Ingen av alternativene man nå må velge blant er rettferdige, men ett av dem er til å leve med

Det er en ekstremt krevende balansegang å prøve og ivareta fotballens integritet i en tid der fare for liv og helse står på spill. Men én dag skal fotballen rulle som normalt igjen, og da er det viktig at fotballens styrende organer har tatt en avgjørelse man kan leve med på sikt.

Publisert Sist oppdatert

En tom Old Trafford kan være en salig plass å befinne seg. En kan høre et kremt fra motsatt side av stadion i motsetning til på kampdager der man knapt kan høre hva sidemannen roper.

Nå er det en reell fare for at dette blir hverdagen i flere måneder.

Ikke bare for Manchester United, men for fotballklubber verden over. 

Både UEFA og Premier League holder ekstraordinære krisemøter denne uken for å diskuere hva som skal skje videre med med det viktigste av det som er uviktig her i verden.

Fotballen. 

Ekstremt krevende situasjon

Tirsdag holder UEFA krisemøte der representanter for samtlige forbund i medlemslandene er inviterte. Sannsynligvis vil utfallet av møtet skape presidens for hva de respektive forbundene vil foreta seg senere i uken.

I England skal Premier League holde sitt møte torsdag, mens fotballigaen avholder sitt onsdag. 

BETENKT: Ed Woodward og de øvrige klubblederne i Europa har mye å tenke på før krisemøtene denne uken.

Situasjonen akkurat nå er ekstremt vanskelig, men det er en trøst at nær sagt samtlige lands forbund sliter med mer eller mindre de samme problemene for da må det en helhetlig internasjonal løsning til og UEFA sitter på selve nøkkelen.

Uansett hvilke løsning Premier League måtte komme frem til på torsdag vil den være urettferdig. Urettferdig fordi noen vil rammes hardere enn andre, men det finnes også løsninger som er til å leve med.

Det er tvilsomt om man klarer å fatte et endelig vedtak på torsdag, men i all hovedsak har Premier League fire alternativer, med ulike tilpasninger, å velge blant.

1. Stanse sesongen med ligatabellen gjeldende slik den er nå

Sett fra et perspektiv der fotballens integritet er i førersetet, er dette en løsning som i utgangspunktet bare har ett positivt aspekt ved seg.

Man får en avklaring.

En avklaring på hvem som blir ligamester, hvem som rykker ned, hvem som spiller Champions League (skjønt med en viss usikkerhet knyttet til Citys anke til CAS) og hvem som spiller Europa League.

TOMME TRIBUNER: Manchester United er i raliteten videre til kvartfinelen av Europa League etter 5-0-seieren mot LASK Linz i Østerrike. Men når kan turneringen bli ferdigspilt?

Dette er imidlertid et alternativ som neppe vil høste mange tilhengere. Norwich, Aston Villa og Bournemouth vil da være de tre lagene som rykker ned, noe som vil være ekstremt urettferdig overfor Aston Villa som har én hengekamp tilgode på både West Ham og Watford som i dag ligger på trygg grunn kun to poeng foran Villa.

Og hva med Sheffield United som har spilt én kamp mindre enn Manchester United, og kunne blitt laget som hadde fått en Champions League plass med seier i hengekampen?

Forskjellen på en plass i Champions League og Europa League og en plass i Premier League eller Championsship er verdt flere hundre millioner kroner. 

Premier League kan uansett forvente seg reduserte inntekter fra TV-selskapene som sitter på de lukrative rettighetene til Premier League ettersom de på sin side sitter på et produkt som blir kraftig forringet. Hvem skal ta den regningen? Verken Sky Sports eller BT Sport har så langt signalisert at de vil gi rabatter til kundene sine.

2. Avbryte og annullere sesongen

Dette har kommet frem som et reellt alternativ ettersom man ikke vet det hele og fulle omfanget av spredningen av coronaviruset.

Dette er selvsagt marerittscenarioet for den suverene ligalederen Liverpool som ville blitt gjenstand for en ekstrem urettferdighet.

LENGE TIL NESTE GANG: United-fansen jubler etter seieren mot City. Det kan ta måneder før vi får se lignende scener på Old Trafford.

Et mulig utfall om man velger å gå for denne modellen er imidlertid at klubbene i Premier League kan stemme over om Liverpool skal bli kåret til ligamester, noe det ifølge Telegraph skal herske en viss aksept for å gjøre.

Det kan også bli aktuelt at ingen lag rykker ned.

Premier League vil i så fall bli spilt med 22 lag neste sesong om man tar opp de to lederlagene Leeds og West Bromwich fra Championship.

En slik løsning vil imidlertid skape nye problemer nedover i divisjonssystemet og vil være urettferdig for lagene som ligger på Play Off-plassene både i Championship, League One og League Two, for ikke å nevne fordelingen av europacup-plasser neste sesong. 

Også her kan det ligge an til en skikkelig tautrekking mellom Premier League og TV-selskapene.

Likevel anses dette som er mer realistisk alternativ enn det første.

3. UEFA flytter EM til 2021, og Premier League blir ferdigspilt på sensommeren med senere ligastart neste år.

Den største håndsrekningen UEFA kan gi sine medlemsforbund nå er å utsette eller avlyse EM. Det er også et sannsynlig utfall på tirsdagens møte.

Det vil skape rom i kalenderen i sommer til, i teorien, å spille ferdig de respektive ligaene i Europa, få gjennomført Champions League og Europa League, og utsette seriestarten neste sesong.

EM I FARE: Paul Pogba har jobbet hardt for å rekke sommerens EM. Nå står turneringen i fare for å bli avlyst.

Usikkerhetsomentet er derimot at ingen vet hvor lenge den nåværende unntakstilstanden vil vare, og det kan godt hende at det ikke er realistisk at ligaen kan starte igjen i juni eller juli.

Muligheten for å fullføre sesongen for stengte tribuner vil trolig også bli diksutert, men flere tilfeller av coronavirus hos Premier League-lag viser hvor sårbar en slik løsning vil være.

4. UEFA flytter EM til 2021, avlyser Nations League og privatlandskamper og de respektive ligaene starter igjen når man er klar for det, uten noen form for deadline.

Dette er den beste løsningen slik situasjonen er nå, men det vil også komme med en pris.

En slik løsning vil nemlig trolig medføre at flere hjemlige cupturneringer må vike. I England vil i så fall ligacupen leve svært farlig, men også FA-cupen kan bli avlyst neste sesong.

Verdens eldste klubbturnering har vist seg som en ekstremt viktig inntektskilde for mange av de mindre klubbene, særlig om de blir trukket ut til å spille bortekamp mot Premier League-lag.

I FA-cupen deles nemlig billettinntektene og for flere klubber som har balansert på kanten av stupet har FA-cupen vært selve redningen for klubbens eksistens. 

Et annet problem ved å utsette all fotball på ubestemt tid er at mange spillere har kontrakter som går ut i juni. Fotballsesongen vil neppe være verdig da og hvordan man løser situasjonen for spillere som står uten kontrakt kan fort bli en juridisk minefelt.

FA-CUPEN ER VIKTIG: Yeovil Town trakk fulle hus to ganger da klubben trakk Manchester United i FA-cupen.

UEFA har også diskutert muligheten for å spille de siste rundene av Champions League og Europa League som en intensiv cupturnering der alt blir avgjort i løpet av få dager med enkle kamper og ikke dobbeltoppgjør slik som nå.

Personlig har jeg vanskelig for å se at en slik løsning blir en realitet de neste to månedene, og da er det lite å tjene på en slik løsning forutsatt at EM i sommer avlyses eller flyttes.

For UEFA er Champions League og Europa League ekstremt viktige fra et finansielt ståsted og organisasjonen vil trolig gjøre alt som tenkes kan for at de to turneringene blir ferdigspilte, selv om det kan bety at man må ta høsten til hjelp.

Utfordringen er at både UEFA og Premier League må tenke langsiktig i en situasjon som endres seg radikalt på daglig basis.

Ingen av alternativene er rettferdige. Vi er forbi det stadiet uansett hvordan man snur og vender på det.

Men det siste alternativet er til å leve med.

Liv og helse må gå foran økonomiske interesser nå, selv om samfunnet en dag skal opp og stå på egne bein igjen.

Likevel er det viktig å tenke på sportens integritet og det faktum at det ikke bare er topplagenes ve og vel som står på spill. 

Hvert av lagene som spilte i Premier League i 2018/19-sesongen tjente mellom 1 og 1,6 milliarder kroner. Klubbene har nå en gylden mulighet til å ta et samfunnsansvar og avse en liten prosentandel av den summen for å holde liv i de mindre klubbene.

Den tidligere Liverpool-manageren Bill Shankly besørget et av fotballens mest kjente sitater da han ble intervjuet om livet og karrieren på TV.

Selv om sitatet har blitt vridd og vendt på flere ganger er det ikke vanskelig å fatte hovedessensen i det. 

«I put everything into it I could and still do for the people I was playing for and for the people I was manager for. I didn´t cheat them out of anything. So I put all my heart and soul to the extend that my family suffered. I regret that very much. Somebody said football is a matter of life and death to you. I said listen it`s more important than that».

Shankly hadde neppe servert det sitatet i dag….

Powered by Labrador CMS