– Nok et bevis på at United er på vei tilbake

Andy Mittens nyeste spalte handler ikke overraskende om Alexis Sánchez.

Publisert Sist oppdatert

United-kjenner og journalist Andy Mitten er en av de mest kunnskapsrike på United, og kjenner både historien og nåtiden bedre enn de fleste.

Om Alexis Sánchez

Av: Andy Mitten

Det har kommet mye kritikk rundt lønna til Alexis Sánchez som United-spiller.

Det er ikke noe nytt.

Det handler delvis om misunnelse fra andre klubber som ikke har like god råd, men også om at veldig mange misliker United.

Likevel ble chileneren karakterisert som en lykkejeger fordi han valgte United i stedet for City, akkurat som om han hadde valgt en liten og ubetydelig klubb, og ikke verdens største klubb– som han gjorde.

Broren min møtte Sánchez på en restaurant lørdag kveld.

De var de eneste andre som var til stede, og Sánchez gjorde grimaser til min fem år gamle nevø. Broren min snakket også med ham. Han spurte han om han var United-fan. Sánchez svarte at det var han, og la til: «Det var alltid til United jeg ville».

Sánchez med broren og nevøen til Andy Mitten.

Selvsagt er lønningene som betales til de beste fotballspillerne helt vanvittige. Det samme er beløpet agentene mottar for sin jobb, men du bør ikke stole helt på de summene du leser om Sánchez.

Lønna hans er svært avhengig av hans egne prestasjoner. Gjør han det bra så tjener han mer.

Uniteds lønnsbudsjett satt opp mot omsettingen er uansett mindre enn hos rivalene. Hos Barcelona går for eksempel 90 prosent av omsettingen til lønn, noe de ønsker å kutte i.

Samtidig: Hva skal klubben gjøre da det bare en liten gruppe spillere som går under merkelappen «verdensklasse» og det er mange som ønsker disse spillerne?

Hvis United er prinsippfaste så risikerer de å havne på etterskudd.

I 2009 klaget Sir Alex Ferguson på at det ikke var noen verdi på overgangsmarkedet, men det var et problem: Overgangsmarkedet var ikke enig.

Ferguson ville ikke betale mer enn 30 millioner pund for Lyons Karim Benzema, men med litt etterpåklokskap nå så ville det vært et ran, i en sommer hvor United mistet bade Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez.

Galskap, egentlig, spesielt Tevez, siden alle visste at Ronaldo kom til å dra.

United oppførte seg imidlertid ikke helt bra mot Tevez. De ga ham ikke et nytt kontraktsforslag, mens City ga ham såpass mye at noen av lagkameratene hans fortsatt snakker om de enorme summene han tjente.

United valgte i stedet å hente Michael Owen, Antonio Valencia, Gabriel Obertan og Mame Biram Diouf den sommeren, og påfølgende sesong tapte de ligagullet for første gang på fire sesonger.

Man får som regel som man betaler for innen fotballen.

Alexis Sánchez er en verdensklasse-spiller, og signeringen har blitt tatt veldig godt imot i United-garderoben.

Det likner mye på følelsen da Robin van Persie kom før Fergies siste sesong, og etter en skuffende desember så var det akkurat hva som trengtes nå i januar.

Å vinne fotballkamper hjelper selvsagt også, og United har nå vunnet alle fem denne måneden – uten å slippe inn ett eneste mål. Så blir det selvsagt vanskelig å klare det også på Wembley onsdag.

Fotballøkonomien når stadig nye høyder, på en måte som ikke reflekterer samfunnet ellers.

Sir Matt Busby trakk seg for eksempel fra United-styret fordi han synes det var helt forferdelig at United betalte 1,5 million pund for Bryan Robson i 1981, men United ble tilbudt tre ganger så mye som det for Robson bare tre år senere.

United har gjentatte ganger satt ny britisk overgangsrekord, mest nylig med Angel di Maria i 2014, og United satte jo ny overgangsrekord i verden da de hentet Paul Pogba i 2016. Pogba ser også ut til å gjøre det atskillig bedre enn Di Maria gjorde det på Old Trafford.

Det som skiller United fra mange av rivalene er at United genererer sine egne penger. De er ikke avhengig av en russisk oligark eller oljepenger fra Qatar eller Abu Dhabi.

United må jo også få lov til å bruke de pengene de tjener. Det er ingenting galt i det.

Til tross for at United har betalt mer for én spiller enn det alle andre engelske klubber har gjort, så har United likevel brukt mindre på spillerkjøp enn Chelsea og Manchester City har gjort siden 2016, da José Mourinho, Pep Guardiola og Antonio Conte kom til England. United har brukt 316 millioner pund, Chelsea 325 og City 417 millioner.

Det hjelper selvsagt at Sánchez kom uten overgangssum, selv om Henrikh Mkhitaryan ikke gjorde det da han ble hentet fra Borussia Dortmund. Det hjelper også at United har råd til ham.

Chelsea har briefet journalister om at de to Manchester-klubbene er i egen liga finansielt, men hva betyr det? Skal vi da synes synd på Chelsea, et lag som kun hadde et tilskuersnitt på 18.787 i Premier Leagues første sesong? Nei, det skal vi ikke.

Roman Abramovich’ kjøp av Chelsea var også en av grunnene til at lønningene og overgangssummene skjøt i været.

United er kanskje ikke verdens beste lag på banen, men de er verdens beste til å skaffe inntekter utenfor. Det anerkjennes også av andre klubber.

United toppet nok en gang Deloitte’s football-pengeliga med inntekter på 581 millioner pund i 2016/17. Real Madrid var riktignok bare én million pund bak, og så fulgte Barcelona, Bayern München og Manchester City.

Citys vei mot toppen er nøye planlagt og også ganske så spektakulær, men alt de gjør er egentlig å kopiere Uniteds modell med regionale sponsorer over hele verden, samtidig som de maksimerer inntektene fra VIP-områdene sine og gjør alt som mulig er for å få flest mulig til å komme til Etihad. City har også stukket av med en del av Uniteds ansatte rett og slett ved å betale mer penger.

United er imidlertid et bra selskap å jobbe for, og de ansatte blir tatt godt vare på. Eierne følger imidlertid nøye med på utgifter, og det hele går så ned på detaljnivå at de følger med på hva slags frimerker som brukes ved utsendelse av post.

Etter en treg start i sosiale medier, fordi Glazers var redd for kritikk, har United også begynt å dominere i sosiale medier.

Det var derfor BBC stjal en av Uniteds ansatte på sosiale medier, og det var derfor Barcelona stakk av med en annen nå rett før jul.

De ønsker alle litt rød magi.

United og City stikker jevnlig av med ansatte fra hverandre, for selv om Manchester er en region i Nord-England helt uten den samme appellen som London, Paris, Barcelona eller Milano – så er byen blitt et sentrum for toppfotball.

United har lenge vært giganter, men City slutter seg nå til dem, selv om de gjør det uten den samme historien eller suksessen som United har.

De engelske klubbene har tjent på den globale populariteten til Premier League, noe som stadig gir mer TV-penger til klubbene.

Mer enn 33 prosent av Uniteds inntekter kommer fra TV-pengene, mens massive 45 prosent kommer fra kommersielle inntekter, blant annet de svære avtalene med adidas og Chevrolet.

Såkalte eksperter trodde ikke at adidas kunne tjene på sin avtale med United, at de kun håpet på å gå i null samtidig som de nøt forholdet med United, men adidas skal være svært fornøyde med det de har fått ut av det hele.

Siden så mye penger kommer fra nettopp TV og det kommersielle så er det noe mindre press på United til å maksimere inntekter fra selve kampdagen. Det er lettere å tjene penger på å inngå en ny sponsoravtale enn det er på å øke billettprisene.

Uansett, totalen betyr at United føler at de kan kjempe om verdens beste spillere.

I 2016 spådde United at verdens dyreste spiller, i løpet av fem år, ville koste 200 millioner pund. Takket være svak pundkurs så var Neymar nær det bare ett år etter.

PSGs Neymar-kjøp har påvirket overgangsmarkedet stort, men trenden ville uansett vært stadig høyere lønninger og overgangssummer – som alltid.

Da Glazers overtok eierskapet for 13 år siden ble klubbens finansielle struktur vurdert som risikofylt, men United har etterpå snudd på det ved å optimalisere inntektene fra klubbens popularitet – selv om klubben nå ikke vinner like mye som før.

Alex Sánchez var en av de beste spillerne i verden som var tilgjengelig, siden Lionel Messi tross alt ikke er det. Samtidig har Cristiano Ronaldos årlige flørt med United lenge vært mest irriterende.

Sánchez hadde også en lovende debut mot Yeovil, og han har imponert på trening.

Engelsken hans er ikke den beste, men han har kommet til en garderobe hvor åtte andre snakker spansk. De kan alle også nok engelsk til å forstå hva som skal til på banen.

Som mange andre United-supportere var jeg svært fornøyd med at United fikk tak i Sánchez. Jeg var svært fornøyd med at vi slo City i kampen om signaturen hans. Han er anvendelig, og han har vist hvor god han er på aller øverste nivå.

Han er nok et bevis på at United er på vei tilbake.

La oss håpe han blir en stor suksess.

Powered by Labrador CMS