«Vil ikke få mer spilletid i Inter eller Juventus»

Det hører med til sjeldenhetene at United-unggutter takker nei til ny kontrakt. Paul McGuinness mener Angel Gomes og Tahith Chong bør tenke seg nøye om, og viser til et par tidligere eksempler på spillere som var for utålmodige.

Publisert Sist oppdatert

Av Paul McGuinness fortalt til Lars Morten Olsen


Det spekuleres i skrivende stund hvorvidt Angel Gomes og kanskje spesielt Tahith Chong forlater United fordi de ikke har skrevet ny kontrakt med United.

Det faktum at de ikke har fornyet kontrakt, behøver imidlertid ikke bety at de forlater United.

Chong ankom klubben like etter at jeg sluttet som U18-trener, men Angel har jeg både trent og kjenner godt. Det de to trenger, etter min mening, er å gå på lån til en klubb på et bra nivå der de får spille regelmessig.

Den engelske landslagsspilleren Mason Mount er et godt eksempel på hvor viktig det kan være for utviklingen. Han gikk på lån til nederlandske Vitesse Arnhem, spilte mange kamper for dem i Æresdivisjon, kom tilbake og ble sendt på nytt utlån til Derby der han fikk en sesongs erfaring i Championship. I sommer skrev han femårsavtale med Chelsea, han gjorde sin ligadebut for dem mot United på Old Trafford i august, og har siden spilt fast. Han fylte 21 år så sent som i januar, og har allerede kommet med på det engelske landslaget. Det var utvilsomt en riktig rute å gå for Mason Mount.

SOLSKINNSHISTORIE: Mason Mount har slått igjennom for Chelsea under Frank Lampard.

Angel er 19 år og Chong er 20 år. Nå trenger de å spille mot voksne menn, ikke bare kamper på U23-laget.

Angel er en spiller som helst bør spille på et lag med gode, tekniske spillere rundt seg. Der han befinner seg nå i karrieren bør han lånes ut for å utvikles mer, men valg av klubb er viktig. Jeg tviler på om lån til en Championship-klubb er det rette for Angel fordi det er en så tøff liga med meget få lag som spiller den type fotball som Angel spiller og trenger.

Angel har et stort teknisk repertoar og med hans posisjon, som 10-er, får han vist fram sine egenskaper best når han er på lag som vinner kamper og dominerer spillet. Det beste for ham er å komme inn i et lag som kjører mer eller mindre samme startellever slik at alle kjenner sin rolle i laget. Spesielt viktig er det at spillerne i den siste tredelen vet nøyaktig hva de skal gjøre. I sånne omgivelser vil Angel vil blomstre.

Tatt i betraktning av den spilletype som Angel er, vil jeg tippe at en portugisisk klubb hadde passet ham godt.

Jeg trente Angel noen ganger og han skilte seg ut med eminente tekniske ferdigheter. Han ble med i såkalt mikset årskull som vi kjørte én gang per uke. Han var vel ikke mer enn 13 eller 14 år da jeg først trente ham. Han har alltid vært liten for alderen og da han trente med mitt U18-lag ble det ekstra synlig, men han var så god teknisk at han klarte seg fint.

Som jeg har påpekt tidligere kan spillere som er små av vekst utvikle en enda bedre teknikk fordi de må lære å hoppe unna i rett øyeblikk når de kommer en susende takling, og de utvikler ekstra god balanse for å holde seg på føttene i en trengt posisjon. Angel har klart nettopp dette og med tiden blitt enda bedre.

Han er kjapp, årvåken, han tenker raskt, har balansen og er som sagt meget god teknisk. Derfor klarte han seg fint da han ble med på U18-laget. I tillegg er det en hyggelig og høflig gutt som jeg virkelig håper får en fin karriere.

TALENT: Angel Gomes har spilt seks kamper denne sesongen. Her i aksjon mot AZ.

Han minner meg litt om Juan Mata. De har omtrent samme høyde, de scorer ikke altfor mange mål, men mer enn kompenserer det med imponerende tekniske ferdigheter og blikk for spillet.

Angel er 19 år nå og det er en stund siden han kom på scenen, men han trenger som sagt å spille regelmessig. Tatt i betraktning av den spillertype som Angel er, vil jeg tippe at en portugisisk klubb hadde passet ham godt. Han har jo også portugisiske aner. Han gjorde sin United-debut bare 16 år gammel og har uten tvil talentet.

Chong har også uten tvil talentet i behold, men han har ikke kommet skikkelig i gang ennå. Til hans forsvar er det ikke lett, spesielt i hans posisjon, å komme inn og gjøre jobben når det er så store endringer på laget som de har vært når han har fått muligheten i for eksempel ligacupen og Europa League.

LITE SPILLETID: Tahith Chong har spilt åtte kamper for United denne sesongen.

Chong har vært linket til Serie A flere ganger nylig, ikke minst til Inter og Juventus. Hvis han går dit vil han havne i nøyaktig samme situasjon som i United, altså få lite spilletid.

Til nå har han rett og slett ikke vist tilstrekkelig til å rettferdiggjøre at han får spille fast på et topplag. Han er lovende, har vist fine takter, men har også hatt noen svake forestillinger.

Det beste for Chong og hans karriere vil være å gå til en klubb på lån på litt lavere nivå og høste erfaring med regelmessig fotball. I tillegg må han bygges opp fysisk. Han er fortsatt veldig spinkel og trenger noen muskler på kroppen. Chong bør utvikles både fysisk og mentalt. Chong skal ikke glemme at United har tradisjon for å gi unge spillere sjansen, jeg vet ikke hvor gode Inter og Juventus er til å gi unggutter spilletid.

Sir Alex var ikke mye blid over avgjørelsene til Eckerlsey eller Fryers, men de tok sine valg uansett og har i ettertid kanskje angret.

Jeg vet ikke hva som skjer bak kulissene, men på meg virker det som om Chong og Angel akkurat nå er litt utålmodige. Jeg prøver å tenke på lignende tilfeller tidligere der en ung spiller ikke hadde tålmodighet.

Paul Pogba er jo den åpenbare. Han, eller agenten hans, hadde ikke tålmodighet nok, men det blir litt feil å sammenligne med Pogba siden han fikk en god karriere i Juventus og returnerte til United.

Zeki Fryers derimot er et godt eksempel på en spiller som etter min mening hadde tjent på å ha blitt værende i Manchester United. Han dro til Standard Liege og gikk derfra til Tottenham, men fikk ikke mange sjanser for dem og siden har karrieren dalt. Nå er han i Swindon på liganivå fire i en alder av 27 år da karrieren burde vært på høyden.

ANGRER DU, ZEKI? Zeki Fryers lyttet ikke til Sir Alex’ råd og ønsket seg bort fra United. Nå spiller han for Swindon i League Two. Paul McGuinness spør seg om Fryers kanskje angrer valget?

Richard Eckersley er det andre eksemplet jeg kommer på. Han takket nei til Uniteds kontraktstilbud og gikk i stedet til Burnley som da var i Championship. Han fikk aldri noen lang karriere der, og endte opp i småklubber og deretter spill i USA og Canada. Sir Alex var ikke mye blid over avgjørelsene til Eckerlsey eller Fryers, men de tok sine valg uansett og har i ettertid kanskje angret.

Kort oppsummert er derfor mitt råd til Angel og Chong å gå på utlån, spille kamper, høste erfaring og komme tilbake til United å forsøke og krige til seg en plass på laget.

UNITED BEST FOR KARRIEREN: Angel Gomes (til venstre) og Tahith Chong har i øyeblikket ikke undertegnet ny kontrakt med United. Paul McGuinness mener at de bør ha is i magen litt til før de ber om transfer.

Som sagt ville jeg ikke valgt lån til Championship fordi det er en fysisk tøff liga som ikke har den fotballen som passer disse to. Ideelt kunne Chong gått på lån til en klubb i Æresdivisjonen, mens Angel ble utlånt til Portugal. Viktigst av alt er imidlertid at de får spilletid.

United har vært koblet til Birminghams meget talentfulle 16-åring Jude Bellingham. Jeg har ikke sett ham for Birmingham, men har overvært et par kamper han har spilt for Englands juniorlandslag.

Som midtbanespiller er gutten full av «skills». Jeg aner ikke om han havner i United, men hvis han går til United vil han komme inn på et ungt lag som kan være en fordel. Det vil alltid gå litt opp og ned når du spiller med et så ungt lag som United, men det vil også være spillere som vokser sammen og som lærer hverandre å kjenne.

Jeg kjenner Dean såpass at han kommer ikke tilbake til United for å sitte på benken.

Aaron Wan-Bissaka og Daniel James ble jo begge hentet som unge, og de har fått tillit og vist seg tilliten verdig. Tatt i betraktning av det unge laget som United har, synes jeg tabellposisjonen er imponerende. Disse unge spillerne vil alle dra fordel av den erfaringen de nå høster, og jeg er overbevist om at med tiden blir resultatene og prestasjonene mer stabile. Samtidig trenger United en rutinert bauta som Steve Bruce var da vi først vant ligaen. Kanskje Harry Maguire kan vokse inn i den rollen?

Jeg har tidligere skrevet om Dean Henderson, og har lyst til å si noen ord om han nå også. Han har gjort det fantastisk – igjen – på lån for Sheffield United. Det er en gutt som er proppfull av selvtillit.

Jeg kjenner ham godt fra tiden i United. Han har «drive» og pågangsmot og er enormt fokusert. Noen ganger, hvis ting ikke skjer så raskt som han helst vil, kan det koke litt over for ham. Hvis han for eksempel har bestemt seg for å spille på A-laget eller landslaget for den saks skyld, så skal det skje nå! For tiden går det virkelig bra for ham. Han skal ha mye av æren for at Sheffield United har gjort det såpass bra etter opprykket. «Deano» er av Englands nye, fremadstormende keepere. I fjorårssesongen hadde han 21 «clean sheets» i Championship, og i skrivende stund har han holdt nullen flest ganger i Premier League denne sesongen.

THE MAIN MAN: Paul McGuinness kjenner Dean Henderson godt, og sier at keeperen, som er på utlån i Sheffield United, vil være «the main man» og mistrives på benken.

Hvis du spør meg om han har det som kreves for å bli førstekeeper i Manchester United, er mitt svar ja. United hentet David de Gea da han var ung. De Gea fikk en tøff introduksjon til Premier League og slet den første sesongen. Dean har allerede fått rikelig erfaring med fast spill både for et lag som dominerte i Championship og et lag som ofte blir presset i Premier League. Dean har taklet overgangen fint.

Dean har klart seg bedre i sin debutsesong i Premier League enn De Gea gjorde. Jeg er fullt klar over at Manchester United er en mye større scene, men det er uansett samme liga. Dean har også hatt et par kjempetabber. Spesielt en i fjor sommer for England U21 og kanskje en enda verre denne sesongen mot Liverpool. Dean klarte imidlertid å riste disse to av seg fort, som igjen sier litt om hvor sterk han er mentalt.

Men; jeg kjenner Dean såpass at han kommer ikke tilbake til United for å sitte på benken. Han vil være «the main man». Han har spilt regelmessig i flere år, og han mistrives med å sitte på benken. Han vil være med der ute, men spørsmålet er om United kan gi ham det han ønsker?

Apropos keepere; det var interessant å se at United har ansatt Craig Mawson som ny keepertrener. Jeg har møtt ham et par ganger på trenerkurs, men skal ikke lyve på meg at jeg kjenner ham godt. Richard Hartis hadde imidlertid sikkert god kontroll på ham etter å ha vært på flere kurs sammen med ham for fotballforbundet. Jeg er overbevist om at Craig Mawson blir et fint pluss for United.

Powered by Labrador CMS