Manchester United v Brighton & Hove Albion - Premier League

– Bærebjelken som har blitt et dilemma for Solskjær

I 2011 ble han møtt med skepsis og spørsmål om han var god nok. Nå, ti år etter overgangen, dukker nå de samme spørsmålene opp. Så hva skjer nå, David de Gea?

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var det ti år siden David de Gea skrev under for Manchester United.

Den ferske europamesteren, som hadde voktet Spanias mål i U21 EM, kom til United etter at daværende keepertrener i United, Eric Steele, anbefalte ham på det aller sterkeste til Sir Alex Ferguson.

Da skotten trakk seg tilbake ved å vinne sitt 13. og Uniteds 20. ligagull våren 2013, var det med en aldrende stall der flere av nøkkelspillerne var nær slutten av sine karrierer.

Verken David Moyes, Louis van Gaal eller José Mourinho klarte å fylle tomrommet som Sir Alex Ferguson etterlot seg i Manchester United våren 2013.

Utskiftningene i spillerstallen var stor, stabiliteten det motsatte, og United famlet etter å finne suksessoppskriften som hadde kjennetegnet United under Fergusons ledelse.

GOD START: I 2014 fikk daværende keepertrener Chris Woods og sjefen hans David Moyes en god start på United-karrieren med seier i Community Shield mot Wigan på Wembley. Anders Lindegaard måtte innse at kampen om keeperplassen var tapt for til tross for en vanskelig sesong for United storspilte De Gea.

LES OGSÅ: Kunsten å vinne på straffer

Men én mann leverte sesong etter sesong for managertrioen, og var trolig det første navnet alle tre satte opp på lagoppstillingen.

David de Gea.

Spanjolen ble den første United-spilleren som vant utmerkelsen «Sir Matt Busby Player of the Year» tre år på rad, og han har fått den prestisjetunge utmerkelsen fra fansen hele fire ganger. Fem ganger har De Gea dessuten vært på årets lag i Premier League, stemt frem av sine kolleger.

Anders Lindegaard, Victor Valdes, Sergio Romero, Sam Johnstone og Joel Pereira har alle fått sine muligheter, men ingen av dem var i nærheten av å utkonkurrere De Gea.

HVA NÅ? I ti år har David de Gea vært bærebjelken i en turbulent tid for United, men etter en middelmådig fjorårssesong opplever spanjolen nå et kraftig press fra Dean Henderson i kampen om å være Uniteds førstevalg mellom stengene.

Nå er imidlertid situasjonen en annen.

I Dean Henderson har De Gea fått en reell konkurrent for første gang siden Ferguson til en viss grad roterte på spanjolen og Anders Lindegaard i 2011/12 og 2012/13-sesongen.

Én mann leverte sesong etter sesong for Moyes, Van Gaal og Mourinho, og David de Gea var trolig det første navnet alle tre satte opp på lagoppstillingen.

Denne konkurransen førte til at spanjolen mistet plassen i mål på tampen av fjorårssesongen, og nå har United to målvakter som begge forventer å være fast mellom stengene når Premier League sparkes i gang igjen i august.

Det er ti år siden en sped og uerfaren David de Gea kom til United for å erstatte Edwin van der Sar. Etter en trøblete start har han vært Uniteds bærebjelke gjennom et tiår med noen oppturer, men mest nedturer. 

VANT KONKURRANSEN: Sergio Romero (t.v) holdt ofte nullen, men David de Gea forble førstevalget i United.

For Ole Gunnar Solskjær fortoner kanskje keeperplassen seg som et luksusproblem, men det er likefullt et problem.

Utad har Solskjær fokusert på at han har to strålende målvakter.

Internt er det imidlertid mye som tyder på at keepersituasjonen i ferd med å bli et dilemma for United-manageren.

For en av de vil garantert bli skuffet når sesongen starter.

Spørsmålet er bare hvem.

Samtalen med Chris Woods

I fotballverden finnes i hovedsak to typer pressesjefer.

Den ene gjør alt som står i vedkommendes makt til å begrense tilgangen til spillerne journalistene ønsker å snakke med.

Den andre vil derimot gjøre det han eller hun kan for å betjene media på best mulig vis.

Heldigvis tilhører pressesjefen til det amerikanske fotballandslaget Michael Kammerman den siste kategorien. I november 2014 ga han meg tommelen opp til et intervju med Chris Woods på Tottenhams nye treningsfelt i Enfield.

Praten skulle vare i rundt 20 minutter, men ble til nesten en time.

– Kan jeg bare svare på denne meldingen fra Steve Bruce først?, smilte Woods da vi satte oss ned i resepsjonen på Tottenhams treningsfelt i Enfield.

– Du har tilgitt ham for de scoringene mot deg på Old Trafford i 1993 da, spøkte jeg.

Woods smilte.

De to sene headingene Bruce stanget i noten bak ham da han voktet målet til Sheffield Wednesday mot United i ligainnspurten for 28 år siden glemmer han ikke.

HUMOR: Chris Woods var keepertrener i United under David Moyes og har høstet mye ros for utviklingen De Gea hadde under ham. Her på samling med det amerikanske landslaget november 2014.

– Hvor mye la dommeren egentlig til? Et kvarter?, humret Woods.

– Det mange ikke vet er at Steve og jeg er perlevenner. Det har vi vært siden vi spilte i Norwich sammen. Før kampen på Old Trafford våren 1993 hadde vi avtalt at vi skulle spise middag sammen etter kampen. Det gjorde vi også. Jeg mener å erindre at vi gikk på Kina-retaurant og at Steve tok regningen. Det var det minste han kunne gjøre etter de to målene, lo han.

Da praten omsider endret fokus til United-keeperne, fikk Woods ansikt et noe mer alvorlig uttrykk. Ikke fordi det var vondt eller vanskelig det han skulle si, men fordi det var viktig.

For trenerteamet handlet det om å gi alle keeperne en fair sjanse. Ingen skulle bli forfordelt basert på tidligere prestasjoner. Vi ville la målvaktene starte fra scratch, forklarte Woods.

Woods skrøt av Anders Lindegaard og humøret til dansken. Han roste treningsviljen til Ben Amos, men det ble tidlig klart at han så noe spesielt i De Gea, praktisk talt fra dag én. 

David var allerede en veldig dyktig keeper da jeg kom. Vi hadde ikke jobbet lenge sammen før jeg ga ham en utfordring. Jeg sa til David: «Nå har du etablert deg som Uniteds førstekeeper. Om 18 måneder skal du ha etablert deg som Spanias førstevalg i mål. Da er det bare èn ting som gjenstår»…

Woods tok en liten pause for å forsikre seg om at jeg fulgte tankegangen hans. 

Og tankene hans gikk til målvakten som ble verdensmester med Tyskland, og som av de aller, aller fleste ble regnet som den beste i verden.

Manuel Neuer.

Ferdighetsmessig viser David noe av det beste jeg har sett av en keeper noensinne. Neuer og De Gea har en litt ulik stil. Bayern har en høy forsvarslinje og Neuer fungerer ofte mer som en sweeper-keeper. Men hva ferdighetene som keeper angår er det ikke noe særlig som skiller dem. Neuer er litt høyere og har litt større rekkevidde. Men David vil gi ham kamp om stausen som verdens beste. Han er veldig nær nå, forklarte Woods. 

Woods fikk kun én sesong med De Gea, men hadde en veldig positiv innflytelse på spanjolens karriere.

Jeg var selv på Wembley da De Gea fikk sin offisielle United-debut i Community Shield-seieren over City. United vant 3-2, men De Gea imponerte ikke.

«Velkommen til engelsk fotball», proklamerte Ferguson etter De Geas Premier League-debut mot West Bromwich. Heller ikke da imponerte De Gea.

Snarere tvert imot. Han fremstod ikke bare tafatt i feltet. Han virket regelrett redd.

Men gutten, som Ferguson kalte ham, lærte å gå. Han ble tøffere, sterkere og trengte ikke lenger å la Rio Ferdinand eller Nemanja Vidic til å forsvare ham mot fysiske angripere. Han kunne ta sine egne fighter.

Men da Woods betraktet De Gea som en verdensklassekeeper i 2014, var det den første gangen jeg hørte en trenerautoritet bruke den benevnelsen om spanjolen.

Noe skjedde i Russland

Det var en noe dristig spådom Chris Woods serverte høsten 2014, men det skulle vise seg at han fikk rett.

Sommeren 2015 var De Gea så het at Real Madrid ønsket å hente ham.

Mange morsomheter har blitt servert om faksmaskinen på Santiago Bernabeu og overgangspapirer som ble sendt minutter for sent.

Kort tid etter skrev spanjolen under på en ny og kraftig forbedret kontrakt med United, og Louis van Gaal nølte ikke med å sette spanjolen rett inn på laget igjen der Sergio Romero hadde vikariert med å holde nullen i tre av de første fire kampene i 2015/16-sesongen.

DOMINERENDE: David de Gea og Manuel Neuer kjempet om statusen som verdens beste keeper for noen år siden. De to var selvskrevne på hvert sitt klubb- og landslag, men i dag er det kun Neuer som er det.

Om det var David de Gea eller Manuel Neuer som var verdens beste keeper på dette tidspunktet kommer naturligvis an på hvem du spør.

Noen ville også ha trukket frem Jan Oblak eller veteranen Gianluigi Buffon.

Det som var hevet over enhver tvil var at De Gea i det minste var én av verdens desidert beste målvakter.

Da De Geas 65 000 profesjonelle kolleger i FIFPro skulle stemme frem årets lag på verdensbasis i 2018, fikk spanjolen keeperplassen på bekostning av Neuer som hadde vunnet fire av de fem foregående sesongene.

Som 28-åring burde De Gea nærme seg toppnivået. Han hadde den idelle alderen, han hadde erfaringen og autoriteten.

Det som var hevet over enhver tvil var at De Gea i det minste var én av verdens desidert beste målvakter.

Og ble ikke overraskende førstevalget for Spania i VM i Russland 2018.

Kanskje var det nettopp her problemene begynte.

I Spanias åpningskamp mot Portugal serverte De Gea en solid blemme da en tilsynelatende enkelt skudd fra Cristiano Ronaldo gikk via spanjolen og i mål.

Spania kom til hektene igjen, men De Gea virket rystet.

Sesongstarten i United gikk heller ikke på skinner og i United hersket en dårlig atmosfære etter den turbulente sommeren 2018.

Det hele kulminerte med at Mourinho fikk sparken i desember og Ole Gunnar Solskjær kom inn.

Ikke uventet beholdt De Gea plassen i mål, og det var heller ikke uventet at Solskjær omtalte spanjolen som verdens beste keeper en rekke ganger.

Men i den vanskelige 2018/19-sesongen slapp United inn hele 54 ligamål. Uvanlig mye som tallene under også viser. 

Manchester United v Southampton FC - Premier League
ANTALL BAKLENGS: Oversikten viser antall baklengsmål United har sluppet inn i sesongene da De Gea, Schmeichel og Van der Sar var førstekeepere. Tallene i rødt på Schmeichel og Van der Sar viser gjennomsnittet av antall baklengsmål de sesongene de spilte i United og de stiplete linjene i grafen på Van der Sar og Schmeichel viser det samme ettersom de hadde færre sesonger i United enn De Gea. PS! Også andre keepere enn disse tre spilte ligakamper i perioden keeperne var/er i United.

Vi gjør et hopp tilbake til 2011 og 25.juni.

Spania vant U21-EM etter å ha slått Sveits 2-0 i finalen. Kun to dager etter var De Gea på legesjekk på privatsykehuset Bridgewater i Manchester.

29. juni ble det klart at United var kommet til enighet med både De Gea og Atletico Madrid for den unge keeperen som på det tidspunktet ble den dyreste målvakten i Premier League.  

Ti år og tre dager etter finalen i U21-EM opplevde både David de Gea og Sveits-keeper Yann Sommer at lagene deres gikk videre i EM.

Fra benken så De Gea Spania slå Kroatia 5-3 i en heseblesende kamp, mens Sommer ble den store helten for Sveits da han reddet Kylian Mbappés avgjørende straffe.

De Gea har mistet keeperplassen på det spanske landslaget til Atletic Bilbaos Unai Simon, mens Ole Gunnar Solskjær foretrakk Dean Henderson i ligaen de siste ukene av sesongen.

Og tallene viser at det er en grunn til det.

Med færre baklengsmål, flere Clean Sheets, høyere redningsprosent, flere inngripener i feltet og flere klareringer med beina utenfor egen 16-meter, viste Henderson at han fortjente tilliten fra Solskjær.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round
MERKER PRESSET: For første gang i United-karrieren opplever David de Gea at han har en solid utfordrer til keeperplassen. Hvordan vil spanjolen leve med den utfordringen?

Spørsmålet nå er hvordan Uniteds norske manager skal holde to målvakter, som begge forventer å spille, fornøyde en hel sesong til.

Sannsynligvis klarer han det ikke, uten at jeg tror Solskjær mister nattesøvnen av den grunn.

Men dilemmaet er ikke enkelt å løse og i De Geas tilfelle har United en stor utfordring.

Dean Henderson har ikke til hensikt å bli en benkesliter i United.

Den spanske sisteskansen er klubbens klart best betalte spiller, har kontrakt i to sesonger til (med en forlengelsesopsjon på ytterligere ett år), og markedet er meget begrenset om United skulle ønske å selge.

Dean Hendersons kontrakt strekker seg helt til 2025, og også i hans kontrakt er den en klausul om den samme opsjonen på ett års forlengelse.

Mye har vært skrevet, også her på united.no, om hva Solskjær trenger for å ta United tilbake i tittelkampen.

Men kanskje det som er Solskjærs aller største dilemma i sommer blir å bestemme seg for hvilken keeper han vil satse på den kommende sesongen.

Det dilemmaet hadde verken Moyes, Van Gaal eller Mourinho. Ei heller Solskjær i starten.

Men når sesongen 2021/22 sparkes i gang hjemme på Old Trafford mot Leeds får vi en klar intensjon på om Ole Gunnar Solskjær tror De Gea vil vise sin sterke mentalitet å slå tilbake igjen slik han gjorde i starten av United-karrieren, eller om Henderson har kommet inn i United-målet for å bli.

Ingen betviler De Geas betydning for United i de ti årene han har vært i klubben, og få fortjener en Testimonial-kamp mer enn spanjolen.

Men det haster med å finne tilbake til de gode taktene vi var vant til å se fra De Gea, for konkurrenten Dean Henderson har ikke til hensikt å bli en benkesliter i United.

Det er svært usannsynlig at David De Gea har det heller. 

Powered by Labrador CMS