Wayne Rooney, uten hodebeskyttelse, etter målet mot Polen.

Sendte England til VM

– Det var lettere å heade uten hodebeskyttelsen, sier Wayne Rooney.

ENGLAND – POLEN 2-0:

For 40 år siden bombarderte England Polen i en avgjørende VM-kvalifiseringskamp på Wembley. Skuddstatistikken viste 35-2, men det endte 1-1.

Tilbake på banen lå de engelske spillerne strødd.

Etter 40 minutter tirsdag kveld gikk minnene tilbake til den for England vonde kvelden i 1973.

Så fikk Wayne Rooney sin første sjanse.

Fire fra start

Landslagssjef Roy Hodgson brukte to United-spillere da Montenegro ble slått 4-1 fredag. Tirsdag kveld hadde det antallet økt til fire. Danny Welbeck og Wayne Rooney var fortsatt med, men Michael Carrick hadde tatt Frank Lampards plass på midtbanen, mens Chris Smalling tok suspenderte Kyle Walkers plass på høyrebacken.

welbeck53

Fra San Marino kom raskt meldingene om at Ukraina hadde scoret både én, to og tre ganger, og dermed var forutsetningene greie nok. England måtte vinne. Og som de forsøkte.

Danny Welbeck hadde flere sjanser til å putte kampens første mål, men enten klarte en polakk å feie ballen unna rett foran beina hans, eller så klarte han ikke å stokke beina sine eller så klarte han på uforklarlig vis også å sette ballen utenfor da den lå foran ham fem meter fra mål.

Liverpools Daniel Sturridge hadde også sine muligheter, men ble for ubesluttsom.

Andros Townsend var god igjen, men tverrliggeren stod i veien da han prikkskjøt etter 27 minutter. Det siste kvarteret av 1. omgang var det sjanser i nesten hvert eneste angrep uten at det så ut til å bli uttelling.

40 minutter var passert, og man begynte å lure: Var det 1973 nok en gang?

Avgjørelsen

Men der ungguttene hadde brent sine sjanser og der andre kanskje begynte å merke presset, så hadde England  noe spesielt. Noe spesielt som enda ikke hadde fått en ordentlig sjanse i kampen. De hadde Wayne Rooney.

hode

Rooney jublet, Wembley eksploderte og til slutt fikk han også tilbake hodebeskyttelsen som han hadde kastet fra seg før han styrte ballen i nettet med den dyrbare panna si. United-spissen står dermed med ni mål på sine ni siste landskamper, og er enda ett mål nærmere landslagsrekorden til Bobby Charlton. Charlton fikk 49 landslagsmål. Rooney har nå 38.

Michael Carrick skal også ha skryt for sin pasning til Baines i forkant av målet..

– Det var lettere å heade uten hodebeskyttelsen, sa Rooney etterpå.

– Det ble jo lettere å styre ballen i hjørnet, da. Jeg hadde vært i en hodeduell rett før, og da mistet jeg den. Jeg rakk ikke å få den på igjen. Derfor headet jeg uten, fortsatte han.

Nå gleder han seg til Brasil.

– Vi har fantastiske unge spillere, og erfaringen til spillere som Frank Lampard, Steven Gerrard og meg selv. Nå er vi opprømte. Det er en bra dag for England.

Det skal i all rettferdighetens skyld nevnes at Polen hadde et par farlige kontringer den første halvtimen, og Hodgsons hjerte hoppet nok over noen slag da Borussia Dortmunds verdensstjerne Robert Lewandowski kom alene litt skrått med Joe Hart midtveis i omgangen. Avslutningen gikk imidlertid på feil side av stolpen.

Om 1. omgangen ble en maktdemonstrasjon fra engelskmennene, ble 2. omgangen mest en lidelse for hjemmefansen. De la seg litt lavere i det defensive spillet, og klarte ikke å sette punktum på noen av overgangene sine. Dermed fikk Polen i perioder mer ballbesittelse, og med Lewandowski på topp kunne bare en liten konsentrasjonssvikt ødelegge alt.

Lewandowski fikk også sin andre store sjanse i kampen da han ble spilt fri etter en time, men Joe Hart var våkent ute og blokkerte da Dortmund-spissen fosset gjennom.

england44

I stedet klarte kaptein Steven Gerrard å krangle seg gjennom med to minutter igjen å spille. Han pirket også ballen forbi Polens keeper, og dermed var det gjort.

England er klare for neste sommers fotball-VM i Brasil.

Til stor jubel fra Rooney, Hodgson og hjemmefansen på tribunen.

Gode prestasjoner

United-spillerne kom godt fra kampen. Rooney avgjorde, jobbet utrettelig og var viktig i sin mellomromsrolle. Danny Welbeck slet, som i United, med avslutningene og delvis også med mottaket, men er så bevegelig at han er et kontant uromoment for motstanderne. Michael Carrick var uhyre viktig i å dekke rom før han ble byttet ut etter 70 minutters spill, mens Chris Smalling gjorde en så god jobb som man kan forvente i en rolle som ikke er den han behersker aller best.

England: Hart – Smalling. Cahill, Jagielka, Baines – Townsend (Milner inn 86), Gerrard, Carrick (Lampard inn 71), Welbeck – Rooney, Sturridge (Wilshere inn 82).