– Toppklubbene går sammen for å stoppe City

Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham og Liverpool er blant klubbene som nå har tatt juridiske skritt for å holde Manchester City utenfor Champions League-spill.

Publisert Sist oppdatert

Det er avisen Daily Mail som kommer med avsløringene onsdag morgen.

Saken omtales av avisen som en regelrett bombe i fotballmiljøet, men at den også viser også hvor sterk misnøyen er hos de andre klubbene for måten Manchester City angivelig skal ha operert på i flere år.

LES OGSÅ: 
Oli Winton om spillet bak kulissene

I kontakt med advokater

Samtlige av topp ti-klubbene i Premier League, med unntak av City selv og Sheffield United, har gått sammen i det som fremstår som et koordinert fremstøt mot Manchester City.

Court of Arbitration for Sport (CAS) skulle etter planen behandle City sin anke av en to års utestengelse fra Champions League i god tid før neste sesong begynner, men usikkerhet knyttet til situasjonen rundt utbredelsen av COVID-19-viruset, gjør at det ikke er sikkert CAS kan overholde den fristen. 

STEILE FRONTER: Aaron Wan-Bissaka og Raheem Sterling i duell i ligakampen mellom United og City på Old Trafford tidligere i vår. Utenfor banen er situasjonen imidlertid enda mer intens når United og syv andre av toppklubbene i England ønsker at City sin utestengelse fra Champions League skal stå ved lag.

Klubene har derfor skrevet til et advokatfirma, som igjen har levert en felles uttalelse på vegne av klubbene til CAS.

Der motsetter klubbene seg at Citys utestengelse fra Champions League skal utsettes som følge av usikkerheten rundt utbruddet av COVID-19.

I følge Daily Mail skal City foreløpig ikke ha bedt om en slik utsettelse.

Slik påvirker det United

I februar avgjorde UEFA at Manchester City skal utestenges fra Champions League i to sesonger samt betale en bot på 25 millioner for flere brudd på Financial Fair Play-reglene.

Ledelsen i City har nektet for å ha brutt reglene og gjorde det umiddelbart klart at klubben ville anke avgjørelsen inn for idrettens ankeorgan, CAS.

JUBEL I PARIS: Det er slike Champions League-kvelder som er gull verdt for United. Her feirer Andreas Pereira, Luke Shaw og Chris Smalling seieren mot PSG i Paris. Om byrivalen City utestenges, øker sjansene betydelig for at United spiller i Champions League neste sesong.

Det har klubben nå gjort, men det er tidsaspektet for ankebehandlingen som nå skaper en usikker situasjon.

Manchester United er trolig den klubben som vil bli mest påvirket av Citys skjebne.

Da Premier League tok pause på grunn av coronaviruset, lå United på 5. plass på tabellen. Det ville vanligvis ikke gitt Champions League-plass, men om City utestenges vil det være tilstrekkelig.

United kan selvsagt avansere ytterligere på tabellen og kan også sikre Champions League-spill ved å vinne Europa League.

For United vil spill i Champions League neste sesong, når den måtte starte, være ekstra viktig.

Foruten å miste enorme potensielle Champions League-inntekter har også adidas en klausul i sponsorkontrakten med United som gir en reduksjon i den årlige utbetalingen på 30 prosent, eller 22,5 millioner pund, dersom United ikke deltar i Champions League to år på rad.

– Skamløst og egoistisk

Det faktum at så mange av de øvrige toppklubbene ønsker at City utestenges sier mye om hvor misfornøyd mange klubber er med måten City har operert på i et økonomisk perspektiv.

 

MYE Å TENKE PÅ: Pep Guardiola og Manchester City kan tape opp mot to milliarder kroner på en utestengelse fra Champions League i to år.

– Det er en følelse av at nok er nok. Dersom CAS ikke får behandlet Citys anke i sommer er et en frykt for at City får spille i neste sesongs Champions League mens man venter på utfallet av ankebehandlingen. Det ønsker ikke klubbene, sier en kilde som sitter tett på situasjonen.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for City-rivalenes fremstøt.

Daily Mails kommentator og spaltist, Martin Samuel, kaller det et skamløst maktspill og en egoistisk utnyttelse av den pågående pandemien med Ccoronaviruset.  

Powered by Labrador CMS