«Uten nye eiere kan det bli kritisk allerede i sommer»

Selv om deadline er først i henholdsvis 2025 og 2027, vil United nedbetale to lån i sommer på til sammen 200 millioner pund. Det vil gjøre sommerens overgangsvindu svært krevende for United om ikke nye eiere kommer inn.

Publisert Sist oppdatert

En del av låneopptaket som Glazer-familien gjennomførte i forbindelse med oppkjøpet av klubben som ble fullført i 2005 var de omstridte og rådyre payment in kind (PIK) lånene som på det meste hadde en rente på over 16 prosent.

Da disse lånene ble innfridd, trolig som en refinansiering av andre eksisterende lån, hadde Glazer-familien omsider sikret seg en finansiell stabilitet.

Vær forberedt på et vanskelig sommervindu

Foruten å bli kvitt de dyre PIK-lånene var det først og fremst sportslig suksess under Sir Alex Fergusons ledelse, ikke minst i form av kontinuerlig Champions League-deltakelse som har æren for at Glazer-familien klarte å holde sine gjeldstyngede hoder over vannet.

Etter at trofégarantisten fra Glasgow trakk seg tilbake for ti år siden har moderat sportslig suksess, store og mange feilslåtte spillerkjøp og en verdensomfattende pandemi vist at Glazer sin forretningsmodell har sine klare svakheter.

stevemccl
KONTINUITETSBÆRER: Steve McClaren var en viktig støttespiller som assistent for Sir Alex Ferguson. Nå er McClaren en viktig mann for Erik ten Hags United i sin rolle som førstelagstrener.

Når inntektene har uteblitt, har løsningen vært lån som har kommet på toppen av gamle lån, og særlig de siste årene har Glazer-familiens forretningsmodell vært tuftet på flere nye og betydelige låneopptak.

Overgangsvinduet i januar, der United kun hadde mulighet til å hente Wout Weghorst og Marcel Sabitzer på lån, ble en solid påminnelse om at det er en grense for hvor lenge Glazer-modellen er bærekraftig.

Glemt er heller ikke fotballdirektør John Murtoughs formaninger til fansen om at Uniteds aktivitet på overgangsmarkedet denne sommeren vil være langt mer begrenset enn det tilfellet var sist sommer, og det er særlig én setning fra det siste kvartalsregnskapet som gjør at vi bør ta Murtoughs utspill på største alvor.

Vil betale tilbake lån, hva da med spillerkjøp?

Den svake pundkursen målt opp mot den amerikanske dollaren har slått meget negativt ut for United det siste året.

Det er imidlertid ikke det eneste som skaper trøbbel for United.

Etterdønningene fra pandemien er fremdeles merkbare, og Uniteds sviktende inntekter gjorde at klubben måtte benytte seg av kredittordningen som er stilt til rådighet av et syndikat av amerikanske banker.

Kredittordningen har jevnt og trutt blitt utvidet siden den ble innført i 2009. I dag har United hentet ut 200 millioner pund fra en maksgrense på 300 millioner pund.

United vil betale tilbake lån på over 200 millioner pund i sommer. Spørsmålet er hva det innebærer i praksis når Erik ten Hag skal finsikte nye spillere han ønsker å hente til klubben i sommer.

Dette er gjort via to ulike kredittordninger med ganske likelydende betingelser, men med ulike tidsfrister for å innfri dem. Gjennom den ene kredittordningen har United hentet ut 150 millioner pund, mens de resterende 50 millioner pundene kommer fra den andre.

De to lånene har deadline henholdsvis 4. april 2025 og 25. juni 2027, men selv om lånene ikke utløper før om henholdsvis to og fire år, bekrefter United i den siste kvartalsrapporten at klubben har til hensikt å bruke inntekter fra den ordinære driften til å innfri begge lånene innen 30. juni denne sommeren.

United kontanter
PANDEMIEN PREGER REGNSKAPET: Oversikten viser Uniteds kontantbeholdning (cash and cash equivalent) ved hvert av regnskapsårenes slutt (30. juni). Sommeren 2023 vil regner United med å ha 200 millioner pund til rådighet til å innfri to kredittlån.

Spørsmålene som melder seg er hvorfor dette grepet gjøres nå, men kanskje enda mer interessant; hva betyr dette i praksis når Erik ten Hag skal finsikte nye spillere han ønsker å hente til klubben i sommer.

Det er flere mulige scenarioer: 

A) Det verste er at United bruker nesten alt av kontantreserver til å innfri lånene og at det igjen betyr at det rett og slett ikke midler, eller minimalt med midler, til å forsterke stallen i sommer. Den eneste muligheten da er å selge unna flere spillere.

B) United handler spillere på kreditt hos selgende klubb, eller ved at en finansinstutisjon blir et mellomledd. Klubben betaler dermed størsteparten av overgangen på et senere tidspunkt. Det er fullt mulig, men krevende på grunn av Uniteds overgangsgjeld som nærmer seg 300 millioner pund for kjøp som allerede er gjort (se tabell lenger ned).

C) United innfrir kredittgjelden, og forhandler frem nye betingelser i en ny kreditt som strekker seg lenger frem i tid enn dagens løsning. Dette vil imidlertid være ensbetydende med å skyve problemene foran seg i uoverskuelig fremtid, men med Glazer-familiens manglende evne og vilje til å nedbetale gjeld kan dette fort bli løsningen. Uten inntektene fra Champions League-fotball har denne modellen imidlertid sine klare svakheter, om ikke …

D) Nye eiere med langt sterkere finansielle muskler kommer inn. Det er der håpet til et overveldende stort flertall av United-fansen ligger.

overgangsgjelden kopi
VANSKELIG Å UNNGÅ SALG: Ser man på 2018, viser den høye overgangsgjelden på 258 millioner pund hvorfor ledelsen var motvillig til å etterkomme daværende manager José Mourinhos ønsker om en rekke nye spillerkjøp. Det skapte dårlig stemning i klubben, og etter en svak start på sesongen levde Mourinho på lånt tid. Manchester Uniteds overgangsgjeld er nå høyere enn i 2018, men som * indikerer er 280 millioner pund hentet fra kvartalsrapporten i desember. Alle de andre tallene er fra sommeren. Uniteds manglende evne og vilje til å selge spillere til en høy pris, har blitt et problem.

Må unngå spanskesyken for sjette år på rad

Søndag vant United 2-0 borte mot Nottingham Forest. Jubilanten Diogo Dalot noterte seg for sin første nettkjenning i Premier League i sin kamp nummer 100 i United-trøyen.

Portugiseren tenkte kanskje ikke så mye over det der og da mens han feiret med United-supporterne på City Ground, men scoringen trygget Uniteds seier og ble således gull verdt i kampen om en Champions League-plass neste sesong.

Nottingham Forest v Manchester United - Premier League
INNBITT: Diogo Dalot feirer sin første ligascoring for United med fulltrefferen mot Nottingham Forest.

Uavhengig om United klarer å ta seg tilbake i Champions League via Premier League eller ved å vinne Europa League, er Champions League-spill en dyd av nødvendighet for at United skal forbli konkurransedyktige på sikt dersom Glazer-brødrene Joel og Avram forblir eiere i klubben.

Akkurat det er en høyst reell mulighet, selv om det er det siste flertallet av United-fansen ønsker. 

Blant de seks Glazer-søsknene som i dag eier ca 70 prosent av aksjene i United, skal fire av dem, Darcie, Bryan, Edward og Kevin være lystne på et salg. Avram og Joel, som er de to som i all hovedsak har forvaltet eierskapet på vegne av familien, vegrer seg.

LES OGSÅ:
Derfor vegrer Glazer-brødrene seg for å selge:
– Kampen om Manchester United og 1,1 milliarder «kunder»

Om verken Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani eller Sir Jim Ratcliffe lykkes med å kjøpe samtlige aksjer i Glazer-familiens eie, og dermed overta eierskapet av United, kan eksterne investorer kjøpe ut de fire Glazer-søsknene som vil selge.

Det vil samtidig åpne for at Joel og Avram Glazer blir sittende med sine respektive aksjeposter. Tanken frister ikke, men frykten er begrunnet.

Manchester United er delt inn i A- og B-aksjer. A-aksjen (kan eies av alle) gir én stemme per aksje. B-aksjen (kan per dags dato kun eies av medlemmer av Glazer-familien) gir 10 stemmer per aksje.

krooscasemiromodric280522
SEIERSVANT: Casemiro feirer seieren i Champions League med Toni Kroos og Luka Modric etter seieren mot Liverpool for ett år siden. Casemiro er neppe særlig lysten på en ny sesong i Europa League med United.

Et scenario er at Darcie, Bryan, Edward og Kevin kjøpes ut. Joel og Avram vil sitte med 24,8 prosent av aksjene i United, altså i underkant av 1/4, men likevel kontrollere 75,8 prosent, drøye 3/4, av stemmene i klubben.

Flere amerikanske finansinstiusjoner har signalisert at de er villige til å diskutere vilkårene for en slik løsning.

Men hvorfor vil en ekstern investor betale så mye for en eierandel som gir så lite reell makt? Og hvorfor tviholder Avram og Joel Glazer på sine aksjer?

Fordi det ligger en forventning, eller i det minste et håp, om en betydelig gevinst i fremtiden.

Gevinsten kan komme ved en revolusjonering av TV-inntektene. Premier League sysler angivelig med tanken om å opprette et eget TV-selskap og gi en enda større del av TV-inntektene til medlemsklubbene.

Gevinsten kan også komme i form av en større grad av streamingsbaserte kamper med høyere betalingsvilje fra kundene og følgelig høyere TV-inntekter.

Begge deler er foreløpig bare på idéstadiet, men Joel og Avram Glazer har tidligere vist at de ikke liker å gi avkall på upløyd mark i jakten på nye inntekter og inntektskilder.

Manchester United v Liverpool FC - Premier League
MASSIV MOTSTAND: Ulike supportergrupperinger har valgt ulike strategier for å vise sin misnøye med dagens United-eiere. Felles for dem alle er imidlertid at de ønsker et eierskifte.

Dersom eksterne investorer kjøper ut fire av de seks Glazer-søsknene vil ikke det bidra til å finansiere verken en sårt tiltrengt oppgradering av Old Trafford, treningsfeltet på Carrington, eller nye spillerkjøp.

Hvilket leder til det neste naturlige spørsmålet: Hvordan skal da de momentene som er nevnt over finansieres?

Svaret blir høyst trolig akkurat det vi frykter.

Nye låneopptak og selvsagt mer gjeld. 

Som igjen viser hvorfor Champions League-spill er så viktig for United nå.

Et scenario er at Darcie, Bryan, Edward og Kevin kjøpes ut. Joel og Avram vil sitte med 24,8 prosent av aksjene i United, altså i underkant av 1/4, men likevel kontrollere 75,8 prosent, drøye 3/4, av stemmene i klubben.

Torsdag kveld venter returkampen mot Sevilla i solfylte Spania. Det blir en tøff nøtt for United. Langt fra umulig, men tøff.

I hver av de siste sesongene siden United vant Europa League mot Ajax i Stockholm i 2017 har en spansk motstander torpedert Uniteds drøm i Europa og to ganger har det vært nettopp Sevilla som har gjort det:

2017/18: Sevilla (Champions League)
2018/19: Barcelona (Champions League)
2019/20: Sevilla (Europa League)
2020/21: Villarreal (Europa League)
2021/22: Atletcio Madrid (Champions League)

Selv om statistikken mot spanske lag er begredelig for United, har Erik ten Hag ledet United i 21 cup-kamper denne sesongen. United har vunnet 18, spilt 2 uavgjorte kamper og kun tapt 1.

Ingen trenger å minne verken Ten Hag eller United-spillerne på betydningen av at Champions League-fotball returnerer til Old Trafford, ikke minst fordi adidas også vil kutte 30 prosent i den årlige summen på 75 millioner pund som utstyrsgiganten betaler til United dersom United går to sesonger på rad uten Champions League-fotball.

sjr
MØTTE UNITED_LEDELSEN: Sir Jim Ratcliffe og hans høyre hånd Sir Dave Brailsford forlater Old Trafford etter møter med United-ledelsen tidligere i vår.

Vi er nå i gang med den tredje budrunden. 

Det er i seg selv oppsiktevekkende og atter en gang understreker det Glazer-familiens vilje til å presse ut alle midler som er mulig av sitt eierskap i United.

Skulle prosessen lede til at enten Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani og hans Nine Two Foundation, eller Sir Jim Ratcliffe og Ineos blir ny eier, kan mange av disse problemene være løst.

Men hva om det ikke skjer? Hva om Glazer-familien, representert ved Joel og Avram Glazer, blir værende på Old Trafford? 

Det er vanskelig, for ikke å si umulig å se hvordan det ikke vil hemme United.

Og da kan du samtidig være bombesikker på én ting: Stemningen blant United-fansen vil ikke bare bli amper.

Den kan bli regelrett giftig.

Sagt på en annen måte: Uten nye eiere kan det bli kritisk allerede i sommer på flere måter.

På den andre siden har vi selvsagt håpet om at en samlet Glazer-familie omsider sier seg tilfredse om de kan selge klubben for rundt syv ganger så mye som det de kjøpte den for i 2005.

Powered by Labrador CMS