Untitled-1-Recovered

«Sancho-overgangen har tatt sin tid, men det er faktisk et positivt tegn»

Ole Gunnar Solskjær ser omsider ut til å få sin juvel i form av Jadon Sancho. At overgangen har tatt tid bør imidlertid ikke bekymre, snarere tvert imot. Det viser nemlig at United har til hensikt å hente flere spillere i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Det er trolig bare et tidsspørsmål før Manchester United bekrefter overgangen for Borussia Dortmunds engelske kantspiller Jadon Sancho.

LES OGSÅ: «Nå vil det overraske stort om Sancho ikke blir United-spiller»

Flere journalister med gode kilder i United, har meldt om at partene nå praktisk talt har kommet til enighet.

Selv om mye av fokuset har ligget på Uniteds nye og forbedrede bud, er det neppe sluttsummen i seg selv som har vært det største hinderet på veien mot enighet mellom klubbene.

rashsan
SAMMEN I RØDT?: Marcus Rashford og Jadon Sancho vil trolig spille sammen i United den kommende sesongen.

Dortmunds krav skal ha ligget på mellom 75 og 80 millioner pund, og avstanden var ikke større enn at det kunne forventes at partene ble enige om selve overgangssummen.

Det hadde klubbene også trolig blitt for en god stund siden om det var kun å oppnå enighet om overgangssummen som var utfordringen.

Det som imidlertid er Uniteds sjefsforhandler Matt Judge sin fremste oppgave har vært å få Dortmund med på en avbetaling over så mange år som mulig.

Det faktum at det er nettopp det United ser ut til å ha lyktes med, viser med all tydelighet at United har flere overganger de ønsker å lande i sommer.

Helt avgjørende å få spredd kostnadene

Jadon Sancho og United skal allerede være enige om rammebetingelsene i en kontrakt.

Det som nå gjenstår er ikke først og fremst hvor mye Manchester United skal betale, men når og over hvor lang tid.

United skal ønske en betalingsplan over fem år for Sancho, Dortmund kun tre til fire år.

Uansett er det en liten seier for United ettersom Dortmund ønsket det meste av en uoppnåelig overgangssum for Sancho sist sommer betalt umiddelbart.

BAKGRUNN: «Sancho er på vei – dette er det United får»

For Manchester United er det helt avgjørende å få på plass en avbetalingsordning som strekker seg over flere år.

Grunnen er enkel.

Manchester United rådet ikke over mer enn knappe 85 millioner pund i frie midler ved utgangen av mars, men klubbledelsen vet at det er betydelige inntekter på vei, og det totale økonomiske bildet nå er langt mer oversiktlig og forutsigbart enn på samme tid sist i fjor.

Tabellen under viser Uniteds kontantbeholdning de siste ti årene og er regnskapsført under posten «cash or cash equivalent». 

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League
SAKTE PÅ BEDRINGENS VEI: Denne tabellen viser kontantene United har rådet over de siste ti årene. Den dramatiske nedgangen i kontanter fra 2019 til 2020 skyldes tre ting; kostbare spillerkjøp som i hovedsak ble betalt med en gang, fraværet av Champions League-fotball i 2019/20-sesongen og Covid-19. Utsatte utbetalinger fra UEFA og Premier League gjør også sitt til at fjoråret ble ekstra dårlig. Det er verdt å merke seg at Uniteds kontantbeholdning har tatt seg opp i inneværende regnskapsår til tross for at det ikke var tilskuere på Old Trafford i 2020/21-sesongen med unntak av siste seriekamp mot Fulham, der 10 000 tilskuere fikk slippe inn. Kilde: Manchester Uniteds egne regnskaper.

Ettersom Uniteds kontantbeholdning var på over 300 millioner pund sommeren 2019, kunne klubben betale det meste av overgangen for Aaron Wan-Bissaka og Harry Maguire samme sommer.

Det medførte også at Manchester Uniteds utgifter til spillerkjøp, både de spillerne som ble kjøpt sommeren 2019 og tidligere kjøp, var på hele 221 millioner pund der så mye som 176 millioner pund ble brukt i første kvartal (juli til september) i regnskapsåret 2019/2020.

Uniteds kontantbeholdning etter tredje kvartal i inneværende regnskapsår (per mars) er på 84,7 millioner pund.

Det er en liten økning sammenlignet med årsregnskapet for 2020, og den økningen skyldes i alle deltakelsen i gruppespillet i Champions League.

Det er all grunn til å tro at United vil forsøke den samme strategien for å sikre seg Kieran Trippier fra Atletico Madrid, og med velvilje fra Real Madrid med tanke på betingelser og pris i en eventuell overgang for Raphaël Varane, er ikke den franske verdensmesteren helt utenfor rekkevidde selv om United vil tøye strikken til det ytterste.

Laveste utlegg siden Van Gaal

For United ville det vært utenkelig å bruke hele kontantsummen klubben nå råder over på ett spillerkjøp i sommer, fordi denne summen også skal dekke Uniteds daglige kostnader til drift.

Samtidig vet United at klubben har betydelige økninger i inntektene i vente og at et offensivt vindu for Uniteds side er mulig som en forskuttering av de inntektene som klubbledelsen vet garantert vil komme. 

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League
SENKET PSG: Marcus Rashfords sene scoring mot PSG i Paris avgjorde kampen til Uniteds fordel, men det holdt likevel ikke til avansement fra gruppespillet for United.

Ole Gunnar Solskjærs mannskap er igjen kvalifisert for Champions League, fansen vil få slippe inn igjen på Old Trafford, og de kommersielle inntektene holder seg relativt stabilt høye.

Ikke uventet var United forsiktige på overgangsmarkedet sist sommer.

Usikkerheten som coronapandemien medførte, skapte helt nye mekanismer på overgangsmarkedet, der byttehandler ble benyttet i større grad enn tidligere, og de fleste storklubbene viste påtvungen måtehold.

Forrige sesong regnskapsførte United 127 millioner pund på spillerkjøp.

Dette var en kombinasjon av delbetalinger for Donny van de Beek, Amad Diallo, Alex Telles, og Facundo Pellistri, kombinert med tidligere utestående beløp for spillere United hadde hentet i de forrige vinduene. 

Det ga likevel United det laveste utlegget til spillerkjøp siden 2014/15-sesongen, som var Louis van Gaals første sesong som United-manager.

Det er imidlertid verdt å merke seg at tallene for 2020/21 sesongen ikke inkluderer månedene april, mai og juni og at det totale beløpet trolig vil stige noe, selv om 4. kvartal tradisjonelt sett er en periode med begrensede utlegg til spillerkjøp, med mindre det inngås tidligere avtaler like før eller etter sesongslutt.

I oversikten under ser du hvor mye Manchester United har brukt på spillerkjøp, og hvor stor del av beløpet som har blitt betalt i 1. kvartal av regnskapsåret.

Som vi tydelig ser av oversikten har Uniteds utlegg til spillerkjøp økt betydelig siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake våren 2013.

Manchester United v Southampton FC - Premier League
SPILLERKJØP SIDEN 2011: Denne oversikten viser regnskapsførte utgifter til spillerkjøp. Det er viktig å være klar over at summene ikke samsvarer med de spillerne som er hentet i den samme sesongen som regnskapstallene, men er i stedet et resultat av utgifter som strekker seg over flere år for flertallet av spillerne som en del av en avbetaling. Kilde: Manchester Uniteds egne regnskaper.

Hele 79,6 prosent av det totale forbruket til United i 2019/20-sesongen ble brukt i 1. kvartal, mens kun 55,9 prosent ble brukt i 1. kvartal i inneværende regnskapsår, og denne prosentandelen vil faktisk synke når totalsummen foreligger.

Grepet som fikk Mourinho til å furte

Et svært viktig grep som United ble tvunget til å ta da José Mourinho fremdeles var manager var å redusere netto overgangsgjeld.

Netto overgangsgjeld defineres som det beløpet Manchester United skylder til andre klubber, minus det beløpet som andre klubber skylder til United.

Som oversikten under viser, hadde denne gjelden vokst helt fra 2011/12-sesongen og frem til 2017/18 da den var på sitt høyeste.

Manchester United v Watford FC - Premier League
KRAFTIG NEDGANG I GJELD: Uniteds totale nettogjeld har gått opp på grunn av coronapandemien, men Uniteds netto overgangsgjeld har blitt betydelig redusert siden den nådde toppen i 2018. Kilde: Uniteds egne regnskaper.

Det forklarer langt på vei hvorfor United-ledelsen var motvillige til å hente flere spillere sommeren 2018 da Fred, Diogo Dalot og keeperen Lee Grant kom inn portene på Old Trafford.

José Mourinho var åpenbart svært misfornøyd med støtten han følte han ikke fikk av klubbledelsen, men for United var det viktig å sette bremsene på for å få kontroll. 

De tre siste årene har vi sett en betydelig nedgang i beløpet United skylder andre klubber, mens de to siste årene har beløpene som United har utestående hos andre klubber gått opp, mye på grunn av Romelu Lukakus overgang til Inter.

Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League
ULIKE STRATEGIER: José Mourinhos forhold til klubbledelsen i United ble dårlig etter sommeren 2018, mens Ole Gunnar Solskjær har valgt en mye mer diplomatisk tone utad når han snakker om ledelsen i United, og ikke minst eierne.

Eventuelle salg United gjør denne sommeren, vil trolig bli gjennomført med de  samme betingelsene om avbetaling over tid, akkurat som når United kjøper spillere.

Sommeren 2019 var utvilsomt et unntak fordi både Leicester og Crystal Palace kjente til Uniteds sterke kontantbeholdning før avtalene om salg av Harry Maguire og Aaron Wan-Bissaka ble inngått.

Det har igjen bidratt til at Uniteds netto overgangsgjeld har blitt redusert med i overkant av 61 prosent på kun tre år.

Selv om mange United-fans skulle ønsket seg enda flere kvalitetsspillere inn dørene på Old Trafford, har dette grepet vært en sterkt medvirkende årsak til at United nå står relativt godt rustet til sommerens overgangsvindu.

Og det er nettopp reduksjonen i denne gjelden, kombinert med utsiktene til en betydelig inntektsvekst, som gjør at United kan tillate seg å sikte høyt i sommer.

En perfekt avskjedsgave fra Woodward?

Etter Superliga-kollapsen ble det klart at Ed Woodward kommer til å forlate stillingen som Uniteds øverste administrative sjef.

Det vil imidlertid ikke skje før ved utgangen av kalenderåret.

UTGÅENDE SJEF: Ed Woodward vil forlate sjefsjobben i United ved utgangen av 2021. I bakgrunnen er det Matt Judge som er Uniteds sjefsforhandler og nå tar seg av forhandlingene ved spillerkjøp og nye kontrakter for eksisterende United-spillere.

Hvem som erstatter Woodward er foreløpig ikke kjent, men bak kulissene vil trolig Woodward nå gjøre sitt ytterste for å gi Solskjær de beste forutsetninger for å kunne levere troféer de neste sesongene.

Woodward har hele veien vært klar med sin støtte til Solskjærs prosjekt både innad og utad.

Selv om det ikke er Woodward selv som kommer til å fremforhandle overgangene for nye spillere denne sommeren, er det nærliggende å tro at den utgående sjefen vil ha et avgjørende ord med i laget, både med tanke på finansieringen og ikke minst struktureringen av kapital for at de nødvendige midlene skal bli tilgjengelig.

I tillegg vil eventuelle salg United gjennomfører i sommer naturligvis bidra til å øke muligheten for å hente flere forsterkninger.

Det vi med all sannsynlighet kan slå fast er at United vil jakte flere spillere i sommer. Spørsmålet nå er hvem som blir den neste»

Powered by Labrador CMS