League (30).

Tar vi med i betraktningen at United har hatt en relativt behagelig start på terminlisten kan det være grunn til bekymring.

Erstatterne som ikke har spilt

Rio Ferdinand fikk ikke ny kontrakt, mens Nemanja Vidic valgte å dra. Dermed stod Louis van Gaal kun igjen med Chris Smalling, Phil Jones og Jonny Evans på førstelaget i sommer. Nederlenderen skal ha ønsket seg en forsvarssjef, men Mats Hummels og Thomas Vermaelen gikk for andre alternativer, og Marcos Rojo ble den eneste stopperen som kom inn.

Dermed skulle én kanskje tro at den nevnte britiske trioen var de som skulle danne stammen i forsvarsrekka i år? Men, nei. I alle fall ikke hittil.

Til sammen kunne de spilt totalt 27 kamper, men realiteten er at de nå står med bare elleve kamper, hvorav ti på benken.

Årsaken

Skader, naturligvis. Av de 27 mulige kampene trioen kunne spilt, har de vært utilgjengelige i 15 av dem.

Phil Jones har vært tilgjengelig i fire av ni kamper, og har stått over fem kamper så langt. Det er også verdt å merke seg at han fortsatt ikke har gått av banen med seier denne sesongen. Jonny Evans har bare vært tilgjengelig i tre kamper til nå, mens Chris Smalling har vært tilgjengelig i fem kamper så langt, men kun startet i tre av dem. Han har også kommet innpå som innbytter i én kamp, og blitt sittende som ubrukt reserve i den femte kampen. Fire ganger har han vært utilgjengelig.

Seks ulike midtstopper-konstellasjoner

På grunn av skadene har derfor spillere som Tyler Blackett og Patrick McNair fått sjansen til å vise seg frem isteden.

BLACKETT: Ung og lovende.

På de første ni kampene i Premier League har United derfor brukt seks ulike midtstopper-konstellasjoner.

Det sier litt om forsvarsutfordringene Van Gaal har møtt i sine første måneder i klubben.

Phil Jones, Chris Smalling og Tyler Blackett fikk sjansen sammen både i 1-2-tapet for Swansea og i 1-1-kampen mot Sunderland tidlig, mens Jonny Evans erstattet Smalling i den tredje kampen mot Burnley.

Van Gaal la dermed over til fire mann bak, og Evans og Blackett ble første par ut da QPR ble slått. Dermed fikk de også sjansen mot Leicester i neste kamp, bare for at United gikk i oppløsning og Blackett ble utvist på tampen av kampen.

Det innebar et helt nytt midtstopper-par mot West Ham, Marcos Rojo og Patrick McNair, og disse fikk også sjansen mot Everton i neste kamp.

Så ble McNair også skadet, og Phil Jones ble Rojos partner mot WBA. Så ble Jones skadet, og dermed kom Smalling inn som Rojos partner mot Chelsea.

Totalt er det altså seks ulike stopper-konstellasjoner på ni kamper. Tar man med Jonny Evans’ og Michael Keanes forsøk mot MK Dons i ligacupen blir det sju ulike forsøk på ti kamper.

Til slutt kan vi også nevne at ingen klubb har brukt flere spillere enn det United har gjort i Premier League hittil. 30 spillere har fått spilletid av Van Gaal.

Midtstopper-konstellasjonene i Premier League

(seire-uavgjort-tap)

Konstellasjon 1: Smalling, Jones, Blackett (0-1-1)
Konstellasjon 2: Evans, Jones, Blackett (0-1-0)
Konstellasjon 3: Evans, Blackett (1-0-1)
Konstellasjon 4: Rojo, McNair (2-0-0)
Konstellasjon 5: Rojo, Jones (0-1-0)
Konstellasjon 6: Rojo, Smalling (0-1-0)

Bør Van Gaal hente inn en ny midtstopper i januar? I så fall, hvem? Logg inn og si din mening nedenfor!

Powered by Labrador CMS