Manchester United v Arsenal FC - Premier League

«En surrealistisk dag som viser hvilken farse dette er på vei til å bli»

En solid økning i aksjeprisen viser at investorene på New York-børsen bet på. Men hvordan klarte en Twitter-konto, som promoterer ulovlig streaming av fotballkamper til 300 følgere, å diktere nyhetsbildet rundt verdens største fotballklubb?

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld ble det for alvor fart i ryktene om at Sjeik Jassim bin Hamad Al-Thani hadde vunnet budkrigen om Manchester United. 

Ryktene ble naturligvis snappet opp på sosiale medier der de spredte seg som ild i knusktørt gress.

Men det var ikke bare på sosiale medier at det ble reagert. Også på New York-børsen reagerte investorer på nyheten og Uniteds omsettelige A-aksjer ble plutselig omsatt i et uvanlig høyt tempo.

Etter New York-børsens ordinære åpningstider ble United-aksjen omsatt i et høyt tempo og prisen steg ytterligere tirsdag morgen noe økonomiredaktøren i BBC Faisal Islam påpeker.

Tirsdag morgen nådde United-aksjen en pris på i overkant av 26 USD, som er tett på rekordnoteringen, før den falt til rundt 24 USD litt senere på morgenkvisten.

Det store spørsmålet de fleste stiller seg er: Hva i alle dager er det som skjer?

Det første vi bør være klar over er den grunnleggende markedsmekanismen her med tanke på hvem markedet tror vil gå seirende ut av budkrigen.

En markant økning i aksjeprisen indikerer at markedet tror på Sjeik Jassim som den nye eieren av Manchester United fordi han har gitt uttrykk for at han ønsker å kjøpe samtlige aksjer i Manchester United.

En nedgang i aksjeprisen vil derimot bety at markedet tror på Sir Jim Ratcliffe som ønsker å kjøpe et flertatt av aksjene, men ikke alle. Dermed vil de omsettelige aksjene på børsen ha mindre verdi og følgelig være mindre attraktive.

Det andre vi bør spørre oss om er hvordan ryktene oppstod og hva som er kilden til informasjonen om at Sjeik Jassim og hans Nine Two Foundation har vunnet budkrigen egentlig fra?

Avisen Al-Watan i Qatar sendte mandag ut en twitter-melding der Sjeik Jassim og hans Nine Two Foundation hadde vunnet budkampen om United.

Det kom etter de siste dagers spekulasjoner om at optimismen var betydelig i Qatar-leiren etter at det femte budet fra Sjeik Jassim ble sendt inn. Frem til da hadde vinden blåst i retning av Sir Jim Ratcliffe og Ineos.

Ryktene var tilstrekkelige til å påvirke New York-børsen i betydelig grad, men flere betviler nyhetsmeldingene fra Qatar og sier at de baserer seg på informasjon som tidligere er tilbakevist, eller muligens stammer fra en Twitter-konto i Wales som promoterer illegal streaming av fotballkamper.

Nettutgaven til Avisen Al-Watan har heller ikke nevnt en overtakelse med et eneste ord.

Likevel gikk investorene i New York på limpinnen. Det viser med all tydelighet hvor hemmelighetsfull prosessen er og hvordan mange av investorene reagerer på nyheter enten de medfører riktighet eller er det Donald Trump ville kalt «Fake News».

Blant journalistene som følger eierkampen tett stilles det derford betydelige spørsmål med troverdigheten i rapportene fra Qatar.

Journalisten Ben Jacobs meddelte følgende tirsdag morgen:

Flere av de engelske mediene som følger eierskapskampen tett, sitter foreløpig på gjerdet, eller påpeker at det ikke har kommet noen form for bekreftelser verken i den ene eller andre retningen.

Så hvordan skal vi egentlig forholde oss til ryktene vi blir servert tirsdag morgen?

Er det et spill for galleriet?

Er det en blank løgn?

Eller er avgjørelsen faktisk tatt?

Det er uhyre vanskelig å si, men det virker unektelig som om Qatar-leiren spiller høyt.

Men det er også en annen ting som er verdt å merke seg:

– Hemmelighetskremmeriet er på grensen til det ekstreme. Praktisk talt all informasjon som har sivet ut fra oppkjøpskampen er styrte lekkasjer fra PR-byråene som jobber for de to partene. Dette er ikke bare en budkrig, det er også en PR-krig. Den av de to som kommer tapende ut av kampen om Manchester United vil ikke bare tape selve kampen om United. Det er også snakk om å tape ansikt, fortalte en kilde i Londons finansmiljø til united.no nylig. 

Denne gangen har Sjeik Jassims PR-team, i alle fall offisielt, distansert seg fra ryktene. 

Men intensiteten i ryktene og rapportene om at Sjeik Jassim har levert inn både et fjerde og femte bud uten å ha blitt bedt om det, kan i det minste vise en ting vi visste fra starten av.

Glazer-familien er troende til å gjøre alt, absolutt alt, for å melke maksimalt ut av en salgsavtale og sitte igjen med en størst mulig personlig gevinst.

Siden 22. november har vi ventet på håndfaste nyheter som kan bekrefte hva fremtiden til United byr på. Det har blitt en langdryg og uverdig affære, og dagen i dag kan best oppsummeres som en surrealitisk dag som viser hvilken farse dette er på vei til å bli.

Powered by Labrador CMS