tenhag200423

Hvordan bør Ten Hag løse stopperproblemet?

Publisert Sist oppdatert

Manchester United er inne i en aldri så liten stopperkrise.

Det vanlige stopperparet Lisandro Martínez og Raphaël Varane er begge ute med skader – førstnevnte resten av sesongen – og i de to siste kampene har United stilt med den gamle stopperduoen Harry Maguire og Victor Lindelöf.

Å si at det har fungert optimalt vil være en betydelig overdrivelse.

Mot Brighton på Wembley kan ikke den duoen brukes, siden Maguire er suspendert etter å ha pådratt seg gule kort mot både West Ham og Fulham i FA-cupen. Etter det som skjedde mot Sevilla, så kan det være at det er det beste for alle parter, men samtidig: hvordan skal United egentlig løse det hvis det åpenbare alternativet ikke er mulig…?

I denne artikkelen diskuterer vi mulige alternativer – både mot Brighton og i de videre kampene – og så kan dere fortsette diskusjonene i kommentarfeltet.

vrma
SKADET STOPPERDUO: Raphaël Varane og Lisandro Martínez.

Luke Shaw som stopper

Dette er i utgangspunktet det åpenbare valget. For det første liker Erik ten Hag å ha en venstrebent stopper, og for det andre så har Shaw gjort det bra som stopper tidligere.

Under Solskjær prøvde han seg noen ganger som stopper i en stoppertrio, mens han under Ten Hag i tillegg har løst det å være stopper i en stopperduo på en imponerende måte, og han spilte blant annet stopper i 2-1-seieren mot Manchester City i januar.

Men er Shaw det åpenbare valget mot Brighton? I utgangspunktet er han kanskje det, men han haltet tydelig i deler av den omgangen han spilte mot Sevilla, og han virket ikke å være helt 100% – og Ten Hag er kanskje ikke lysten på å gamble med Shaw nå med alle de andre skadeproblemene. 

Hvis ikke Shaw kan spille, så må Ten Hag finne andre løsninger på stopperplass.

Ellers er det også et spørsmålstegn rundt Lindelöf og Shaw som stopperduo – om de er kompatible sammen. De er kanskje ikke en åpenbar match som stopperduo ut fra de egenskapene de har, blant annet fordi det er en duo som kanskje mangler litt luftstyrke.

I kampene Shaw har spilt som stopper under Erik ten Hag, så har det stort sett vært sammen med Raphaël Varane. I tillegg spilte han sammen med Harry Maguire på bortebane mot Leeds.

Det er altså noen usikkerhetsmomenter rundt Shaw-løsningen også – og da kanskje spesielt mot Brighton, siden skadesituasjonen er litt usikker.

Da har vi heller ikke nevnt at det å bruke Shaw som stopper også svekker United på venstrebacken, men akkurat der er kanskje alternativene såpass OK at det er verdt det?

Manchester United v Manchester City - Premier League
SOLID SOM STOPPER: Her i aksjon mot Manchester City i januar.

Casemiro som stopper

Casemiro har spilt én hel kamp som United-stopper, mot Burnley i ligacupen i desember i den første kampen etter VM, og han fikk den beste karakteren av alle spillerne på united.no-spillerbørsen. Slik var dommen:

Casemiro – 8
Brasilianeren som ble trukket frem som Uniteds mulige svake ledd før kampen var banens beste. Casemiro spilte fire kamper som midstopper for Real Madrid. Det så nesten ut som han ikke hadde gjort annet da han måtte vikariere for en syk Harry Maguire. Overblikk og ro, samtidig som han krydret med strålende langpasninger. Strålende redning på streken da Dubravka bommet i feltet. Trygg også etter hvilen, med unntak av en stygg feilpasning i eget forsvar som ga Burnley en stor sjanse.

Et glimrende vikariat på stopperplass, altså. Det var mot Championship-motstand, selvsagt, men Burnley er et av de mest suverene Championship-lagene på mange år.

Den gang spilte han med Lindelöf, så de to har spilt sammen med hverandre, noe som taler for en slik løsning.

Samtidig er det også noe som definitivt taler imot det å plassere Casemiro på stopperplass.

Problemet er at Casemiro ikke har en like god tvillingbror, slik at vi kunne hatt ham både på midtbanen og som stopper.

Ved å flytte Casemiro bak som stopper, så svekkes samtidig United-midtbane, og da må Erik ten Hag rett og slett avgjøre hvor behovet er størst.

Det sannsynlige fraværet av Scott McTominay bidrar kanskje til å øke Ten Hags skepsis til å flytte Casemiro bort fra midtbanen, men hvis Shaw mangler så er det kanskje den beste løsningen likevel…?

Manchester United v Reading: Emirates FA Cup Fourth Round
MULIG STOPPERDUO: Casemiro og Victor Lindelöf, som her samarbeid om å legge sønnen til Paul Ince i bakken.

Er det andre mulige stoppervikarer?

Om vi ser på resten av troppen, så er det ikke lett å se noen andre løsninger som innebærer et posisjonsskifte. Det er jo ikke akkurat slik at en helt problemfritt bare kan flytte Wout Weghorst inn på stopperplass bare fordi han er høy.

Når Scott McTominay er spilleklar igjen, så er kanskje han det mest åpenbare alternativet siden han har spilt en del stopper for Skottland, men det har vært i en stoppertrio, ikke en stopperduo, og det er ganske forskjellige ting.

I tillegg har han heller egentlig ikke vært så veldig imponerende i den rollen (med enkelte kamper som unntak), og hans erfaringer fra stopperplass i United har heller ikke vært gode. Dette virker som en større sjanse å ta enn mange av alternativene.

Det går selvsagt an å flytte inn andre backer enn Shaw, men verken Diogo Dalot, Aaron Wan-Bissaka, Tyrell Malacia eller Brandon Williams virker som naturlige løsninger på Uniteds utfordringer i midten, spesielt med tanke på manglende erfaring i rollen. Wan-Bissakas taklingsstyrke kunne selvsagt vært nyttig sentralt, men kommer egentlig hans én-mot-én-egenskaper til sin rett i like stor grad i en slik posisjon?

Hvis noen av disse alternativene skulle vært aktuelle, så måtte en kanskje gått for en stoppertrio, og det virker enn så lenge ikke som om Ten Hag har noen planer om det.

mctom080423
HAR VÆRT I FORSVARET TIDLIGERE: Scott McTominay.

Phil Jones?

Phil Jones er nok heller ingen løsning.

Det er ingenting som tyder på at han er i slag til å kunne kastet inn på laget mot Brighton, og angående kampene etter det så er han jo heller ikke i Uniteds Premier League-tropp .

Med Jones får vi vel egentlig bare håpe at han ikke blir fotballinvalid, og at han kan fortsette karrieren et annet sted når kontrakten med United går ut i sommer.

jones030122u
HAR IKKE EN FREMTID I MANCHESTER UNITED: Phil Jones.

Er det noen fra akademiet som kan bidra?

Tja, stoppersituasjonen er nok ikke den beste i akademiet akkurat nå.

Marc Jurado var med i troppen mot Nottingham Forest, men han er back, ikke stopper, så han er ikke svaret på dette problemet.

Teden Mengi kunne vært en god bidragsyter å ha i bakhånd nå, men han har dessverre vært svært skadeplaget de siste sesongene, og han har ikke spilt ennå i 2023.

Willy Kambwala er også en skadeplaget stopper med et høyt bestenivå, og han skal ikke være skadet nå (han stod over fredagens U21-kamp på grunn av suspensjon), men det vil nok være en overraskelse om han kastes inn på A-laget akkurat nå – og i alle fall ikke fra start.

kambwala201222
NEPPE KLAR: Willy Kambwala.

Kanskje er Björn Hardley det mest sannsynlige alternativet fra akademiet akkurat nå. 20-åringen fra Nederland er venstrebeint, noe som nok taler til hans fordel her, og han spiller fast for U21-laget.

Likevel: Undertegnede har liten tro på at Hardley noen gang kommer til å være god nok til å spille for Uniteds førstelag, og det at Hardley spilte hele fredagens U21-kamp, tyder nok også på at Erik ten Hag ikke ser for seg å gi Hardley seniordebuten.

Løsningen på Uniteds problemer er neppe hos akademiet denne gangen.

Hvem håper dere at spiller midtstopper mot Brighton? Hva med resten av sesongen? Er det noen gode løsninger vi ikke har nevnt her? Bruk kommentarfeltet!

Manchester United U21 v Brighton & Hove Albion U21: Premier League 2
SCORET MOT BRIGHTON I HØST: Men han får nok neppe debuten mot seniorlaget til Brighton av den grunn.

Powered by Labrador CMS