Om Van Gaal og Kluivert

Andy Mitten om det som trolig blir Uniteds nye manager.

Mittens column in english is at the end of this page.

Av: Andy Mitten

Nevner du Louis van Gaals navn i Barcelona så får du ikke en positive reaksjon. Nederlenderen trente katalanerne i to omganger, og forlot klubben på bitter måte begge ganger.

Det er som regel slik det ender for managere. David Moyes forlot jo heller ikke United med en glorie rundt hodet.

Barcelona hentet Van Gaal fordi de beundret det han gjorde med Ajax, som han blant annet ledet til seier i Champions League i 1995. Der elsket hele laget ham. Jeg snakket med Jari Litmanen i fjor, og ba ham om å ta ut sitt drømmelag fra alle spillerne han hadde spilt med. Finnen spilte for 11 ulike klubber i karrieren, blant annet Liverpool og Barcelona, men likevel var alle spillerne på drømmelaget hans fra Ajax-tiden. Han plasserte spillere som Figo, Xavi, Rivaldo, Laudrup, Gerrard, Owen og Fowler på benken.

Ikke overraskende trakk han også frem Van Gaal som den beste manageren han noensinne jobbet for.

– Det er det ingen tvil om, sa han.

– Han var taktisk skarp, og var opptatt av selv de minste detaljer som ga oss en fordel under kamper. Han var den perfekte lærer. Vi lyttet, vi lærte, vi vant.

I Barcelona ble de aldri veldig glade i Van Gaal. Kanskje var det fordi han var en arbeidsnarkoman eller kanskje var det fordi han hentet så mange nederlendere (seks stykk), men spillere pleier å like ham.

Jeg møtte Luis Enrique for ett år siden i Barcelona, og spurte ham om alle de gode trenerne han har spilt for, som Vicente del Bosque, Bobby Robson, Louis van Gaal og Jorge Valdano.

– Man lærer av alle, selv de dårlige. Av de dårlige lærer man at «det skal jeg aldri gjøre igjen senere», sa han.

– Det viktigste er imidlertid å lære gode ting, og den jeg lærte mest av var Van Gaal, selv om han også var den jeg hadde flest disputter med – eller, kall det uenigheter. Han er lidenskapelig i arbeidet og planleggingen sin.

– Jeg foretrekker nok en noe enklere tilnærming enn det han står for, men i tillegg til de du nevnte har jeg også trent under Beenhakker, Serre Ferrer, Camacho og Javier Clemente. Jeg lærte noe fra dem alle, sa Enrique.

vangaalssJeg så selv Van Gaal på nært hold som journalist da han var i Barcelona, siden jeg ofte var på pressekonferanser. Van Gaal fremstod både som en hissig og defensiv fyr, selv om de som jobbet med ham i klubben omtalte ham som hyggelig og profesjonell.

Et av problemene hans var at han ikke var katalaner og at han aldri vant Champions League med Barcelona. Det hjalp heller ikke at de mislyktes i Barcelonas jubileumsår i 1999, da finalen ble spilt på Nou Camp, uten at noen United-fans har grunn til å klage over det som skjedde der 26. mai det året.

Han vant serien i Spania i sine to første sesonger, men selv om han hadde spillere som Figo og Rivaldo, så ble stilen noe urettferdig sammenliknet med Johan Cruyffs Dream Team.

Alle nye spillere og managere i en klubb får en liten tilvenningsperiode på seg når de kommer til en ny klubb, selv om tålmodigheten fort kan ta overhånd, som den gjorde med Sam Allardyce i Newcastle og Roy Hodgson i Liverpool. David Moyes ble møtt med litt mer tålmodighet, og Louis van Gaal kan forvente det samme – selv om forventningene vil være at United skal bli merkbart bedre.

Van Gaal slipper i alle fall å erstatte Ferguson.

Van Gaal har møtt United-topp Ed Woodward flere ganger, og United hadde kontrakten klar for 10 dager siden. Det er forventet at han blir presentert i løpet av kort tid, men det er fortsatt uavklart hvem han kommer til å jobbe sammen med. Ryan Giggs hadde for eksempel et møte om sin fremtid med United dagen etter kampen mot Hull.

Giggs kan også bli Van Gaals assistent, og det er noe United vil foretrekke selv om Giggsys lønn da vil være merkbart mindre enn hva han kan tjene andre steder.

Uniteds assistent-manager tjener om lag £ 250.000 i året, og trenerne enda mindre – selv om det ikke kommer til å handle om penger for Giggs. Han er økonomiske uavhengig for resten av livet etter karrieren sin, og nå handler det for ham om å gjøre det som er best slik at han en dag senere selv kan bli United-manager. Hvis han blir så må også Van Gaal få ham på laget sitt.

Moyes mistet for eksempel Giggsys støtte i oktober.

En annen potensiell asisstent er Rene Meulensteen, som nå har reist tilbake til huset sitt i Wilmslow utenfor Manchester, og han gjorde det etter et grusomt år som manager i Anzhi og Fulham.

Han skal ha fortalt venner at han ville elsket å dra tilbake til Old Trafford og etter tre mislykkede forsøk som manager vil han ikke lenger true den nye manageren, heller. Meulensteen er også en glimrende trener. Han forstår hva United dreier seg om og er godt likt av spillerne og de andre som jobber i klubben. Han sa nei til United i fjor, fordi han mente han ble tilbudt en mindreverdig jobb av David Moyes.

Patrick Kluivert, Van Gaals assistent på det nederlandske landslaget og en som elsker Van Gaal, er et annet alternativ. 37 år gamle Kluivert spilte under Van Gaal, og ble senere trener etter råd fra ham.

De fleste profesjonelle fotballspillere drømmer om å spille i Champions League-finalen, siden det er den største klubbturneringen i Europa. Noen vil også få æren av å score vinnermålet i finalen. Da Kluivert spilte for Ajax i finalen i 1995 scoret han også et viktig mål seks minutter før slutt mot de regjerende mesterne fra Milan. Da var han 18 år gammel.

Jeg har intervjuet ham mange ganger.

Etter det målet så ble Kluivert, som er sønnen til foreldre fra Surinam, kjent i Europa over natta.

– Plutselig begynte folk å stirre på meg i gata, erindrer han.

– De pekte og kikket to ganger for å se at det virkelig var meg. Slik har livet mitt vært siden. Man blir vant til det etter hvert, og folk pleier også å være høflige når de ber om autograf. Jeg er blitt komfortabel med det hele.

kluivKluivert var altså helt på toppen av europeisk fotball nesten før karrieren hadde startet. Alle store klubber ønsket signaturen hans, men Kluivert forble lenge lojal til Ajax.

Han ble født i Amsterdam i det som var en het sommer i 1976. Faren var også profesjonell fotballspiller.

– Jeg spilte fotball i gata hver dag. Fotball er i familiens blod – faren min, broren min og søsteren min spilte også.

Sju år gammel ble han, sammen med vennen Edgar Davids, plukket ut til å begynne på det berømte akademiet til Ajax, i samme klubb som idolene hans, Marco van Basten, og nåværende trener i Barcelona, Frank Rijkaard, hadde spilt.

Han debuterte for Ajax i august 1994 og på det nederlandske A-landslaget noen måneder senere. Champions League-seieren i 1995 ble fulgt av en ny finalekamp sesongen etter, men da hadde Kluiverts liv tatt noen uønskede vendinger.

Først ble han funnet skyldig i en fatal bilulykke. Han ble straffet med 240 timers samfunnsstraff, selv om det var for lite for mange i nederlandsk presse.

– Det er ikke noe jeg liker å snakke om, men det er ikke noe jeg kan nekte for. Jeg forsøke å kontakte familien til mannen som mistet livet, men de ønsket ikke kontakt med meg. Jeg gjorde imidlertid det beste jeg kunne.

I tillegg hevdet en kvinne at hun hadde blitt voldtatt av Kluivert, etter at de begge var enige om å ha sex.

– Tabloidavisene fikk det til å se ut som om jeg var skyldig i en voldtekt jeg ikke gjorde, forklarte Kluivert.

En taxisjafør vitnet imidlertid om at dama, på vei hjem, sa følgende til ham:

– Vet du hvor jeg akkurat har vært? Hjemme hos Patrick Kluivert…hahaha…

Kluivert ble frikjent for anklagene.

– Det var en vanskelig tid. Jeg visste at jeg var uskyldig, men vennene mine og familien måtte lese de vonde historiene om meg i avisene.

– Hvis det kastes nok dritt så blir også noe sittende fast. Jeg ble skadelidende av disse historiene, men ikke så mye som familien min som måtte lese dem.

– Jeg forsøker alltid å behandle folk likt, men man må være forsiktig siden noen forsøker å manipulere deg. Det er det samme for andre berømte personer. Cristiano Ronaldo ble feilaktig anklaget for voldtekt. Han er ung, kjekk og en fantastisk spiller. Han har masse penger og han er single. Han er heller ikke homoseksuell. Hvorfor skulle han ikke ha det gøy med jenter? Hvis en pen jente ønsker å ha sex med ham og han med henne, hvorfor skal de ikke gjøre det? Alle menn i samme situasjon ville gjort det samme, og de som ikke innrømmer det lyver. Jeg synes synd på Ronaldo, sa han.

Kluivert snakker nederlandsk, italiensk, katalansk, engelsk og spansk, i tillegg til litt fransk. Han plukket opp italiensk da ha dro til Milan fra Ajax, i en overgang som ikke fungerte. Katalansk og spansk kommer fra tiden i Barcelona med Van Gaal.

I august 1998 dro han nemlig til Barcelona for 15 millioner euro, for å slutte seg til mentoren sin fra Ajax, Van Gaal.

– Det var den beste tiden i karrieren min.

– Jeg ble tidenes fjerde mestscorende i Barcelona, og hadde det fantastisk.

I Barcelona kunne han også kose seg med sine favoritthobbyer – å lage mat, fiske og dra på kino. I 2001 var han også verdens best betalte spiller, siden Barcelona økte lønna hans til seks millioner euro i året siden de var redde for at Real Madrid skulle snappe ham.

I løpet av seks år i Barca scoret Kluivert 118 mål, noe som altså er fjerde mest i klubbens historie, men selv om han nøt suksess sammen med mange andre nederlandske stjerner så spilte han også for klubben i en av de mest turbulente periodene de har vært gjennom.

Da den nye presidenten, Joan Laporta, overtok kontrollen i 2003 gjennomførte han store økonomiske forandringer i klubben, og Kluivert dro til Newcastle. Han spilte også for Valencia, PSV og Lille før han tok trenerutdannelsen sin. Van Gaal fungerte hele tiden som rådgiver.

United forsøkte også å kjøpe Kluivert – som ble født på samme dag som Ruud van Nistelrooy – i 1998. Ferguson lot seg irritere da det ikke lyktes.

Hadde Kluivert kommet ville Andy Cole blitt solgt. I stedet kjøpte United Dwight Yorke som Coles partner, om som viser at timing er alt innen fotball.

Nå vil United altså ha Kluiverts mentor, men vil han ta læregutten sin med seg?

mittena_artikkel_stor

On Van Gaal and Kluivert

Mention Louis van Gaal in Barcelona and there won’t be a positive reaction. The Dutchman twice coached the Catalans and twice left in acrimonious circumstances. Managers usually do. David Moyes hardly left with a halo above his head.

Barcelona appointed Van Gaal after admiring the job he’d done with Ajax, whom he led to the 1995 European Cup. His entire squad adored him. I spoke to Jari Litmanen last year and asked him to name a Perfect XI from all the players he’d played with. The Finn played for 11 different clubs including Liverpool and Barcelona, yet he chose all 11 players from his Ajax team and put stars like Figo, Xavi, Rivaldo, Laudrup, Gerrard, Owen and Fowler on the bench.

Not surprisingly, he named Van Gaal as the best manager he’d ever worked under.

«No doubt about that,» said Litmanen. «He was sharp tactically, he paid attention to the tiniest details which gave us advantages in games. He was the perfect teacher. We listened, we learned, we won.»

vangaalss  So the public never really warmed to Van Gaal’s blunt persona, while they looked down on him for being a workaholic or criticised his Hollandisation of Barcelona by bringing in six of his former players including Litmanen, players do tend to admire him.

I went to see Luis Enrique a year ago at his house near Barcelona and asked him of all the great coaches he’d worked under like Vicente del Bosque, Bobby Robson, Louis van Gaal, Jorge Valdano, who influenced him most?

He replied: «You learn something from everyone, even the bad coaches. Because they tell you something and you think: ‘I’ll never do that in the future.’

«It’s far better to learn positive and interesting things though. The trainer I learned most from about the field of play was Van Gaal, even though he’s the one I’ve had the most confrontations with – well, disagreements. He’s got an obsession with work ethic, the way he plans. Maybe I preferred a lighter style to his. As well as the ones you mentioned, I had Beenhakker, Serra Ferrer, Camacho and Javier Clemente. I learned something from all.»

As a journalist, I saw Van Gaal close at hand when he was at Barcelona, where I’d often be in press conferences. Van Gaal cut an agitated and defensive figure, though people who worked with him at the club said he was a decent, professional, personable, man. Part of Van Gaal’s problem was that he wasn’t Catalan and he didn’t win the European Cup at Camp Nou, with the failure in Barça’s centenary year of 1999, when the final was at Camp Nou. Not that Manchester United fans had any complaints about what happened on 26th May 1999.

He did win the league in his first two seasons, but the playing style was compared somewhat unfavourably – and unfairly, as he had great flair players like Figo and Rivaldo – with Johan Cruyff’s Barça Dream Team.

Every new player and manager is afforded a honeymoon period at a new club, though patience can quickly run thin as it did with Sam Allardyce at Newcastle and Roy Hodgson at Liverpool. David Moyes was treated with greater patience and Louis van Gaal can expect similar, though he’ll be expected to improve quite dramatically on Moyes. At least he doesn’t have to follow Ferguson.

Van Gaal has met United’s Ed Woodward on several occasions and United had his contract drawn up 10 days ago. His expected appointment is imminent, but he’s still to finalise who he’ll be working with. Ryan Giggs had a meeting about his future the day after the Hull victory.

Giggs may be an assistant and United would prefer that, though the wages of any assistant manager are not great compared to what he could earn elsewhere. United’s assistant manager earns around £250,000 a year, the coaches less. Not that money will be Giggs’ main motivator. He’s made for life financially and wants to do what’s best to help him one day become United manager. If he stays, Van Gaal needs him onside. Moyes lost Giggs last October.

Another potential assistant is Rene Muelensteen, now back at home in Wilmslow near Manchester after a nightmare year managing Anzhi and Fulham. He’s told friends he’d love to go back to Old Trafford and given that he’s now failed in his three main stints as a manager, he wouldn’t harbour any threat to any incoming manager and compatriot Van Gaal. He’s a great coach, understands the club and is liked by the players and United’s staff. Muelensteen was offered what he considered an inferior job by David Moyes.

Patrick Kluivert, the current assistant with the Dutch National team and a player who adores Van Gaal, is another potential coach. Kluivert, 37, played under him and then became a coach following his advice.

Most professional footballers dream of playing in the Champions League final, the pinnacle of European club competition. One will have the honour of scoring the winning goal. Playing for his hometown team Ajax Amsterdam in the 1995 final, Kluivert scored a vital goal six minutes from the end of their final tie against reigning champions Milan. He was 18 years old.

I’ve interviewed him several times. After that goal, Kluivert, the son of Surinamese parents, became a European household name overnight. “Suddenly, people started looking at me in the street,” he recalled. “They pointed and looked twice to make sure it was me. And that’s been my life ever since. You get used to it and people tend to be polite when they ask for your autograph. I’m comfortable with it.”

kluiv  Kluivert had reached football’s pinnacle when his career had barely started. Every big club wanted his signature, but Kluivert stayed loyal to Ajax.

Kluivert was born in Europe’s scorching summer of 1976 in Amsterdam. His father was a professional football player. “I practised football in the street every day,” he said. “Football is in the blood of my family – my father, my brother and my sister all played.” Aged seven, he was selected along with his friend Edgar Davids to join the famous youth academy of Ajax, at the same club as his idols Marco van Basten and current Barcelona coach Frank Rijkaard.

He made his first Ajax start in August 1994, his Holland national team debut a few months later. The Champions League win in 1995 was followed by an appearance in the Final in 1996. Yet by that year, Kluivert’s life had taken some unwanted turns. First, he was found guilty of causing a fatal car accident. He received 240 hours community service – not enough for many in the Dutch media.

“It’s not a thing I like to talk about but I can’t deny it. I tried to make contact with the family of the man who lost his life but they did not want any contact with me. I did my best.”

To complete his annus horribilis, a woman claimed she had been raped after having consensual sex with Kluivert. “The tabloid newspapers made me out to be guilty for a rape I did not commit,” explained Kluivert. A cab driver testified in court that the female, on her way back home, boasted: “Do you know where I’ve just been? Patrick Kluivert’s home, ha, ha, ha.” He was acquitted.

“That was a difficult time. I knew that I was innocent and yet my friends and family had to read bad stories about me in the newspapers,” said Kluivert. “If enough mud is thrown then some of it sticks. I suffered from these stories, but not as much as my family who read them.

“I always tried to treat everybody equally but you have to be careful because some people try to manipulate you,” he continues. “It’s the same for other famous people. Cristiano Ronaldo was wrongly accused of rape. He is a young good-looking boy and a great footballer. He has money. He was single. He is not gay. Why should he not go out and enjoy himself with girls? If a good looking girl wants to have sex with him and he wants to have sex with her, why shouldn’t he? Every man in his situation would do this and they are lying if they say they wouldn’t. I felt very sorry for Cristiano Ronaldo.”

Kluivert speaks Dutch, Italian, Catalan, English and Spanish. And a little French. He picked up Italian when he moved to Milan from Ajax, a move which didn’t work out. The Catalan and Spanish came from his time in Barcelona with Van Gaal.

In August 1998, he joined Barcelona for €15m, linking back up with his former Ajax mentor Van Gaal.

“That was the best time of my career,” he said. “I became the 4th top goalscorer in Barça’s history and had a fantastic time.

Settled in Barcelona, Kluivert had time to indulge in his main hobbies – cinema, fishing and cooking. By 2001 he was the best paid player in world football after Barça, nervous that Real Madrid were going to buy him, upped his salary to €6m a year.

In his six years at Barça, Kluivert scored 118 goals – the fourth highest tally in the club’s history. Whilst he tasted success alongside Barça’s several other Dutch stars, he also played for the club at one of their most turbulent times. When the new president Joan Laporta took control in 2003, he made sweeping economic changes at the club and Kluivert moved to Newcastle. He played at Valencia, PSV and Lille before training as coach and doing his badges. Van Gaal was always there to advise him.

United tried and failed to sign Kluivert – who was born on the same day as Ruud van Nistelrooy – in 1998. Ferguson was angered at the rejection.

Had he come, Andy Cole would have been sold. Instead, United signed Dwight Yorke to partner Cole. Timing is everything in football.

United have gone back for Kluivert’s mentor. Will he bring his prodigal son with him?