eide barcelona

«Til neste gang blir særlig ett moment viktig»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

I oppgjør mot gode lag så er Uniteds, og stort sett andre lags, grunnmur det defensive.

United slet til tider med å dekke rom på midten, med Weghorst som den offensive spilleren på midten.

Weghorst er disiplinert, men han dekker ikke like mye rom som Fernandes i denne rollen.

Og som vi vet, forsvarsspillet må være på plass for at United skal kunne bruke sitt sterkeste våpen: Kontringer.

Bilde1

BILDET OVER VISER: Mot Barcelonas 4-3-3-formasjon så valgte United å markere spillerne på midten. Som vi ser her så spres da midtbanen til United over store flater.

Bilde2

BILDET OVER VISER: Det igjen vil åpne rom slik som dette, midt i banen, når United følger Barcelonas spillere på løp.

Bilde3

BILDET OVER VISER: Da kunne Barcelona ved flere anledninger angripe rettvendt fra mellomrom. Dette gav United de største problemene kampen, når de åpnet rom for Barcelona på denne måten.

Bilde4

BILDET OVER VISER: Et godt bilde på Weghorst sin manglende frekvens på midten ser vi her: En lang ball spilles opp til Lewandowski. Legg merke til utgangsposisjonen til Weghorst og sin nærmeste motspiller. Weghorst har et forsprang.

Bilde5

BILDET OVER VISER: Den påfølgende støttepasningen er det Barcelona som kan ta kontrollen på når Weghorst kommer for sent.

Bilde6

BILDET OVER VISER: Da kan Barcelona brette ut spillet og skape overtall på kant. Barcelona er svært dyktige i denne fasen, å ha bevegelse på spillere bak ballen. Da vil det alltid være gode muligheter for Barcelona til å holde ballen.

Bilde7

BILDET OVER VISER: Etterhvert fikk United samlet laget sitt. Her ser vi litt mer hvordan de pleier å se ut: To spillere i press, og en samlet midtbane. Da er det korte avstander, og Barcelona har ikke noen steder å spille.

Bilde8

BILDET OVER VISER: Da får United tak i ballen og kan kontre fra en god posisjon. Rashford blir spilt gjennom.

Bilde9

BILDET OVER VISER: Dette er det farligste våpenet til United i møte med gode motstandere. Kontringene fordrer riktignok godt forsvarsspill. Og United fikk på plass et bedre press etterhvert.

Bilde10

BILDET OVER VISER: Til andre omgang strammet Ten Hag laget ytterligere til. Og det gav gode resultater i perioden hvor United tar ledelsen. Vi ser et godt bilde her: United deler banen i to, på langs. Så flytter de nesten hele laget, 8 spillere, til den halvdelen. Etter å ha ledet ballen til en side, så kan de med så mange spillere gå veldig aggressivt i press.

Bilde11

BILDET OVER VISER: Her vinner de ikke ballen for å kontre, men de tar kontrollen over ballen bak i banen, når Barcelona ikke finner andre muligheter enn å lempe ballen frem til uren adresse.

Bilde12

BILDET OVER VISER: Det samme ser vi her: 8 spillere flytter seg til den halvdelen der United har ledet spillet. Da kan de, slik som Fred her, stå hardt i feilvendte spillere, siden det er så korte avstander om Fred skulle misse på taklingen.

Bilde13

BILDET OVER VISER: Fred bryter og setter i gang en kontring. Da er United i en meget god posisjon.

Bilde14

BILDET OVER VISER: Det er nære på at United fikk uttelling på disse kontringene. Rashford er veldig sentral i denne fasen, kanskje for viktig? Savner at Sancho med sin fart og teknikk kan melde seg på. Det ville gitt United ytterligere våpen.

1-0

Bilde15

BILDET OVER VISER: Det første målet imot er enkel følgefeil. I utgangspunktet er det to mot to. Disse spillerne gjør derimot et kryssløp.

Bilde16

BILDET OVER VISER: Da havner Fred mot Alonso, som han i utgangspunktet ikke markerte. Malacia markerte Alonso. Nå står Malacia alene, og Fred virker å være litt i villrede. De kan godt bytte markering, men da må det være et tydelig skifte der Fred går ordentlig i markering.

Bilde17

BILDET OVER VISER: Alonso kan gå helt alene opp og heade ballen i mål. Fred er en meter unna, og virker å være forfjamset over ta det dukket opp en spiller der. Det blir for enkelt å slippe inn et mål på en enkel bevegelse, som de garantert har sett på video før kampen. Legg også merke til at Malacia er helt alene og fullstendig uten markering. Slett innsats på denne dødballen.

2-2

Bilde18

BILDET OVER VISER: Malacia er involvert igjen på 2-2: Legg merke til avstanden fra Malacia til ballfører. Når spillet foregår så nærme egen 16 meter så må presset være mye tettere, så innlegg kan nektes.

Bilde19

BILDET OVER VISER: Ballfører kan stå helt alene og prikke dette innlegget akkurat der han vil.

Bilde20

BILDET OVER VISER: Og han ser etter Lewandowski selvsagt. Så er det overraskende svakt forsvarsspill av de rutinerte herrene Varane og Casemiro. Regelen er å ta ansvar for mann i front. Det vil si at Varane må tettere i Lewandowski. Samtidig så må Casemiro falle lenger ned med løpene som går, og dette er en beskjed Varane må gi. Denne burde vært klarert unna. Men Raphinha burde som sagt ikke få lov av Malacia til å slå innlegget i hele tatt.

Konklusjon

To gode lag møtes. Det er tett og jevnt. Barcelona er som vanlig dyktige med ballen i én-mot-en-situasjoner. Det skaper en del trøbbel for United. Litt utover i kampen så får United orden på forsvarsspillet. Og de får spilt frem noen gode kontringer. Det er nok slik vi må forvente å se United: Kompakt forsvarsspill og fart i kontringer. Mot gode lag har de ikke spillstyrke til å spille ut lag som Barcelona. Kanskje særlig uten Eriksen.

Til neste gang blir særlig ett moment viktig, og det har vi sett tidligere også: Spill ut av første press.

Bilde21

BILDET OVER VISER: På 1-1 målet får vi et godt eksempel: Barcelona er på vei frem etter å ha slått langt. Varane klarerer ballen som en pasning over presset, til Casemiro.

Bilde22

BILDET OVER VISER: Da er det et signal til andre spillere om at noen må møte og noen må stikke. Fred er nå den øverste spilleren, og møter. Han kommer inn bak ryggen på midtbanen til Barcelona, mens Rashford og Sancho stikker inn bak.

Bilde23

BILDET OVER VISER: Herfra er det ren løpsduell og Rashford gjør det som kreves av han, og lager mål.

Bilde24

BILDET OVER VISER: Lignende eksempel litt senere: der Fernandes vipper ballen ut av press til Fred. Det første presset er borte.

Bilde25

BILDET OVER VISER: Da åpner det seg mye rom.

Bilde26

BILDET OVER VISER: Igjen ser vi at Rashford er på vei frem. Denne fasen av spillet, sammen med kompakt midtbane, blir de viktigste momentene til neste kamp mot Barcelona. Et godt utgangspunkt ble det! Men Barcelona blir skumle også i neste kamp.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS