bjarte komm ny

«Et uttrykk som betyr noe helt annet for fansen enn det gjør i finansverden»

Publisert Sist oppdatert

Hva koster en bil?

Hvor langt er et tau?

Og hvor raskt er egentlig «snart»?

Det fins spørsmål som både er enkle, men samtidig umulig, å gi svar på. I alle fall om svaret skal bli presist. Ofte er svarene på slike intrikate spørsmål helt avhengig av hvem som er mottaker av budskapet når det kommer i spørsmålsform.

EKSPERTENE: Glazer-familien ønsker en budkrig
LES OGSÅ: – Det kan komme til å skje noe veldig snart

Onsdag kveld skapte den troverdige og respekterte journalisten David Ornstein oppstandelse på Twitter etter å ha bedt NBC Sports Soccers seere om å følge med på det han antydet ville bli en snarlig utvikling rundt salget av Manchester United.

Ett uttrykk, ulike oppfatninger

Det er all grunn til å tro at Ornstein har sine ord i behold når han sier at det kan skje noe veldig snart.

Utfordringen, eller problemet om en vil, er at for utålmodige fotballfans betyr som regel begrepet «veldig snart» noe helt annet enn det gjør i finansverden når det er snakk om kjøp eller salg av børsnoterte milliardforetak. 

Det er nettopp det Manchester United er.

glazer
ØNSKER Å SELGE: Avram og Joel Glazer har, sammen med resten av familien, bedt finansforetaker Raine-Group om å finne kjøpere av Manchester United.

Skulle det komme en avklaring rundt et salg av Manchester United i løpet av de tre første månedene i 2023, slik også united.no har blitt fortalt er målet, vil det være en rask avklaring i businessverden.

For fansen?

Da skulle salget av Manchester United helst skjedd før vi bikker nyttår.

Vi kan gå tilbake, og sette det Ornstein faktisk sa som gjest hos NBC Sports Soccer i perspektiv.

«Raine Bank, som styrer salgsprosessen, har som mål å fullføre et salg av Manchester United i sin helhet i løpet av 1. kvartal av 2023. Derfor er ikke Glazer-familien villige til å binde opp store summer til overganger på dette tidspunktet».

«Manchester United foretrekker å hente spillere på sommeren og Erik ten Hag er rimelig tilfreds med stallen han har, men han ønsker, som han sa etter kampen forleden dag, å hente en forsterkning til angrepsrekken. Det eneste navnet jeg hører bli nevnt er Joao Felix på lån dersom beløpet det er snakk om blir redusert».

Så brukte Ornstein uttrykket og formuleringen som fikk mange fans til å spisse ørene.

«Watch This Space»

For ordens skyld, «Watch This Space» er et uttrykk som benyttes for å fortelle omverden at det vil komme mer informasjon om en utvikling i en gitt sak, og er det en ting vi praktisk talt er garantert så er det at det vil komme nyheter rundt et eventuelt salg av United.

Ornstein fulgte opp med å si at fansen burde følge med på en overtakelse fordi det kunne skje veldig snart. «Det vil bli et øyeblikk av enorme dimensjoner i Manchester Uniteds historie.»

Men det er kanskje enda mer interessant å lytte til det Ornstein sa avslutningsvis. 

«Om Raine-gruppen, som leder prosessen, får det slik de ønsker, vil det bli noen fascinerende måneder for å se hvem som overtar Manchester United og leder klubben inn i fremtiden.»

Utfordringen er med andre ord at begrepet som blir brukt er et uttrykk som betyr noe helt annet for fansen enn det gjør i finansverden.

Krevende prosess

Glazer-familien fullførte sitt oppkjøp av Manchester United i 2005. Store deler av den innledende prosessen var så hemmelig at kommunikasjonen mellom Glazer-familien og rådgiverne måtte foregå i koder.

– Det var ekstremt viktig at ingenting lekket ut i 2005. I all korrespondanse mellom Smithfields, banken Rotchilds og Glazer-familien opererte vi derfor med kodenavn. Selve oppkjøpsplanen fikk kodenavn Hampstead og Manchester United ble bare omtalt som Mercury, forklarte Glazer-familiens tidligere talsmann Tehsin Nayani i et intervju med united.no.

BØRSLANSERINGEN: Da Manchester United gikk på børs i august 2012 med inndeling i A- og B-aksjer, sikret Glazer-famillien seg muligheten ti å beholde all makt i klubben samtidig som den solgte seg ned. Dette fordi B-aksjene som kun kan eies av medlemmer av Glazer-familien, gir ti stemmer mot kun én stemme til aksjonærende som har A-aksjer.

Fullt så hemmelig er ikke prosessen denne gangen, men kortene holdes likevel tett til brystet.

Da nyheten om at Glazer-familien åpnet for salg av United lekket ut til Sky Sports, gikk det bare noen timer før United presenterte en fyldig børsmelding til New York-børsen der det ble redegjort for de strategiske alternativene.

Om lekkasjen var styrt bevisst, eller kom som et tips fra en god Sky-kilde, er ukjent. Men lekkasjen kom kun kort tid før meldingen uansett skulle innrapporteres til New York-børsen og den viser hvor vanskelig det er å få tilgang på unik og relevant informasjon rundt salgsprosessen som i utgangspunktet er ment for offentligheten på et senere tidspunkt.

United.no er også kjent med at det har versert rykter i finansmiljøet i Manchester om at et salg kan være nært forestående.

Men igjen, hva skal man legge i uttrykket «nært forestående», eller «snarlig».

Ny uønsket rekord

Mens jobben med å finne nye eiere som kan gi Manchester United et finansielt løft fortsetter, er det enkelt å se hvor mye gjelden som United har blitt påført tynger klubben.

Da United presenterte regnskapet for 1. kvartal viste det at klubben har opparbeidet seg tidenes høyeste overgangsgjeld i Premier League med knappe 307 millioner pund.

I overkant av 172 millioner pund kan betales etter ett år, mens United har måttet finne, eller må finne 135 millioner pund i løpet av dette regnskapsåret.

Samtidig har Uniteds bokførte gjeld økt med over 100 millioner pund som følge av den svake pundkursen målt opp mot den sterke dollaren.

Konsekvensen av dette blir at United må sette bremsene på for nye investeringer i troppen i januar og dette var hovedårsaken til at klubben ikke kunne ta seg råd til å følge opp interessen for Cody Gakpo som i stedet gikk til Liverpool.

ot231122c
TRENGER EN OPPGRADERING: Manchester United jobber med å finne ulike alternativer for en oppgradering av Old Trafford. Det er ikke avgjort om det innebærer en utvidelse eller en helt ny stadion. Planene vil uansett neppe bli realisert før nye eiere er på plass.

Legg til de nødvendige investeringene i infrastruktur på Old Trafford og Carrington og det er ikke vanskelig å se at Manchester United har behov for nye eiere som kan berike klubben og ikke virke hemmende.

Og jo før det kan skje, jo bedre er det.

En overtakelse kan skje i løpet av uker, eller mer trolig, i løpet av et par måneder.

Om det i så fall skal defineres som snarlig, kommer simpelthen an på øynene som ser.

Powered by Labrador CMS