Dette er nye Champions League som United skal spille i

Publisert Sist oppdatert

Midt i alt Superliga-styret så var det kanskje ikke alle som fikk med seg hva som skjedde med UEFAs egen Champions League (og Europa League) mandag.

Da godkjente UEFA og resten av fotball-Europa nemlig sin nye Champions League.

Det var dette forslaget UEFA trodde at United og de andre utbryterne egentlig skulle si ja til, men som klubbene sviktet i løpet av helga.

Nå som Superligaen er lagt død er det imidlertid den Champions League-turneringen som ble slått gjennom mandag som etter hvert blir Uniteds fremtid.

Her er det du må vite:

Disse nye endringene slår først inn fra 2024/25-sesongen – det betyr altså tre år til med nåværende Champions League, slik den har vært kjent i flere år allerede.

Fra 2024/25-sesongen så endres imidlertid mye.

Champions League utvides da fra å inneholde 32 til å inneholde 36 lag.

De fire nye lagene som får plass i turneringen er som følger. 

Plass 1) Én ekstraplass går til landet som da ligger på 5. plass på UEFAs egen ranking, basert på resultatene de siste fem årene. Dette gjelder altså først fra 2024/25-sesongen, men hvis det hadde vært gjeldende nå så ville det betydd at 4. plassen i Frankrike kom med i Champions League-gruppespillet til høsten – noe som akkurat nå ville betydd at Lille, PSG, Monaco og Lyon alle var sikret en plass, i stedet for at én av dem nå er nødt til å havne i Europa League.

Plass 2) Én ekstraplass går også til den ligavinneren som har høyest UEFA-koeffisient (red.anm: det laget som har gjort det best i Europa de fem siste årene) og som ikke automatisk er kvalifisert allerede. Denne vil normalt da gå til en ligavinner fra en mer middels nasjon.

Plass 3 og 4) Går til de to lagene som har gjort det best i Europa de fem siste årene, men som ikke har kvalifisert seg til Champions League allerede.

Dette var kanskje den mest omdiskuterte av alle endringene fordi den er «litt Superliga» – den beskytter de som historisk sett har vært gode. Hadde nye Champions League startet allerede til høsten kunne det vært et grep som reddet to av lagene som Juventus (i fare for å havne utenfor topp 4 i Italia), Arsenal, Borussia Dortmund eller Tottenham. Alle disse fire lagene kan jo havne utenfor Champions League via ligaspillet, men har de fire siste årene totalt vært blant de 15 beste i Europa.

I praksis så betyr dette at et normalt veldig godt lag kan ha en elendig sesong, men likevel være sikret spill i Champions League sesongen etter.

Møter minst 10 ulike motstandere

Selve turneringen endres også stort.

* I stedet for åtte grupper a fire lag, som nå, noe som nå betyr totalt seks kamper, tre hjemme og tre borte, så vil de 36 lagene trekkes mot 10 andre ulike motstandere. Fem av disse lagene møter man hjemme. Fem på bortebane. Det betyr fire ekstra gruppespillskamper – og et gruppespill hvor man altså møter sju ekstra ulike motstandere sammenliknet med nå.

* Alle resultatene plasseres så i én enkelt tabell med 36 lag.

* De åtte beste etter totalt ti kamper mot ulike motstandere er automatisk videre til knockoutspillet.

*  Lagene som havner fra 9. til 24. plass på tabellen, trekkes så mot hverandre i play off-kamper om avansement. Lagene som ender fra 9. til 16. plass seedes – og får hjemmekamp til slutt i play off-kampene.

* De åtte vinnerne av disse play off-kampene avanserer så også til knockout-spillet, der de trekkes mot de åtte beste i 8. delsfinaler.

* Lagene som ender fra 25. plass og ned er utslått.

* Knockoutspillet fortsetter som nå – med 8. delsfinaler hjemme og borte, kvartfinaler hjemme og borte, semifinaler hjemme og borte og til slutt en finale på nøytral bane.

UEFAs egen vurdering av dette

Den store fordelen, rent økonomisk, vurderes å være at alle klubber er sikret fire ekstra kamper i Europa. Så gjenstår det å se hvordan disse kampene kan presses inn i en allerede tett terminliste på høsten.

Med ti kamper mot ulike motstandere og med sjanse for avansement for 24 av 36 lag, hvor de åtte beste går rett til 8. delsfinale og de 16 neste går til playoff, så mener de også at alle kamper stort sett vil ha betydning.

Det er også verdt å merke seg at samme system også kommer til å gjelde for Europa League og den nye Europa Conference League (ny Europa-turnering for lagene rett under Europa League igjen).

Men igjen, dette gjelder fra 2024/25-sesongen – noe som betyr at de tre neste sesongene vil være med Champions League som du kjenner det allerede.

Powered by Labrador CMS