eidesemi

«Her har Ten Hag en utfordring for fremtiden»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Det var en underholdene og tett kamp i denne semifinalen.

Uniteds tette kampprogram begynner å sette spor, og det er vanskeligere for United å styre kampene slik vi er vant til å se.

Det var særlig ett taktisk moment som gikk igjen i denne kampen.  

For mye markering? 

Brighton1

BILDET OVER VISER: Brighton flyttet spillere inn i mellomrom. Og United hadde forbedret seg på dette, ved å bruke Eriksen og Fernandes til å markere de to sentrale midtbanespillerne, og dytte frem en midtstopper sammen med Casemiro.

Brighton2

BILDET OVER VISER: Det gav derimot Brighton mye rom på sidene, slik som vi ser her. Dalot må gå inn i banen for å kompensere for at Shaw har gått frem i midtbanen.  

Brighton3

BILDET OVER VISER: Dermed blir siderommet så stort at de kunne stå upresset rundt 16-meteren til United og slå innlegg.  

Brighton4

BILDET OVER VISER: Det samme så vi på andre siden: Shaw er fremme i midtbanen sammen med Casemiro, og det åpnes siderom når Wan-Bissaka må gå inn i banen.  

Brighton5

BILDET OVER VISER: Dermed spiller Brighton den ut i siderom, igjen.  

Brighton6

BILDET OVER VISER: Nok et eksempel her: Fernandes og Eriksen går tidlig frem på de to sentrale midtbanespillerne. Her er Lindelöf ute sammen med Casemiro. Dalot må nok en gang inn i banen, dermed åpnes siderom igjen.  

Brighton7

BILDET OVER VISER: Legg merke til hvor mye tid og rom Brighton får ved 16-meteren. Dette burde Brighton ha utnyttet bedre, når de får såpass med tid til å skape muligheter høyt i banen.  

Brighton8

BILDET OVER VISER: Dette fortsatte kampen igjennom. Her i andre omgang: Lindelöf er i hardt press i midtbanen.  

Brighton9

BILDET OVER VISER: Det åpner rom bak han, når Wan-Bissaka ikke skyver inn, men har valgt å bli liggende bredt. Lindelöf rekker ikke ned fra den posisjonen.  

Brighton10

BILDET OVER VISER: Dermed er det slike rom Brighton får midt i banen. Dette er i forkant av en stor sjanse som De Gea avverger.  

Ved å spille sone i bakre ledd, så ville de dekket mer av banebredden. Ergo mindre siderom.

Eriksen burde også spilt sone, slik at han kunne dekke rom lavere i banen, og heller gå frem i press når ballen går til en av de to sentrale midtbanespillerne til Brighton. Det ble for mye rom, både midt i banen og i siderom.  

Ikke bare ulempe – men vanskelig å etablere spill 

Brighton11

BILDET OVER VISER: At Brighton spilte på denne måten gjorde at United også fikk rom når de vant ball. Ved å spille tidlig ut bak den backen som er gått i angrep, så ble det ofte en del slike situasjoner; 3v3 på topp.  

Brighton12

BILDET OVER VISER: United er nok litt slitne både i kropp og hodet, dermed greide de ikke å være like giftige som det vi har sett før.  

Brighton13

BILDET OVER VISER: Det var flere muligheter som dette, slik vi ser her, så har Eriksen masse tid når United spiller over det første presset.  

Brighton14

BILDET OVER VISER: Det er spilt av 5 spillere på en pasning, altså halve laget. Men så skjer det som ble gjennomgangsmelodien en stund i kampen: United bruker for lang tid.  

Brighton15

BILDET OVER VISER: Dermed vinner Brighton ballen tilbake, og United må i forsvar igjen. United greide ikke etablere ordentlig med spill i første omgang. Mye på grunn av akkurat det vi ser her: Brighton reagerte kvikkere enn United, og spiste de opp i slike situasjoner.  

Bedre med i andre 

Brighton16

BILDET OVER VISER: Men når United i andre omgang lokket frem presset deres, og strakk i bakrom samtidig, så skapte de strekk i Brighton-laget.  

Brighton17

BILDET OVER VISER: Se hvor mye rom det er her mellom forsvar og midtbane. Dette fordi to ledd går frem, og ett ledd faller av.  

Brighton18

BILDET OVER VISER: Når United fikk satt i gang dette spillet så overtok United store deler av andre omgang. De fikk derimot ikke god nok uttelling på spillet sitt.  

Brighton19

BILDET OVER VISER: Samme ser vi her: Brighton sender frem noen spillere, og Casemiro har masse rom.  

Brighton20

BILDET OVER VISER: Casemiro kan føre og føre, før det kommer press. En tydelig endring i andre omgang; lokke frem første presseledd til Brighton, da ville de få rom.  

Brighton21

BILDET OVER VISER: I ekstraomgangene fikk vi se det samme: United spiller av 4 i presset til Brighton, og så er det masse rom å spille i.  

Brighton22

BILDET OVER VISER: Rashford får en god ball, men greier ikke omsette det til scoring.  

Brighton23

BILDET OVER VISER: Presset til United bedret seg i andre omgang, og det satte Brighton ut av spill i perioder. Svært mange situasjoner endte som her, når Martial leder spillet mot en side, og resten av laget står knallhøyt etter.  

Brighton24

Konklusjon 

United ser mer preget ut nå, av dette kampprogrammet enn vi har sett tidligere.

I kombinasjon med noen taktiske grep som jeg mener var feil, så blir det jevne kamper slik som dette.

Markeringsforsvaret til Ten Hag kan by på noen utfordringer i fremtiden.

De følger for ofte, for lenge, og på feil tidspunkt. Dette vil selvsagt utvikle seg, så de vil beherske det bedre. Men rommene vi ser som oppstår på grunn av dette skal de være oppmerksomme på.

Manchester City utnyttet dette til de grader tidligere i sesongen, og Brighton utnyttet det nå. Det kommer flere lag som vil gjøre det samme. Så her har Ten Hag en utfordring for fremtiden.  

Samtidig er det dumt å dømme Ten Hag og laget i en periode der de spiller kamper hver 3. dag omtrent. Da er det vanskelig å være i form, og det er vanskelig å forberede laget ordentlig.  

De tar seg til en ny finale, og det er særdeles godt gjort etter noen intense uker.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS