taktiskantonyeide

Slik ønsker United å utnytte Antony

TAKTISK ANALYSE: Seieren mot Omonia var kanskje ikke så imponerende, men en kunne i det minste se litt av hva United ønsker å gjøre fremover på banen. Øyvind Eide har analysert Uniteds offensive spill, og har spesielt sett nærmere på bruken av Antony.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Oppgjøret mot Omonia, en kamp som United skal styre fra start til slutt, ble ikke helt som forventet.

Jeg har ikke sett på kampbildet, men har tatt for meg noen spillere og offensiv samhandling som vi kan forvente å se mer av i senere kamper.

Offensivt med Antony

Antony bringer med seg et sett av egenskaper som er viktig for United. Han er både rask, og god én-mot-én. Så hvordan ønsker United å bruke dette?

1

Dette eksempelet så vi ofte i denne kampen: Dalot er smalt inne, noe som gjør at motstander må konsentrere laget sitt sentralt, og Antony får plass utvendig.

2

På denne måten får han en isolert én-mot-én-situasjon, noe som er svært gunstig for en fintesterk Antony.

3

Farten til Antony er også et våpen. Slik som her, hvor Dalot er breddeholder denne gang, mens Antony er inne i banen. Da truer han bakrom, og gir forsvarerne en utfordring om hvem de skal følge. Med Fernandes i mellomrommet så har de en tre-mot-to-situasjon.

4

Antony kommer alene gjennom og burde avsluttet, men somler det bort i en pasning. Om backen til motstander skyver inn og følger Antony, så blir Dalot alene utvendig. Antony er et konstant uromoment, med mye bevegelse.

5

Her ser vi hvordan virkemiddelet med Dalot virker: Antony er isolert én-mot-én utvendig.

6

Men det er ikke alltid tempo i spillet er bra nok, og derfor krever det samhandling for å få gjennombrudd. Dalot går på løp bak forsvareren, og åpner rom inne i banen.

7

Det gir rom for Antony til å gå inn og fyre av en farlig avslutning i det lengste hjørnet. Kun en mesterlig redning sto i veien for at United tok ledelsen.

Å lokke frem motstander

Et annet moment vi ser stadig oftere er hvordan United lokker frem midtbanen til motstander, for så å angripe rommet bak de som blir lokket frem.

8

Et godt eksempel der Eriksen og Fernandes lokker frem hele midtbanen til motstander. En er i press, og en annen er på vei frem for å gå i Eriksen.

9

Det åpner rom for å spille gjennom ledd. Mellomrommet er nå såpass stort at det går an å utnytte, selv om ballfører blir feilvendt.

10

Her er det en lignende måte United utnytter dette på, der motstander går tidlig frem i Eriksen, og åpner et gigantisk mellomrom.

11

Nå burde det vært flere bevegelser inn i dette rommet, men vi ser tydelig hvilket potensiale som finnes der når rommene blir så store.

12

Nok et eksempel her. Midtbanen går frem når United spiller sidelengs i banen. Da går ikke soneforsvaret fort nok, så de har to spillere ute av leddet samtidig. Det åpner mye rom for Eriksen i dette tilfellet.

13

Disse situasjonene er selvsagt gunstige for United å komme i, men det behøves å utvikle sistepasning og bevegelse på siste tredel.

14

Siste eksempel på dette som også førte til scoring: midtbanen til motstander har her gått tidlig frem, og blir flate. Derfor blir det rom til Rashford som får en nydelig pasning fra Martínez.

15

Rashford kombinerer med Martial som scorer.

Det er ulike måter å lokke frem motstander på. Dette er noen av de. Det viktigste er uansett å gjenkjenne og utnytte situasjonene.

Konklusjon

Kampen som helhet er ikke spesielt imponerende. United burde og kunne selvsagt scoret flere mål, og ikke gjort kampen så spennende, men det er en del rufs i forsvarsspillet og naiv ballbehandling som setter United i dårlige situasjoner. Så det må en ordentlig oppstrammer til på det defensive, og når det gjelder spill på egen halvdel.

I det offensive så synes jeg Ronaldo hadde en god kamp. Han var ofte spillbar, kom til sjanser gjennom hele kampen. Martial gjorde det Ronaldo ikke gjorde, å score mål.

Martial tar nok spissplassen om Ten Hag gjør det jeg mener er riktig å gjøre nå; å dytte Rashford ut på venstre kant.

16

Dette bildet har vi sett mange ganger før, der Rashford kan jage bakrom slik ingen andre kan. Sancho bidrar med noe småpent innimellom, men det blir altfor sjeldent noe sluttprodukt. Nå er det såpass med konkurranse på plassene at når noen skal vrakes, så ville jeg vraket Sancho.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Powered by Labrador CMS