eidearsenaltakt230422

– Disse tre tingene bør United fokusere på denne uken

TAKTISK ANALYSE: Øyvind Eide ser på Uniteds defensive problemer, og hva som er den røde tråden der.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Når lag skal forbedre seg, så er ofte stedet å starte med å se på hva det er som gjentar seg i sjanser for og imot. Så når trenerteamet i United setter seg ned og planlegger den kommende uken, så vil de gå gjennom og se på hvordan sjansene imot kommer. Poenget er å finne om det er en rød tråd i det som skjer, altså et gjentagende mønster.

Jeg skal prøve å vise litt hva trenerteamet kommer til å se når de ser på hvordan United slipper inn mål. Det er der skoen trykker mest, med hele 51 innslupne mål.

Alle kan se det krampaktig forsvarsspillet som foregår rett foran mål. Det bruker jeg ikke tid på, for det er så åpenbart. Men disse angrepene som fører til mål starter høyere i banen, og det betyr at de kan stoppes høyere i banen også. Det er særlig tre ting som går igjen:

  • Avstander mellom spissene, og rommet de dekker foran midtbanen.
  • Avstander mellom spillere på midtbanen.
  • Rommet mellom kantspillerne og den sentrale midtbanen.
1

Dette er før straffesituasjonen. Legg merke til avstanden mellom de to spissene til United, og resten av laget. Det betyr at Arsenal kan spille seg enkelt inn foran midtbanen. Da må Matic frem i press, og etterlater seg rom bak. Midtbanen ser helt grei ut her, men er ikke et skoleeksempel på sonespill. De skal uansett greie å løse ting herfra.

2

Men når United velger å bli stående i posisjonene sine, istedet for å følge pilene som er markert, så blir det mye rom. Elanga blir for eksempel liggende for bredt, og da kan Arsenal spille seg gjennom rommet mellom sentral midtbane og kant til mellomrommet.

3

Og når Arsenal får denne muligheten fra mellomrommet, så er det bare snakk om tid før de kommer seg gjennom siste ledd også.

4

Bildet over er i forkant av 1-0 målet. Litt av det samme vises igjen. Legg først merke til avstanden mellom spissene. Fernandes jager mye alene i dette rommet, og da er det to Arsenal spillere mot ham. Det neste er at midtbanen ligger egentlig helt fint, bortsett fra Sancho som ligger for høyt. Det fører til at Arsenal nok en gang får spilt i rommet mellom kant og sentral midtbane.

5

Fra den posisjonen så spiller Arsenal støtte, og det kommer ett innlegg inn på bakre stolpe. Husk Fernandes fra det forrige bildet, som var alene mot to Arsenal spillere. Han er fortsatt alene mot to Arsenal-spillere, det gjør at han ikke greier å markere ut spilleren i støtte. Derfor får Arsenal muligheten til å spille denne støttepasningen, som til slutt svinges inn foran mål. Her er det selvsagt klønete spill foran eget mål, men om United stenger de rette rommene, så vil aldri dette innlegget bli slått.

6

Før 3-1 så gjentar ting seg igjen: Spissene er ute på siden, og det er opp til Fernandes nok en gang å jage etter ball. Alene. Midtbanen er samlet og ser helt grei ut, og burde løse situasjoner med dette utgangspunktet.

7

Så oppstår utfordringene: Fernandes er alene mot 3 spillere. Da vil Arsenal kunne diktere spillet som de ønsker. Sancho ligger veldig lavt på sin side, noe som åpner rommet til Ødegaard. Altså er det rommet mellom kant og sentral midtbane som nok en gang utnyttes.

8

Da kommer Sancho på etterskudd, og rommet åpnes til Saka. Herfra jobber United hele tiden på etterskudd. De er der hvor ballen var for ett sekund siden. Et godt eksempel er Fernandes, som vi så var alene mot tre spillere på det forrige bildet, han greier da ikke ta ut støttespiller denne gangen heller, og målscorer Xhaka får mye rom. Legg også merke til avtsnaden ut til Elanga. Han må mer inn mot midten.

9

Og når organiseringen blir slik for United, så er Fernandes sjanseløs mot tre Arsenal-spillere. Da får Xhaka tid til å lade kanonen. Om Elanga hadde brukt sekundene fra det forrige bildet til å flytte seg lenger inn, kunne han kanskje forstyrret nok til at skuddet ikke ble så bra.

10

Vi kan ta med et bilde fra Norwich-kampen også. Her spiller United med én spiss, så spissmomentet faller bort, men se hvordan midtbanen ligger i en slags bue. Det gjør at det blir enkelt å spille seg mellom kant og den sentrale midtbanen.

11

Og selv Norwich da, vil være farlig fra dette rommet. Dette ender da med scoring imot.

Konklusjon

Som vanlig er ikke dette noen komplett kampanalyse. Det er flere ting som kan påpekes i disse bildene. Det viktige er uansett å trekke ut fellestrekk, og det er disse tre momentene jeg tror de vil/burde fokusere på den kommende uken. For nå står Chelsea for tur, og de er dyktige på å spille seg gjennom ledd.

Men jeg tror det kan være interessant – for de seerne som vil følge ekstra godt med på torsdag – å se litt nærmere på disse momentene. Hvordan løser United disse oppgavene mot Chelsea:

  • Avstander mellom spissene, og rommet de dekker foran midtbanen.
  • Avstander mellom spillere i midtbanenrommet.
  • Avstander mellom kantspillere og den sentrale midtbanen.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS