– Jeg tror han vil få tid

Andy Mittens nyeste innlegg handler om situasjonen United nå er i.

The english version is below the norwegian one.

Av: Andy Mitten

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

De fleste av de om lag 5.000 United-supporterne som var i Sunderland kom hjem igjen tidlig onsdag morgen. De fikk med seg nok en kamp, nok en svak United-kamp og nok et tap.

2014 er én uke gammel, og United har allerede blitt slått tre ganger. Forrige gang United tapte de tre første kampene i et kalenderår var i 1932, da Sir Alex Ferguson og Sir Bobby Charlton fortsatt ikke var født. De to satt sammen på hovedtribunen i Sunderland tirsdag kveld, sammen med en annen United-legende, Bryan Robson. Charlton ristet på hodet mot Ferguson etter kampslutt, og det ville vært interessant å høre hva de virkelig tenker.

Innerst inne må de jo lure på hva i all verden som går galt med Manchester United.

Bortsett fra klovnen som kastet et tent bengalsk lys på Sunderland-fansen på tribuneseksjonen under, så var det ingenting å innvende på United-fansen. De sang for David Moyes og laget som de har gjort det helt siden han ble ansatt i juli. Det handler ikke om blind lojalitet, men mer om å støtte en mann som helt klart trenger det.

Bortsett fra fyren som kastet det bengalske lyset, så er supporterne imidlertid ikke dumme. Det bengalske lyset vil forresten trolig føre til at United får færre billetter til neste bortekamp i Sunderland, noe som er et slag i ansiktet til alle de supporterne som jobber hardt for å øke kvoten til bortekamper og som jobber tett med de sikkerhets-ansvarlige.

Likevel, det er ikke det United-fansen snakker om nå. Alt handler nå nemlig om United, laget, tapene, 7. plassen og en manager som ser ut som om han har hele verden på skuldrene sine.

For to dager siden var det slutt på FA-cupeventyret, noe som var et nytt stygt øyeblikk i det som er Uniteds verste sesong siden 1989-90-sesongen. Da endte laget på 13. plass og gikk fra november til februar uten å vinne én seriekamp. United vant imidlertid FA-cupen, og det reddet Sir Alex Ferguson.

Etterpå gjorde han det ikke så altfor verst.

Så hva mener du egentlig om David Moyes?

Og ja, jeg spør deg.

Burde han få sparken nå eller burde United fortsatt satse på mannen som ble valgt av Lord Ferguson? Eller vil du vente med å felle en endelig dom til sesongslutt – når man har mer å vurdere.

Og det er hva vi kan komme til å måtte vurdere ved sesongslutt som både er fascinerende og depressivt akkurat nå. Blir dette den første sesongen hvor United ikke makter å kvalifisere seg til Champions League siden 1995? United må jo komme seg inn blant de fire beste for å klare det.  Eller vil vi til sommeren gi dom over et lag som har vunnet Champions League-finalen i Lisboa i mai…? Øy, slutt å le…

Glem ikke at Liverpool vant turneringen i 2005, til tross for en 5. plass i serien. De endte mellom Everton og Bolton på tabellen, og tapte 14 av 38 kamper. Det var et klassisk eksempel på et lag som utnyttet at Champions League er en knockout-turnering. Ja, de hadde spillere som Alonso og Gerrard, men de hadde også Djimi Traore, Jerzy Dudek og Steve Finnan. De sistnevnte er alle gode, profesjonelle fotballspillere, men de holdt ikke nivået til Milan – som hadde en førsteellever full av verdensklasse-spillere. Likevel, til alles overraskelse, så vant Liverpool, noe de skal ha skryt for.

United har også levert sine beste prestasjoner i Europa denne sesongen, men tanken på en tittel der virker langt unna for øyeblikket. Laget har ikke selvtillit til å vinne kamper, og da snakker vi ikke bare om tøffe kamper mot gode lag. Én seier mot andre lag i topp-9 i Premier League er ikke godt nok for et lag med tittel-ambisjoner. Til tross for støtten og optimismen fra fansen så virker de blottet for all selvtillit så fort de havner under i en kamp. Forrige sesong så slo laget tilbake og snudde sånne kamper. Denne sesongen taper de. De ser nervøse ut, ikke sterkere, mot slutten av kampene.

David Moyes, trenerteamet og spillerne hans vet alt dette. Det frustrerer dem like mye som supporterne. De vet at de ikke har levert godt nok, og at forventningene korrekt nok er mye høyere enn det som er levert.

United er en av de tre største klubbene i fotball-verdenen med et av de største lønnsbudsjettene. Uansett om de fortsatt har stor gjeld (som minker raskt) og rivaler som også har fete lommebøker, så burde United prestere bedre. Det gjør de imidlertid ikke. Spillemessig ser det ikke bra ut, og det har vært få høydepunkter.

moyesdspurJeg har snakket med en masse folk om dette. Jobben min er få fatt i så mye informasjon som mulig fra troverdige kilder.

Jeg snakket med to spillere fra to ulike lag som har vunnet på Old Trafford denne sesongen. De to kjenner ikke hverandre, men de sa stort sett det samme. Da de kom til Old Trafford ble de bedt av managerne sine om å gå for seier fordi managerne mente at kampen kunne vinnes. De kunne heller ikke tro hvor svake United var sammenliknet med de siste årene. De vil aldri si det offentlig, men det er sånt man sier til lagkameratene. De luktet blod og gikk for seier. United, og det med god grunn, er blitt en overkommelig motstander.

Jeg satt selv på tribunen da Southampton gikk rett i strupen på United på Old Trafford tidligere i sesongen. Jo da, kampen ble ekstra interessant av den grunn, men det er noe vi nesten ikke har sett på Old Trafford de siste 20 årene.

Så kan vi se nærmere på United. Noen spillere underpresterer, og det er noe alle kan se. Noen spillere leverer heller ikke så bra som de burde på trening, men alt presset legges på manageren. Spillerne vil utad si at de tror på managerens metoder, men gjør de det? Hvis de virkelig gjør det – hvorfor har prestasjonene deres sunket så mye? Eller handler det fortsatt om at de må tilpasse seg en mer forsiktig, forsvarsfokusert stil under Moyes?

Det er så mange grunner og teorier som legges frem, og noen er mer sanne enn andre. At mangelen på forsterkninger i sommer skapte trøbbel, og at United nå betaler prisen for det er imidlertid sant. Moyes selv har fra starten av vært klar på at det er en stor jobb å bygge et nytt United, men nøyaktig hvor stor jobb er det?

De regjerende mesterne burde ikke falle til 7. plass bare i løpet av noen måneder. Barcelona, Real Madrid og Bayern München har ikke havnet utenfor topp-plassene i sine ligaer det siste tiåret.

Moyes har riktignok hatt sine utfordringer med Wayne Rooney og Robin van Persie, hans to beste spillerne. Begge har også vært skadet. Han har heller ikke hatt marginene og avgjørelsene på sin side, men samtidig fremstår ikke dette United-laget som de beste forbildene. Filmingen til flere av spillerne har vært direkte flaut å se på.

Manageren har en masse å ta tak i. Han har tatt den største jobben i fotball-verdenen. Det er den beste jobben også, men det er en svær jobb for én mann – spesielt siden den ene mannen er forventet å gjøre så mye. Manageren er ansvarlig for speidervirksomheten, ungdomsavdelingen, spillerkjøp, alt. I flere andre storklubber er det ansatt sportsdirektør, men United har satset videre på modellen som passet så godt for Sir Alex, hvor én mann ble tildelt all makt.

Ferguson har nå gitt fra seg makten til Moyes, og det har vært et pent brudd. Han surrer ikke i nærheten av A-laget, og blander seg ikke i laguttak som Sir Matt Busby gjorde. Han liker rett og slett bare å se United spille. Hva er galt med det?

Legg til at United har fått en ny administrerende direktør, nye speidere og at de har erstattet tidenes beste manager og hans trenerapparat så gjør ikke det situasjonen så mye enklere.

De nye pengesterke klubbene som har dukket opp gjør ikke overgangsmarkedet lettere, heller. Ikke bare kan Paris St. Germain betale mer, men selvsagt vil en spiller heller bo i Paris enn i Manchester. City og Chelsea har også nok av penger, mens Real Madrids pengebruk fortsetter å overraske.  Skal United konkurrere med disse klubbene så må lista legges atskillig høyere enn den har gjort, og United må gå ut høyere enn £ 30 millioners-grensa de har ligget på siden den først ble brutt da Rio Ferdinand ble kjøpt for 14 år siden.

Med unntak at van Persie så har jo ikke United de siste årene vært opptatt av å kjøpe det beste som finnes. I stedet har klubben foretrukket å utvikle egne spillere eller å kjøpe fremadstormende talenter. De har også fått honnør for dette. Det er fantastisk når det fungerer, men det ser korttenkt ut når det ikke fungerer.

davidsha3Og det er lite som fungerer i United nå.

Når United vinner så er det lite av dette som betyr noe. Det er resultatene som avgjør hvilke følelser som kommer til å syne, og hvis United ikke vinner så kommer ulike årsaker til at det er sånn fort til overflaten. Uansett hvor subjektive de er. Fans av andre lag elsker det også.

Svigerbroren min, som er City-fan, sendte meg akkurat følgende tekst-melding: «United pleide å være en Goliath. Så kom David…»

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Det finnes ingen enkle løsninger for Uniteds nåværende problemer. Det finnes ingen kur eller garanti for at det kommer til å ende bra. For de fleste fotballsupportere er dette hverdagen, men under Sir Alex Ferguson har det aldri vært sånn for United-fans. Moyes har imidlertid fått en seksårskontrakt, og tid til å bygge sitt lag. Jeg tror han kommer til å få tid også. Han får definitivt ikke seks år om ikke United vinner noe, men han får definitivt ikke bare seks måneder i jobben, heller.

Starten har imidlertid ikke vært bra, men ingen av Uniteds største managere startet bra. Det tok litt tid å få ting på plass, og de fikk litt tid. Og hva er alternativet? Å bytte manager hver sesong eller annenhver sesong som City og Chelsea gjør, og å hente inn fullt av spillere som ikke egentlig har noe forhold til klubben? Er det det du ønsker? Virkelig? Handler det kun om umiddelbar suksess og ivareta den uansett hva?

Forresten, i januar 2012 så lokket United Paul Scholes tilbake fra pensjonisttilværelsen. Nå har vi ikke en gang den muligheten…

Du kan lese flere innlegg fra United-kjenner Mitten her.

mittena_artikkel_stor

 

Mittens column in english.

By: Andy Mitten

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Most of the 5,000 travelling Reds got home from Sunderland in the early hours of this morning. Another game, another poor United performance, another defeat. The year is a week old and United have already been beaten three times. The last time United lost their opening three games in a calendar year was 1932, when Sir Alex Ferguson and Sir Bobby Charlton weren’t born. The pair sat together in the main stand by last night alongside another United legend, Bryan Robson. Charlton shook his head to Ferguson at the final whistle. It would be interesting to hear their private thoughts. In public, they’ll be supportive of the manager they approved of. In private they must be wondering what an earth is going wrong with Manchester United.

Aside from the clown who threw a lit flare from the upper tier onto Sunderland fans below, the fans who made the trip couldn’t be faulted for their support. They sang for David Moyes and his team as they have done since he was appointed in July.

Manchester United v Swansea City - FA Cup Third RoundIt’s not blind loyalty, more support for a man who clearly needs it. But fans are not stupid, apart from the ones who throw flares. The flare will likely mean another reduction in tickets when United play at Sunderland, a punch in the nose for those Reds who work hard to increase away allocations by meetings with safety officials, but that’s not what Reds are talking about today.

It’s United, the team, the defeats, the seventh place, the manager who looks like he’s got the world on his shoulders. Two days ago it was the FA Cup exit, another inglorious moment in United’s worst season since 1989-90 when the team finished 13th and went from November until February without winning a league game. United won the FA Cup though and that saved Sir Alex Ferguson. He didn’t do badly thereafter.

So what’s your take on David Moyes? Yes, you. Think he should be sacked now? Or should United stick by the man anointed by Lord Ferguson? Or will you make a judgement at the end of the season, a time for more accurate reflection?

It’s what we’ll be reflecting on which is causing simultaneously fascination and depression right now. Will it be the first season that United have failed to qualify for the Champions League since 1995? United need to finish in the top four to do that. Or will we reflect on winning the competition in May in Lisbon. Stop laughing.

Liverpool won it in 2005, despite finishing fifth in the league, between Everton and Bolton Wanderers, and losing 14 of their 38 matches. They were a classic example of a side benefitting from a knockout tournament. They boasted Alonso and Gerrard, but they also had Djimi Traore, Jerzy Dudek and Steve Finnan. Good pros, but not of the level of Milan, who had an XI of world class players. To their credit and the amazement of all, Liverpool prevailed.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

United have saved their best performances for Europe this season, but the prospect of any success seems remote at present. The team don’t have the confidence to win matches, let alone difficult matches against good sides. One win from games against teams in the top nine isn’t good sufficient for a side with title aspirations. And despite the support and positivity among fans, confidence drains at Old Trafford when the team go behind. Last season, the team surged back and won matches. This season they lose; they look nervy rather than stronger at the end of games.

David Moyes, his staff and players know all this. It frustrates them as much as the fans. They know it’s not good enough, that expectations are justifiably higher. United are one of the three biggest clubs in world football, with one of the highest wage bills in world football. Regardless of the (fast reducing) huge debt and rivals with the deepest pockets, United should be performing much better. But they’re not. The team aren’t playing particularly well, highlights have been few.

I spoken to a lot of people about this. It’s my job to get as much information as possible from reliable sources. Spoke to two players from different teams who were on the winning side at Old Trafford this season. The pair don’t know each other and yet both said similar. They were told to go and win the game because their managers thought the game was winnable. They couldn’t believe how poor United were compared with recent years. They wouldn’t say that publicly, but they’d say it to their team mates. They smelt blood and went for it. United, with good reason, are seen as beatable.

I sat watching against Southampton in October as Southampton took the game to United at Old Trafford. It made for a far more interesting match, but it was something unseen in the league for two decades.

And then there’s the word from United. Some players are just not performing, everyone can see that. The manager has to live with most of the pressure, some players are not training as well as they should either.

They’ll say publicly that they believe in the manager, but do they? If they do, then why have levels dropped off so much? Or are they still adjusting to play a more cautious, a more defensive-minded football under Moyes?

There are so many reasons and theories, some hold more truth than others. The lack of summer recruits hindered and United have been paying a price for it since. Moyes has maintained from the start that he has a huge rebuilding job, but how huge? A team of champions shouldn’t drop to seventh in months. Barcelona, Real Madrid and Bayern Munich haven’t finished outside their top places in a decade.

There have been issues for him to deal with concerning Wayne Rooney and Robin Van Persie, his best two players. Both have been injured too. He’s not getting the luck and decisions are going against him, but this United are hardly the epitome of Corinthian spirit either. The diving antics of several players have been embarrassing.

The manager has an awful lot on his plate. He’s taken over the biggest job in football. It’s the best job too, but it’s a huge undertaking for one man, especially as that one man is expected to do so much at United. He’s in charge of overseeing player recruitment, the youth system, transfers, everything. At other major clubs there’s a sporting director, but United have gone for the model which served Ferguson so well, where one man is bestowed so much power.

Ferguson has relinquished his power to Moyes and made a clean break. He’s not in the background influencing with team selection like Sir Matt Busby did; he just enjoys watching United matches. What’s wrong with that?

moesev Throw in a new chief executive, new scouts, replacing the greatest manager ever and his coaching staff and it doesn’t make it any easier. The newly monied clubs have distorted the transfer market too. Not only can PSG pay more, but a player would rather live in Paris than Manchester. City and Chelsea have both come on the scene with deep pockets, while Real Madrid’s spending continues to baffle. If United are to compete with these clubs at the top end of the transfer market, they’re going to have to raise their bar significantly and breach the £30 million transfer level which was first broken 14 years ago when Rio Ferdinand was signed.

Not that United have been about buying the best when they’re at their best, Van Persie excepted.  The club, with some admiration, have largely preferred to promote home-grown or buy emerging talents. It’s great if it works, but it looks short-sighted when it doesn’t. And little is working at United presently.

When United are winning, none of this seem to matter. Results set the mood and when United don’t win, reasons are quick to surface, however subjective. Non United fans are loving it. My Blue brother in law just texted: “United used to be the Goliath of English football. Then along came David :)”

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

There are no quick fixes for United’s current malaise, no panacea, no guarantees that it will come good. For most football fans, the undulating swings in results is the norm. For Reds it has been very different under Ferguson.

Moyes has been given a six-year contract and time to build his team. I think he’ll get time. Certainly not six years if United don’t win anything, but not certainly six months either.

He’s not started well, but neither did United’s greatest managers. They took time and they were given time. What’s the alternative? Change managers every season or two like City and Chelsea and fill a team with players with no previous connections with the club. Do you want that? Really? Or is sustained success and instant gratification all?

On this day (wednesday) in 2012, United tempted Paul Scholes back from retirement. There’s not even that option now…

You can read more posts from Andy Mitten here.