Her ligger United på «Boxing Day-tabellen»

Publisert Sist oppdatert

Fotball på Boxing Day er en viktig del av julen for mange av dem som følger engelsk fotball. 26. desember er det tradisjonelt sett full rulle i fotballseriene på andre siden av Nordsjøen, og år 2020 er intet unntak.

Ser man seg rundt om på kontinentet, er det ikke mange ikke-britiske landene som spiller fotball på denne dagen. Er man av en eller annen grunn på jakt etter annen fotball enn den britiske, må man til Belgia eller Tyrkia for å finne kamper på elitenivå.

I de fire andre store europeiske ligaene, er La Liga først i gang igjen, med kamper 29. desember. Tyskerne, franskmennene og italienerne er ikke på banen igjen før på nyåret.

FØRST TILBAKE: Ivan Rakitic og Sevilla har avspark mot Villareal 17.00 29. desember. Det er den første kampen i de fire andre av de største ligaene siden jul.

Det tette juleprogrammet har vært utsatt for kritikk og Liverpool-trener Jürgen Klopp mente i 2019 at det var «kriminelt» at lag må spille både 26. og 28. desember.

Men julefotballen, med Boxing Day som den største dagen, har lange røtter i Storbritannia.

I en BBC-sak forklarer historieprofessor Martin Johnes at første juledag lenge var en tradisjonell dag for offentlige arrangementer for arbeiderklassen. I dag er engelskmennenes 25. desember gjerne forbeholdt gaveoppakning og familietid i hjemmet, men rundt 1900-tallet var levekårene såpass dårlige at fridager heller ble brukt ute.

Etter at Boxing Day ble gjort til offentlig høytidsdag, spilte fotballagene gjerne to eller tre dager på rad for å trekke flest mulig. Juleperioden var også en sjelden mulighet for arbeiderklassen til å få med seg kamper.

Ettersom levestandarden på de britiske øyer gikk opp, brukte man etter hvert mer tid i hjemme første juledag. Dermed ble det andre juledag som ble den store fotballdagen. Forrige gang en engelsk eliteseriekamp i fotball ble avviklet 25. desember, var i 1965. Den kampen vant Blackburn 1-0 over Blackpool.

FOTBALLDAG: Boxing Day har blitt engelsk fotballs store dag. Her er Gary Neville i seieren mot Everton i 20013.

United i toppen – Leicester mot bunnen

Lørdag er det altså Leicester som er hinderet for Ole Gunnar Solskjærs menn på den historiske datoen.

Det er på ingen måte noen lett motstander, all den tid Brendan Rodgers’ menn ligger ett poeng over United på tabellen (riktignok med én kamp mer spilt). Ligamestrene fra 2016 kjemper igjen helt i toppen av tabellen, og kommer fra en kruttsterk 2-0-seier mot José Mourinhos Tottenham forrige runde.

Med et godt forsvar og en slagkraftig offensiv, ledet av forrige sesongs toppscorer, Jamie Vardy, er det ingen lett motstander som venter Bruno Fernandes og kompani på King Power Stadium.

STOR SEIER: Jamie Vardy og Leicester beseiret Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium.

Likevel, drar vi linjene litt lenger, er det flere grunner til å være optimister for United-fansen.

Teller man kampene fra Boxing Day-rundene i Premier League ti år tilbake i tid, er nemlig de røde fra Manchester blant de lagene som plukker flest poeng. Bare Tottenham har plukket flere poeng på engelsk fotballs helligdag gjennom denne perioden.

Under ser du tabellen man får ved å telle samtlige kamper på Boxing Day de siste ti årene, i tillegg til kampene som har blitt spilt i tilhørende runde de neste to dagene. De kampene som har blitt flyttet unna Boxing Day-runden er ikke tatt med i beregningen.

Bare lag med seks eller flere sesonger i Premier League de siste ti årene er inkludert.

  1. Tottenham (9S 1U 0T) – 30-7 i målforskjell – 2,8 poeng per kamp
  2. Man. United (8S 1U 1T) – 29-13 i målforskjell – 2,5 poeng per kamp
  3. Liverpool (6S 1U 2T) – 22-7 i målforskjell – 2,11 poeng per kamp
  4. Chelsea (6S 2U 2T) – 15-9 i målforskjell – 2 poeng per kamp
  5. Arsenal (5S 3U 1T) – 15-12 i målforskjell – 2 poeng per kamp
  6. Man. City (6S 1U 3T) – 19-10 i målforskjell – 1,9 poeng per kamp
  7. Everton (5S 2U 2T) – 12-5 i målforskjell – 1,89 poeng per kamp
  8. Stoke (4S 2U 2T) – 11-11 i målforskjell – 1,75 poeng per kamp
  9. Southampton (4S 1U 3T) – 17-13 i målforskjell – 1,63 poeng per kamp
  10. West Ham (3S 2U 3T) – 15-14 i målforskjell – 1,38 poeng per kamp
  11. Crystal Palace (2S 3U 2T) – 7-8 i målforskjell – 1,29 poeng per kamp
  12. Swansea (2S 2U 3T) – 4-11 i målforskjell – 1,14 poeng per kamp
  13. Sunderland (2S 1U 4T9 – 6-13 i målforskjell – 1 poeng per kamp
  14. West Brom (1S 3U 4T) – 4-9 i målforskjell – 0,75 poeng per kamp
  15. Aston Villa (1S 2U 4T) – 3-9 i målforskjell – 0,71 poeng per kamp
  16. Newcastle (2S 0U 7T) – 13-21 i målforskjell – 0,67 poeng per kamp
  17. Leicester (1S 0U 5T) – 4-12 i målforskjell – 0,5 poeng per kamp

United er altså det laget som har tatt nest flest poeng per kamp på Boxing Day de ti siste årene. Laget fra den røde delen av Manchester er også det som scorer nest mest på disse kampene.

Guttene fra Old Trafford scorer i snitt nesten tre mål hver Boxing Day, og snitter på litt over ett innsluppet mål.

REPRISE, TAKK: Anthony Martial og Mason Greenwood gjorde begge mål da Newcastle ble slått 4-1 for ett år siden.

Ifølge Uniteds offisielle nettside har United vunnet 21 kamper siden Englands elitedivisjon ble omdøpt til Premier League. Det er flere enn noe annet lag, og bare to av kampene har endt med tap (Middlesbrough borte i 2002 og Stoke borte i 2015).

Ser man tabellen over, kan man også legge merke til at Leicester er nederst på tabellen. «Revene» har bare vunnet en Boxing Day-kamp siden opprykket i 2014, men det var til gjengjeld mot daværende ligamester Manchester City i 2019.

Før dette var forrige Boxing Day-seier på øverste nivå 1-0-seieren borte mot Sheffield Wednesday i 1998.

Med andre ord er det ikke en klubb som har altfor gode minner fra datoen de siste årene, selvfølgelig uten at det trenger å ha altfor mye å si lørdag.

MISFORNØYD: Kasper Schmeichel var nok ikke altfor fornøyd med fjorårets prestasjon 26. desember. Det endte med 4-0-tap for Liverpool på King Power Stadium.

United best i historien

Trekker man linjene enda lenger tilbake, ser man at United også historisk sett ikke bare har vært blant de beste lagene på Boxing Day, men også det beste laget, skriver Forbes. Av alle lag som har spilt 30 kamper eller flere i toppdivisjonen 26. desember, snitter United på flest poeng per kamp.

I snitt har de rødkledde tatt 1,79 poeng per kamp siden Derby County og Bolton Wanderers spilte det første Boxing Day-møtet i førstedivisjonssesongen 1888. I tillegg topper har United tatt flest seire og scoret flest mål.

At Englands mestvinnende lag topper statistikken for flest poeng i snitt er vel kanskje ikke direkte overraskende, men det gjør den heller ikke mindre imponerende for Uniteds del.

DUELLANTER: United og Liverpool har kjempet om herredømmet i engelsk fotball flere mannsaldre. På Boxing Day har United vært best.

Det betyr jo at laget har gjort det bedre enn samtlige andre lag, inkludert andreplasserte Liverpool, som snitter på 1,71 poeng per kamp.

Skulle du dele sofaen med en Chelsea-fan (nummer 8 på listen), Manchester City-fan (nummer 32 på listen) eller Arsenal-fan (nummer 40 på listen), er det heller ingenting i veien for å nevne denne statistikken.

Lørdagens motstander havner også langt nede på Forbes’ liste. Av totalt 94 lag med 30 eller flere toppseriekamper på Boxing Day, har 72 lag bedre gjennomsnittlig poengfangst enn laget fra Leicestershire.

La oss håpe den statistikken ikke er blitt forbedret klokken 15.30 lørdag.

Powered by Labrador CMS