Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

«Min påstand er at det ble avgjørende mot Arsenal»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her.

Med Casemiro ute ville det bli interessant å se hvordan United skulle stå i spillet mot den sentrale Ødegaard, og eget kontringsspill. Casemiro er viktig både i det defensive spillet og når kontringene skal starte.  

Det var gode lag som møttes på Emirates.  

Kollektivt press uten Casemiro 

Bilde1
bilde2
bilde3
bilde4

BILDET OVER VISER: Det ender med et ryggende Arsenal hvor Rashford får tid til å lade børsa. Legg også merke til de små detaljene som muliggjør skuddet: Weghorst beveger seg mot høyre, og drar med seg midtstopperen en halv meter til den siden. Det åpner en ørliten korridor, som Rashford finner og scorer i.  

Dette presset fikk ikke United etablert for ofte. Bena ble ikke flyttet hurtig nok på midten, som gjorde at United aldri fikk satt dette gode presset over perioder i kampen.  

Spillet mot Ødegaard 

5

BILDET OVER VISER: Vi visste i forkant at det defensive spillet mot Ødegaard kom til å bli avgjørende. Det fikk ikke United helt kontroll på, og vi ser her hvorfor: Avstanden Eriksen har inn mot Ødegaard gjør at Ødegaard kan snu opp og se frem i banen.  

6

BILDET OVER VISER: Når Ødegaard er rettvendt så er det et signal til resten av laget om å starte sine bevegelser. Eriksen er fortsatt for langt unna, og det gir Ødegaard rom til å spille frem i banen.  

7
8

BILDET OVER VISER: I forkant av 1-1 skjer det samme: Denne gang er det McTominay som har for stor avstand frem til Ødegaard, som gjør at han kan snu opp med ball.  

9

BILDET OVER VISER: McTominay kommer aldri tettere enn dette, og det gir Arsenal tid til å komme på overlapp og slå innlegg.  

10

BILDET OVER VISER: Legg også merke til hvor mye ballwatching Wan-Bissaka driver. Han har ingen kontroll på Nketiah, som scorer på innlegget.  

11

BILDET OVER VISER: Men det er også mulig å ta ut Ødegaard. Det viser Martinez her: Han har tatt steget opp fra backleddet og går tett i Ødegaard. Se hvordan Martinez sin fot og kropp er på vei frem, i motsetning til de andre bildene der Eriksen og Mctominay blir stående rett opp og ned.  

12

Her spiller de seg tidlig ut av press med pasning til Weghorst.  

13
14

BILDET OVER VISER: Instruksene ble bedre fulgt opp i andre omgang: Eriksen ligger her så tett på Ødegaard, at han tvinges til å ta med ballen hjemover. Dette er noe helt annet enn de bildene som ligger over.  

15

BILDET OVER VISER: Da blir det en støttepasning, som igjen gjør at United har hele laget på plass.  

16

2-1-målet

17

BILDET OVER VISER: Denne scoringen er et godt eksempel på at det gikk litt for sakte med midtbanen til United i denne kampen. Eriksen har for stor avstand til Saka. Dette gir Saka det rommet han trenger, for å kunne time finte og rykk som han vil.  

18

BILDET OVER VISER: Da kommer Saka forbi, og skrur ballen veldig godt bort i lengste hjørnet. De Gea kunne nok ha vært mer på ballen i denne situasjonen, men jeg forstår også at han ikke ser utgangen av skuddet, og flytter seg bittelitt i feil øyeblikk for å kunne se. Da får han feil balanse i skuddøyeblikket.  

3-2-målet

19

BILDET OVER VISER: United blir utsatt for vending av spill, som følge av svakt press på sin venstre side. De kommer ikke tett nok i ballfører, og McTominay har kastet seg frem for å prøve å bryte ballbanen. Wan-Bissaka havner da alene mot to Arsenal spillere. Wan-Bissaka må falle av til han får hjelp.  

20

Weghorst 

21

BILDET OVER VISER: Det er ikke mye vi har fått se av Weghorst. Han gjør lite ut av seg, og er ikke en som setter noe særlig standard i presset. Det er fortsatt tidlig, og han må få tid med lagkameratene for å lære de å kjenne.

Men, som vi så på et annet bilde tidligere, så er han veldig stødig i denne fasen. Når United ønsker å spille seg hurtig ut av et høyt press fra Arsenal, så er han lett å finne. Han er alltid spillbar, han greier å holde på ballen, og han er presis i både flikk og støttepasning.  

22
23

Konklusjon 

Arsenal er serieledere, og gjorde seg fortjent til den tittelen i denne kampen også. De var best i noen avgjørende situasjoner. På dette nivået så er det få feil som man kan tillate seg å gjøre.

Min påstand er at frekvens på midtbanen ble avgjørende.

Arsenal fikk for mye plass å spille på, og det forplanter seg videre i laget. Da havner plutselig Wan Bissaka i en vanskelig 2v1-situasjon. Da får Saka de meterne han trenger for å fyre av.  

Totalen gjør at United ikke tar poeng. Casemiro har satt et fotavtrykk i laget, som er vanskelig å fylle. Med han på banen ville vi garantert sett et annet resultat.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS