mount bjarte

«En overgang som balanserer behovene til både Ten Hag og United»

Noe av det mest krevende med å kjøpe en fotballspiller er å finne en spiller som vil kunne tjene både manageren og klubbens interesser både på kort og lang sikt.

Publisert Sist oppdatert

Kun den obligatoriske legesjekken gjenstår før Mason Mount blir sommerens første signering for Manchester United og Erik ten Hag.

Overraskende? Det er to måter å besvare det spørsmålet på.

Den første varianten er et rungende «nei».

Ikke basert på de siste ukenes stadig mer intense rykter, som igjen var åpenbare lekkasjer fra forhandlingene til noen av de mest anerkjente journalistene i Storbritannia.

Hør podkasten om Mount-overgangen!

Kompromiss lå i luften

United ønsket å kjøpe Mount, Chelsea ønsket å selge og spilleren selv ønsket å dra. Da finner man som regel et kompromiss, akkurat slik tilfellet ble her.

Er det imidlertid noe overraskende at det er nok en midtbanespiller som blir sommerens første kjøp som spissplassen skriker etter en forsterkning og keepersituasjonen er uviss?

Definitivt!

Manchester City v Chelsea FC - UEFA Champions League Final
CHAMPIONS LEAGUE-MESTER: Mason Mount og Chelsea vant noe overraskende Champions League under Thomas Tuchel. Mount hadde den målgivende pasningen til matchinner Kai Havertz.

Men noen ganger må man rett og slett smi mens jernet er varmt og utnytte den muligheten som faktisk ligger der. I dette tilfellet valgte United å slå til på en spiller som gir Erik ten Hag en nødvendig oppgradering på midtbanen samtidig som Mount tilfører laget mer fleksibilitet.

Men det er også et kjøp som gir mening for Manchester United.

Mount er en engelsk landslagsspiller på 24 år, han kan bekle flere roller, oppfyller kriteriene for en «homegrown» spiller, har vist flere ganger at han har en giftig dødballfot og, ikke minst, beskrives som en fryd å jobbe med fra managerne som har hatt ham under sine vinger.

Det viktigste for Manchester United er derfor at Ten Hag har fått spilleren han ønsker seg og at Mount samtidig er en spillertype det gir mening for United å hente.

United betaler en solid overgangssum for en spiller som bare hadde ett år igjen av kontrakten med Chelsea, men akkurat kontraktslengden med London-klubben er knekkende likegyldig om en utelukkende ser på fotballspilleren Mason Mount og hva han kan tilføre United.

Mount blir verken bedre eller dårligere om han hadde hatt tre eller fire år igjen av avtalen med Stamford Bridge-klubben. Han ville simpelthen bare blitt dyrere, og trolig for dyr for United.

Manchester United v Fulham FC - Premier League
NYTT STEG: Erik ten Hags første sesong i United ble en suksess. Nå skal nederlenderen ta United nærmere ligagullet og da kreves det ytterligere forsterkninger. Mason Mount blir trolig den første.

Det viktigste for Manchester United er derfor at Ten Hag har fått spilleren han ønsker seg og at Mount samtidig er en spillertype det gir mening for United å hente.

Det har ikke alltid vært tilfelle. 

Manchester United kan se tilbake på sommervinduet 2022 som et av de beste på svært lenge. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at flere av kjøpene ikke ville blitt gjennomført om det ikke var nettopp Erik ten Hag som var manager.

Selv om det er riktig og viktig å gi en manager støtte på overgangsmarkedet, bør en klubb som United også være veldig bevisst på at spillerne vil ha en overføringsverdi til en ny manager.

Denne sommeren er det fem år siden José Mourinho og Uniteds famøse overgangsvindu der det aller meste gikk galt. Mourinho fikk ikke spillerne han ville ha, surnet, og United fikk en skrekkelig høst som kulminerte med portugiserens avgang. 

8 av de 12 spillerne United hentet under Mourinho, flere av dem svært kostbare, er nå borte fra United. De som er igjen, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Fred og Eric Bailly trøbler med å få fast plass på laget.

Det er ikke langsiktig tankegang verken av klubb eller manager. 

Med Mason Mount, selv om spillere aldri kommer med garantier, føles dette som en befriende fornuftig investering fra klubben.

– Vil ikke være faren hans

Den tidligere West Ham-manageren Harry Redknapp hadde trolig ingen idé om at den opphetede diskusjonen hans med en supporter i 1996 skulle bli en hit på internett.

Redknapp takket ja til å stille opp i en Q&A-seanse med West Ham-supporterne, men hadde neppe regnet med å få kritiske spørsmål om Frank Lampard, hans egen nevø.

– Jeg ønsker å spørre Harry om han synes oppmerksomheten som unge Frank har fått er berettiget. Jeg synes ikke han er god nok. Jeg synes også at du har gitt slipp på noen gode unge midtbanespillere som Matt Holland og Scott Canham, påpekte supporteren mens en ilter Harry Redknapp og en noe brydd Frank Lampard satt på podiet.

Aston Villa v Derby County - Sky Bet Championship Play-off Final
TRØST FRA SJEFEN: Frank Lampard og Mason Mount tapte Play Off-finalen med Derby, men ble gjenforent i Chelsea kort tid etter.

– De var definitivt ikke gode nok. Han er god nok, forklarte Redknapp og gjorde et nikk med hodet i retning av Lampard.

Supporteren ga seg ikke, men det gjorde heller ikke Redknapp.

– Jeg kan kan fortelle dere nå at han kommer til å nå den absolutte toppen, freste Redknapp.

Familiebåndene mellom Redknapp og Lampard var et ømtålig tema. Kanskje var det nettopp derfor Lampard ønsket å distansere seg fra oppfatningen om at han var en farsfigur for Mount, men på samme måte som sin onkel Harry Redknapp tok ham i forsvar med en glødende tale, så Lampard seg nødt til å gjøre det samme med Mason Mount sist sesong.

– Jeg skal ikke fortelle noen hvilke meninger de skal ha om fotball, men om noen ikke tror at Mason Mount allerede er en toppspiller, da vet jeg faktisk ikke hva de ser. Spør meg, spør Thomas Tuchel, spør Gareth Southgate og spør Graham Potter. Det er åpenbart at han er en glimrende spiller og en strålende gutt, sa Lampard i april.

Ten Hag får mer fleksibilitet

Da United nylig la frem sine regnskapstall for de ni første månedene av regnskapsåret 2022/23, viste de en positiv tendens. United forventer å sette ny omsetningsrekord til tross for at laget ikke spilte i Champions League sist sesong.

I lånevilkårene for Uniteds hovedlån, i sin tid tatt opp av Glazer-familien, ligger det er krav til United om å kunne vise til en EBITDA (earnings before interest, taxes, deprecation and amortisation, på norsk: Driftsresultat før avskrivninger) på minst 65 millioner pund.

United har trolig gjort et grep for å sitte med litt sterkere kort på hånden i den videre spillerjakten.

Uniteds siste og oppdaterte prognoser viser at det er ventet et resultat på mellom 140 og 150 millioner pund.

United antydet også ved fremleggingen av regnskapet for 2. kvartal at klubben ville innfri en kreditt på 200 millioner pund (203,7 millioner pund med renter), men opplyser nå at de vil holde tilbake 40 millioner pund.

Det er trolig et grep for å sitte med litt sterkere kort på hånden i den videre spillerjakten, selv om spillersalg vil være nødvendig denne sommeren.

England Training Session
NYE KLUBBER: Både James Maddison, som har gått til Tottenham, og Mason Mount, som trolig snart blir klar for United, bytter klubber i sommer. Vil det styrke deres sjanser på landslaget?

Sommerens første storfangst er allerede halt i land, men hvilken spiller er det United og Ten Hag får i Mason Mount?

Mount er en anvendelig spiller som kan bekle både rollen som 10-er, en kantrolle og han har ved enkelte anledninger vært en falsk 9-er i Chelsea.

Samtidig som Mount er en fleksibel vil det være naturlig å tro at Ten Hag først og fremst ser på Mount som en offensiv midtbanespiller som også flyttet beina kjapt og kan, pliktoppfyllende, ta de defensive oppgavene.

Det mest overraskende, og kanskje fascinerende, med Mount-overgangen er at de færreste trodde det var her spillerjakten skulle begynne. United har et større behov i andre lagdeler, men Erik ten Hag vil trolig se på 24-åringen som en viktig bidragsyter i det oppbyggende spillet.

4. Rashy, Casemiro, Martinez
BRUKES FØRST I OSLO: United-spillerne poserer med den nye hjemmetrøyen som vil bli benyttet for første gang mot Leeds i Oslo.

Håpet til Ten Hag og United-fansen blir at vi får se 2021/22-utgaven av Mount og ikke den vi var vitne til sist sesong da Chelsea mer eller mindre kollapset.

Premier Leagues offisielle tall viser at Mount har hatt om lag 0,4 involveringer i scoringer (mål og målgivende) per kamp i Chelsea-karrieren. I 2021/22 var tallet smått imponerende 0,57, mens det i den forrige og noe skadeutsatte sesongen var så lavt som 0,18.

Mannen de fleste forventer at Mount skal kjempe mot om en plass på laget, Christian Eriksen, har samlet sett på sine Premier League-sesonger 0,48 målinvolveringer per kamp. Men debutsesongen i United bød på 0,29.

Om Mount kan også flyttes frem i en av de tre posisjonene bak en enslig spiss, men her er det også stor konkurranse om plassene. Marcus Rashford og Bruno Fernandes virker bankers.

Men hva med de dyre kjøpene av Jadon Sancho og Antony? Hva med stjerneskuddet Alejandro Garnacho som har skrevet ny langtidskontrakt?

Er det en fremtid for Donny van de Beek og Anthony Elanga? Kan Amad, Facundo Pellistri og Shola Shoretire utfordre?

Og hva skjer med det største spørsmålstegnet av alle, Mason Greenwood?

Erik ten Hag hadde nok mer presserende overgangsmål enn Mason Mount, men han vil bli en nyttig tilvekst i United-stallen.

Kan det tenkes at spissrollen blir tiltenkt Marcus Rashford om United ikke lykkes med å hente en ny angriper?

Mulighetene er mange, fleksibiliteten er stor, men det er trolig akkurat det Erik ten Hag også ønsker foran en ny og krevende sesong der Champions League-spill venter United.

Erik ten Hag hadde nok mer presserende overgangsmål enn Mason Mount, men han vil bli en nyttig tilvekst i United-stallen.

Det er ikke mange dagene før de første spillerne vender tilbake til Carrington og preseason. Det er heller ikke lenge til United gjester Norge og Ullevaal for å møte Leeds.

Men det er lenge til seriestart og kampen mot Wolverhampton 14. august. Før den tid skal United spille åtte treningskamper, det skal prøves, feiles og forhåpentligvis lykkes. 

Men det er også åpenbart at det vil bli flere endringer i stallen før United innleder den nye Premier League-sesongen. I første omgang må United løse-keeperfloken før den neste store oppgaven blir å overtale benkeslitere til å forlate Manchester United.

Det kan fort vise seg å bli langt vanskeligere enn å overtale Chelsea til å gi slipp på en av sine mest verdifulle egenproduserte spillere. 

Powered by Labrador CMS