eidebrightonmai2023

«United blir enda vanskeligere å møte hvis de fortsetter som dette»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

I forrige oppgjør mot Brighton så fikk markeringsforsvaret til United kjørt seg.

Brighton gjorde noen helt spesifikke grep for å omgå dette forsvaret.

Samtidig åpnet Brighton mye rom, når United spilte over/gjennom de første spillerne som gikk i press.

Så hvem greide å lære mest fra sist?

TA Brighton1

BILDET OVER VISER: Forrige gang så la Brighton en spiller bak den sentrale midtbanespilleren til United. Dermed gikk Shaw tidlig ut av leddet for å kompensere for dette, og dekke rom.

TA Brighton2

BILDET OVER VISER: Det åpnet rom på sidene, så Brighton fikk mye rom på sidene, Dalot måtte inn i banen for å dekke rommet bak Shaw.

TA Brighton3

BILDET OVER VISER: Denne gangen derimot så spilte Casemiro alltid sone, og dekket rom bak de andre på midten. Det gjorde at Shaw ble liggende i leddet. Dermed dekket United mer rom, og også i bredden. Jeg skrev i analysen mot Brighton sist at dette måtte være løsningen: flere som spiller sone i midten.

TA Brighton4

BILDET OVER VISER: Når Brighton spiller bredt denne gangen, så er United i press, og Shaw kan gli over å dekke rom og spiller. Casemiro ligger inne, og kan dekke rom bakerst, ved behov.

TA Brighton5

BILDET OVER VISER: Det som Brighton gjorde, og United også som du kan se lenger ned, var å spille til øverste feilvendte spiller. Da åpner det seg ofte rom bak midtbanen.

TA Brighton6

BILDET OVER VISER: Da kunne Brighton komme frem noen ganger, slik vi ser her. United sin oppgave i disse situasjonene er å ta ut spilleren som kommer i støtte, når pasningen spilles opp til den øverste feilvendte spilleren.

TA Brighton7

BILDET OVER VISER: Her igjen ser vi Casemiro som spiller sone.

TA Brighton8

BILDET OVER VISER: Når Brighton da spiller gjennom presset så ser vi at Shaw støter ut fra leddet, isteden for å gå frem tidlig og åpne rom på utsiden og bak.

TA Brighton9

BILDET OVER VISER: Da har United bedre kontroll og vinner ballen. Dette er en bedre måte å forsvare seg på.

Off

TA Brighton10

BILDET OVER VISER: Dette så vi forrige gang: United fikk plass bak de første spillerne som gikk i press.

TA Brighton11

BILDET OVER VISER: Da kunne United avansere fremover med ball. Det ble store rom.

TA Brighton12

BILDET OVER VISER: Denne gangen så er Brighton mer obs på å stå etter bak de første som presser. Slik vi ser her, så dekker de rom bak det første presset.

TA Brighton13

BILDET OVER VISER: United prøver å spille gjennom presset, og prøver seg ut av press på denne måten.

TA Brighton14

BILDET OVER VISER: Da var ofte Brighton i overtall mot angriperne til United. Brighton hadde altså forberedt seg godt.

TA Brighton15

BILDET OVER VISER: Men slik som vi så Brighton i stad, så ser vi United her: Når det blir låst, så spiller United inn bak den spilleren som går frem i Casemiro, og til Martial som er feilvendt. Derifra så kobler han på Fred.

TA Brighton16

BILDET OVER VISER: De kombinerer seg gjennom.

TA Brighton17

BILDET OVER VISER: Dette var situasjoner som dukket opp flere ganger, at United stakk seg inn bak stopperne til Brighton. Ofte via slike løsninger der midtbanen til Brighton lokkes frem, og United som posisjonerer seg slik som Fred her som du ser på første bildet i denne situasjonen: dobler mot en midtstopper.

TA Brighton18

BILDET OVER VISER: Her igjen ser vi det samme der United lokker frem midtbanen til Brighton, og United posisjonerer seg bak de som støter.

TA Brighton19

BILDET OVER VISER: Der får United 2v1 i mellomrom. Legg også merke til hvordan resten er posisjonert for neste gjennombrudd øverst i bildet.

TA Brighton20

BILDET OVER VISER: United spiller seg frem og Casemiro finner Sabitzer på skuddhold. Det blir dessverre blokkert. Men dette er et godt eksempel på et av de gode angrepene til United.

Konklusjon

Det var to lag som hadde forberedt seg godt, og tok ut hverandre, som vi fikk se i denne kampen. Det gjorde at det ikke ble den underholdningen som kanskje mange hadde sett for seg. Spesielt etter Brightons siste målrike opptredener.

Det kom endelig noen endringer i forsvarsspillet til United. Det var på tide, for det er mistet noen poeng på å spille så rigid markeringsforsvar som vi har sett av midtbanen til United ved noen anledninger.

Her var det helt riktig av Ten Hag å spille mer soneorientert. Selv om det i utgangspunktet handlet om Casemiro, så var det riktig grep.

Da kunne midtstoppere holde seg i leddet, og dekke mer rom i bredden. Bredden var en av utfordringene i forrige oppgjør.

Brighton er gode på å spille inn bak den spilleren som går frem i press. United brukte samme medisin tilbake, og lokket ofte frem Brightons spillere, for å kunne tre inn i rommet bak.

Begge lag skapte nok sjanser på denne måten til å avgjøre kampen. Ingen greide det. Det måtte et straffespark til.

For meg var det viktig å se fremgang, eller endring, i markeringsforsvaret. Det fikk vi se. Og det til det bedre. Men det kreves fortsatt justeringer.

Allikevel, et steg i riktig retning. Og med overgangene og bakromstrusselen de også viser i denne kampen, så vil de bli enda vanskeligere å møte fremover.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS