fern

Knuste De Bruyne, Ødegaard og sin egen rekord

Publisert Sist oppdatert

Åtte mål og åtte målgivende ble det på Bruno Fernandes i Premier League denne sesongen. Det betyr at han har gått fra 29 målpoeng i hans første hele sesong, til 16 i Uniteds svake fjorår og så «bare» 16 målpoeng igjen i en sesong United har blitt mye bedre i.

Det er imidlertid ikke bare Brunos skyld.

StatsBombs oversikt viser nemlig at han har spilt frem medspillerne til avslutninger/sjanser hele 120 ganger ganger, noe som gjerne omtales som «sjanser skapt».

20 nøkkelpasninger var også mest i hele Premier League – ni mer enn Kieran Trippier, 25 flere enn Kevin de Bruyne, 42 flere enn Pascal Gross på 4. plass og 43 ganger mer enn Martin Ødegaard på 5. plass på topplista.

120 sjanseskapende pasninger er også det beste han noensinne har levert. Det ble 88 og 94 i de to forgående hele sesongene i United.

Flest såkalte key passes i 2022/23:

bruno22

Ser man litt nærmere på hvordan disse pasningene ble slått, altså i hvilke deler av spillet, så blir Fernandes bare enda bedre i selve spillfasen: Han slo nemlig 99 nøkkelpasninger i det som kalles «åpent spill», altså ikke på dødballer eller slike ting.

Nærmeste menn på det var Ødegaard og De Bruyne – 34 (!!) pasninger bak.

Fernandes var totalt denne sesongen involvert i oppbyggingen av sjanser (xGchain) som burde gitt 41,25 mål, noe som også var best av alle. For å måle xGchain så gir man xG-verdien til avslutningen til alle som var involvert i oppbyggingen til den avslutningen. På dette var Salah og Ødegaard nærmest, men Bruno altså også best.

Så scoret United-stjernen åtte mål denne sesongen. Tre var på straffer. Fem var i normalt spill. Noen tenker kanskje at det var lavt, at her underpresterte han klart, men han hadde faktisk bare sjanser som ifølge xG-modellen burde gitt 6,22 mål hvis man ser bort fra straffemålene.

MERK: Ved en feiltakelse ble de første tallene som ble lagt ut her lagt ut uten søndagens Fulham-kampen. Med den ble Brunos overlegenhet bare enda større i de korrekte tallene som nå står over.

Fernandes og barna etter søndagens kamp på Old Trafford:

brba

Powered by Labrador CMS