– Perfekt for Valencia

Mange britiske trenere har slitt i Spania, men en av Gary Nevilles bestevenner forklarer til United.no hvorfor Neville vil lykkes.

Publisert Sist oppdatert

– Det kom litt ut av det blå, men jeg tror Valencia har foretatt en perfekt ansettelse. Gary tar med alle sine kvaliteter som lederskap, besluttsomhet og ambisjoner til klubben, kvaliteter som Valencia trenger, sier Ben Thornley til United.no.

Thornley var en del av den berømte «Class of 92»-gjengen, og var med å vinne FA Youth cup i 1992.

Men i motsetning til kompisen Gary Neville, broren Phil, Paul Scholes, Ryan Giggs og Nicky Butt ble antall kamper på Uniteds førstelag sterkt begrenset.

Flere skader, deriblant en stygg kneskade som holdt ham ute av spill i over et år ødela det som kunne blitt en lysende karriere på Old Trafford.

– Drømmen er United eller England

Thornley har imidlertid beholdt kontakten med Gary Neville og sier han tror kompisen vil løfte Valencia.

KOMPIS: Ben Thornley er sikker på at kameraten Gary Neville vil lykkes i Spania.
KOMPIS: Ben Thornley er sikker på at kameraten Gary Neville vil lykkes i Spania.

– Det er ingen tvil om at det var store forventninger i Valencia før sesongstart, og etter noen litt vanskelige uker tror jeg ansettelsen av Gary vil gi både spillere og fans et løft. For Garys del er det en fint tidspunkt å komme dit. Han har sin bror Phil der, og Phil har lært klubben å kjenne siden ansettelsen i juli. Dessuten har Phil lært språket, noe som Gary kan dra nytte av når han nå starter opp.

Thornley ser ikke bort fra at Valencia-jobben vil være et glimrende springbrett for Gary Neville.

– For det første synes jeg Gary har startet med en temmelig stor klubb. Flere av hans tidligere lagkamerater, eksempelvis Steve Bruce og Paul Ince, startet med mindre klubber og jobbet seg oppover. Samtidig kjenner jeg Gary såpass godt at jeg vet han vil strebe etter en av de to store oppgavene, og det er å bli manager for Manchester United eller det engelske landslaget. Skulle han med tiden bli tilbudt en av de to er jeg sikker på at han slår til sier Thornley til United.no.

Må bryte en trend

Men først og fremst får Gary Neville hendene fulle med å ta Valencia oppover på tabellen, og skal han lykkes med det må han bryte en trend med svake resultater fra britiske managere i Spania. Både Chris Coleman og David Moyes har ledet Real Sociedad i nyere tid og ingen av dem hadde nevneverdig suksess.

Men de to er langt fra de eneste britiske managerne som har fått sjansen i Spania.

Språkbarrierer, eksentriske klubbformenn og storforlangende supportere har fått mye av skylden for at det gikk skeis for de fleste, og i noen tilfeller var det rett og slett snakk om feil mann på feil sted til feil tid.

Men det var unntak.

De gyldne 80-årene

Som John Toshack. Waliseren som på mange måter er gudfaren av britiske trenere som trente spanske klubblag. Hele 17 sesonger fikk waliseren med klubber som Real Sociedad (tre ganger), Real Madrid (to ganger) og Deportivo la Coruna og Real Murcia.

Foruten Toshack ledet både Terry Venables og Bobby Robson Barcelona til pokaler, mens Ron Atkinson fikk sparken i Atletico Madrid etter bare tre måneder i jobben. 

SUKSESS: John Toshack vant flere troféer i Spania.
SUKSESS: John Toshack vant flere troféer i Spania.

Evertons legendariske manager Howard Kendall fikk to år og noen måneder i Atletic Bilbao, men heller ikke han hadde særlig stor suksess i Spania.

Sommeren 1987 var hele syv av de 20 managerne i spansk toppdivisjon fra Storbritannia.

I dag er det heller ikke mange britiske spillere i spansk fotball, mens alle de store Premier League-lagene har sine spanske playmakere og nøkkelspillere.

Men samtidig som det ikke er mange britiske managere i Spania, er det heller ikke mange spanske managere i Premier League. Quique Flores i Watford og Roberto Martínez i Everton er de eneste.

Den spanske journalisten og fotballeksperten Guillem Balague mener topp fire er et minstekrav til Neville denne sesongen. Valencia ligger i øyeblikket på 9. plass, fem poeng bak Celta Vigo på 4.plass.

Nevilles første kamp blir den viktige Champions League-kampen mot Lyon neste onsdag. Valencia må vinne og samtidig håpe at Zenit tar poeng fra belgiske Gent for at det skal bli avansement på Gary Nevilles nye klubb.

Noen av de andre mest fremtredende britiske managere i Spania:

Harry Lowe (Real Sociedad, 1930–35)
James Bellamy (Barcelona, 1929–31)
Ronnie Allen (Athletic Club, 1969–72)
Jack Greenwell (Barcelona, 1917–23 and 1931–33, Espanyol 1927–29, Mallorca 1930–31, Valencia 1933–34, Sporting Gijón 1935–36)
Vic Buckingham (Barcelona, 1969–71)
Colin Addison (Celta Vigo 1986–87, Atletico Madrid 1989, Cádiz 1993–94, Badajoz 1995–96)

Powered by Labrador CMS