Solskjærs krevende balansegang

MANCHESTER: Europa League fremstår akkurat nå som en perfekt læringsarena for Solskjærs unggutter. For Manchester United som klubb er imidlertid fraværet av Champions League potensielt veldig dårlige nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag legger Manchester United frem årsregnskapet for 2018/19-sesongen.

Nok en gang vil Ed Woodward kunne presentere en rekordhøy omsetning som trolig vil ligge på nærmere 630 millioner pund.

Men til tross for en ny inntektsrekord, og det faktum at United fremdeles ruger på de største sponsoravtalene for noe britisk lag er det potensielt mørke skyer i horisonten.

Veksten må komme i Champions League

Uniteds draktsponsoravtale med Chevrolet er fremdeles den klart største i Premier League.

Det samme er Uniteds avtale med utstyrsleverandøren adidas.

At ingen annen Premier League-klubb har maktet å matche Uniteds to største sponsoravtaler som startet for henholdsvis fem og fire år siden, vitner om hvilken enorm kommersiell tiltrekningskraft United har.

Eller rettere sagt, hadde.

HØYE FORVENTNINGER: En svak vårsesong ødela Champions League-drømmen for United sist sesong. Men akkurat nå er Europa League den perfekte utviklingsarena for Solskjærs unggutter.

Fem år er ikke lenge.

Men i fotballens kommersielle verden er det en liten evighet.

Og sponsorinntektene til United har flatet ut de siste sesongene. Chevrolet og adidas-avtalene har riktignok vært fastlåst i et langsiktig perspektiv, men bekymringen ligger først og fremst i at antallet regionale og produktbestemte sponsoravtaler, som ofte har en varighet på bare ett eller to år, har stagnert.

Det er, i realiteten, kun på et område United vil kunne få et betydelig løft i inntektene før de største sponsoravtalene reforhandles.

Og det er gjenom spill i Champions League. 

TV-inntektene fra Premier League er relativt stabile og forutsigbare. Det samme er inntektene fra kampdager på Old Trafford og sponsorinntektene akkurat nå.

Inntektene fra spill i Europa kan derimot variere voldsomt.

Trolig vil fjorårssesongens kvartfinale i Champions League gi United over 80 millioner euro fra UEFA. Da er ikke engang billettinntekter fra et fullsatt Old Trafford i fem kamper tatt med.

Adidas-klausulen som vil svi

I Europa League er inntektspotensialet langt mindre. Da United vant turneringen i 2016/-17-sesongen satte klubben ny inntektsrekord fra UEFA for et lag i den nest gjeveste europacupen med 44,5 millioner euro.

Etter å ha nådd Champions League-finalen sist sesong vil både Liverpool og Tottenham trolig innkassere inntekter på over 100 millioner pund.

Det viser med klartekst hvilket enormt gap det er rent finansielt mellom de to europacupene.

VIL PRESENTERE NY REKORD: Ed Woodward vil legge frem Uniteds årsregnskap førstkommende tirsdag. Regnskapet vil gi United en ny inntektesrekord, men vil samtidig vise hvor avhengig klubben er av Champions League-spill for å beholde sin posisjon som den mest attraktive klubben både rent sportslig og kommersielt.

Men om United ikke er tilbake i Champions League neste sesong vil det ikke bare svi med tanke på utbetalinegen fra UEFA. United vil også miste 30 prosent av den årlige avtalesummen på 75 millioner pund fra adidas.

Det tilsvarer 22,5 millioner pund. 

Men vel så viktig som det finansielle aspektet, Ole Gunnar Solskjær vil få en langt enklere jobb med å overbevise potensielle nykommere om at United-prosjektet hans er på rett vei om United er tilbake i det fornemste europeiske selskapet.

Har bygget bakfra

På spørsmål fra united.no på onsdagens pressekonferanse forklarte Solskjær at Europa League ikke er forbeholdt den yngre garde.

– Alle laguttak vil være baserte på hvem som er tilgjengelige, hvor tøft kampprogrammet har vært og hvem som trenger kamptrening. Det er ikke hugget i stein at denne turneringen kun er for ungguttene. Det kan godt hende at det er de mer rutinerte spillerne som vil trenge kamptrening, forklarte Solskjær.

NY KONTRAKT: David de Gea har forlenget avtalen sin med United. Det samme har Victor Lindelöf gjort og Solskjær råder nå over en bakre firer og en keeper som har bundet seg til klubben i et langsiktig perspektiv.

United har to mulige ruter for å ta seg tilbake til Champions League. Enten ved å havne blant de fire beste i Premier League, eller vinne Europa League.

Til torsdagens oppgjør mot Astana er det flere unggutter som vil få muligheten. Både Mason Greenwood og Axel Tuanzebe starter. Det samme kan både Angel Gomes og Tahith Chong gjøre.

Astana og AZ Alkmaar er ikke av samme kaliber som Juventus eller Atletico Madrid.

Derfor passer Europa League perfekt akkurat nå med tanke på hvor Solskjærs prosjekt står per september 2019. Samtidig vet nordmannen at det forventes at han bringer Champions League tilbake til Old Trafford så snart som mulig.

Det er en kunst å skynde seg langsomt, men akkurat den balansegangen må Solskjær mestre denne sesongen. 

En kan med rette si at det er en meget lav kortsikig risiko for Solskjær å slippe til ungdommene til i Europa League og gi dem verdifull spilletid.

FÅR SJANSEN MOT ASTANA: Mason Greenwood (t.h) starter torsdagens Europa League-kamp, mens Tahith Chong også er høyaktuell.

Dessuten kan belønningen kan bli stor om spillere som nevnte Greenwood, Chong og Gomes får sine gjennombrudd denne sesongen.

Solskjær vet også at han har lagt et solid defensivt fundament med langtidskontrakter til sin foretrukne bakre firer og keeper David de Gea, og vi ser konturene av et United-lag som Solskjær, fornuftig nok, bygger bakfra etter den skrekkelige defensive fjorårssesongen.

De neste fremstøtene United gjør på spillermarkedet enten i vinter eller neste sommer, vil komme mot offensive spillere.

Og for å lokke de beste og mest attraktive spillerne til Old Trafford vil en kombinasjon av finansiell robusthet og klubbens attraktivitet være avgjørende.

Og akkurat der er forskjellen mellom Europa League og Champions League enorm. 

Powered by Labrador CMS