eidef

«United må lære seg å avgjøre slike kamper når de er i flytsonen»

Publisert Sist oppdatert

Av Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
(Følg Eide på Twitter her)

En så tett og jevn kamp avgjøres ofte av én sjanse. Det er ofte få sjanser i slike oppgjør. Lagene er så gode, at slike oppgjør bør og skal være jevne.

Likevel hadde United et solid overtak i store deler av første omgang.

Men så ser vi endelig en trener som gjør et sjeldent grep før pause.

Derifra og ut så blir det en intens og tøff batalje.

Defensiv organisering var en stor nøkkelfaktor

takc1

BILDET OVER VISER: Mye av dominansen som United hadde første 35 minuttene kom fra dyktig forsvarsspill. Her ser vi United som leder spillet over på en side, og lar Chelsea spille inn i “sekken”.

takc2

BILDET OVER VISER: Like etterpå dobler United mot ballfører. Chelseas eneste alternativ er da støttepasning.

takc3

BILDET OVER VISER: United følger disse støttepasningene og står etter med resten av laget. Da etablerer United overtall i forsvarsspillet høyt i banen, når de er såpass offensive i presset sitt.

takc4

BILDET OVER VISER: En annen dimensjon som er viktig, og som vi har sett gjennom hele denne sesongen; forsvarspillere som bryter foran sin angriper. Her er det Martinez som kaster seg foran sin angriper, og header ballen frem i banen.

takc5

BILDET OVER VISER: Fernandes får ballen, og setter opp Antony som burde ha scoret. Denne sjansen starter med at en midtstopper er på jobb, og bryter et oppspill foran Chelsea angripere.

Offensivt spill mot 523 gav overtaket

takc6

BILDET OVER VISER: United hadde full kontroll i 35 minutter. Da var de ekstremt flinke til å finne spillere på utsiden, eller gjennom Chelseas press i 5-2-3. I dette tilfellet er det Dalot som er gått inn i banen, og har masse rom å boltre seg i.

takc7

BILDET OVER VISER: Dette bildet illustrerer enda bedre hvorfor United fikk så godt tak på kampen. En tydelig to pluss tre i de to øverste leddene som gir store rom for midtbanen til Chelsea må dekke. På én pasning er tre Chelsea-spillere spilt av.

takc8

BILDET OVER VISER: Når United fikk spilt seg inn i disse rommene så var det flere spillpunkter høyt i banen som de kunne bruke.

takc9

BILDET OVER VISER: Enda et eksempel på utnyttelse av rommene, der Fernandes fikk mye plass og ble funnet en rekke ganger fra Eriksen og Casemiro.

takc10

BILDET OVER VISER: Det er flere gode alternativer for United å spille seg videre fremover på. De kom også til flere gode sjanser, som det på dette nivået er viktig å ta vare på.

Sjakkspillet i gang…

takc11

BILDET OVER VISER: Så gjør Potter noe vi sjeldent ser, men som jeg liker veldig godt; et taktisk bytte FØR pause! Det er sprekt, men samtidig helt nødvendig. Chelsea la om til en 4-4-2-diamant på midten. Dette for at de skulle få overtall der. Da var de i alle fall mange nok spillere, som kunne demme opp på midten. Dette snudde kampen inn mot pause.

takc11

BILDET OVER VISER: Og plutselig er det Chelsea som finner rommene på utsiden av Uniteds midtbane. Og det er United som må rygge.

takc12

BILDET OVER VISER: Dette gir såpass med utfordringer at gjengen på benken må frem med taktikktavla for å diskutere grep.

takc13

BILDET OVER VISER: Dette oversiktsbilde viser tydelig utfordringene som United fikk; de havnet i undertall i midten.

takc14

BILDET OVER VISER: Ten Hags svar på tiltale ble inn med Fred. Da var den gode midtbanen fra Tottenham-oppgjøret på banen. Men her møtte de et bedre lag, som spilte ballen hurtigere. Men i slike kamper kan Fred være uvurderlig.

Kombinasjonen med Casemiro sin evne til å være på rett sted til rett tid, og Freds sin aggressivitet skulle snu kampbildet igjen. Det gjorde ikke det, men det jevnet seg litt ut. United holdt seg i den samme formasjonen, men gjorde noen rokkeringer på posisjonene.

takc15

BILDET OVER VISER: Det gjorde at United igjen kunne finne noen hull i midtbanen til Chelsea. Ikke like gjentagende som i første omgang, men øyeblikkene var der utover i kampen også.

takc16

BILDET OVER VISER: Det var få store sjanser i andre omgang, men det var situasjoner som dette, hvor siste pasning ikke finner rett mottager. Med litt mer dyktighet så kunne, og burde United ha scoret på minst en av sine muligheter.

Konklusjon

Kampen blir avgjort på svært dramatisk vis. Det viser karakterstyrke å komme tilbake på den måten de gjorde, så sent i kampen. Spesielt når Chelsea også scorer sent.

United må lære seg å avgjøre slike kamper når de er i flytsonen. De første 35 minutter så er United klart best, og da skal de score ett eller to mål. De kan ikke regne med å ha flyt i 90 minutter.

Når Chelsea gjør endringer, så har United i utgangspunktet tre valg: Bli stående og ri av stormen, endre formasjon, eller beholde formasjon og sette inn nye spillere. De valgte å kaste innpå Fred, og det jevnet kampen litt ut igjen. Tett og intensiv kamp som United burde avgjort i første omgang.

Når det er sagt så savnet jeg et enkelt, men tydelig grep:

takc17

BILDET OVER VISER: Rashford ble stort sett spilt feilvendt i duell med Chalobah. Denne vinner Chalobah 8 av 10 ganger. I stedet burde Rashford oppsøkt en løpsduell med en 38 år gammel Silva. Den ville Rashford vunnet 8 av 10 ganger. Dette ble for sjeldent utnyttet. Når Chelsea la om, så ble de mer sårbare for dette, med bare to stoppere.

Dette er Øyvind Eide:

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS